Ringer for å svindle deg

Internasjonale forbryterligaerhar funnet en ny nisje for å tjene raske penger. De jobber profesjonelt og har blinket ut privatpersoner over hele verden i sin jakt på utbytte.

Publisert: Publisert:

Fosse, Dag-Henrik

  • Dag-Henrik Fosse
    Økonomijournalist
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Det siste året er tilfeldige norske husholdninger blitt oppringt på fasttelefonen fra ulike steder i verden.De sier de ringer på vegne av Microsoft eller tilknyttede støttefunksjoner og vil hjelpe deg med virusproblemer på datamaskinen din.

Den som ringer oppgir et nummer på pc-en som er likt for alle, og dette får de som ikke er kjent med merkingen, til å tro at de har spesiell kunnskap om akkurat hans eller hennes pc. De gjør også grundig forarbeid og kan virke troverdige.

Noen blir svindlet

Mange i Rogaland er oppringt. Noen lar seg forlede til å gjøre som oppringeren sier. Og blir svindlet. Andre forstår at det er ugler i mosen og bryter forbindelsen. Noen biter i seg at de har vært tankeløse og naive, mens flere tar kontakt med politiet enten fordi de er svindlet eller forsøkt svindlet.

Telefonene kommer både på formiddagen, ettermiddagen og på kveldstid. De som ringer er høflige, og de ønsker å få deg til å installere et program for å få kontroll over pc-en din.

Den som følger anvisningen, tror han installerer et antivirusprogram. I stedet gir de svindlerne adgang til alt som ligger på pc-en din, og det du seinere skriver inn. Det kan være kontonumre, pin-koder, brukernavn og passord. Har du lagret kvitteringer og kredittopplysninger har du gjort det lett for inntrengerne.

Bankkontoer tappes, og de økonomiske konsekvensene kan bli betydelige.

Mange henvendelser

Svindlernes programvare kan også føre til at det blir umulig å få tilgang til filene du har lagret. Microsoft Norge har fått henvendelser fra personer som har betalt fra 1500 til 10.000 kroner for å få låst opp filene igjen.

De utenlandske telefonforbryterne har også ringt til undertegnede. Når de ikke får svar, prøver de igjen. Mange ganger.

Ett av numrene som viser på displayet er 001 (567) 253-9999, men det finnes også en rekke andre telefonnumre som brukes.

Ifølge Norsk senter for informasjonssikring finnes det en rekke call-sentre i lavkostland i Asia der det sitter personer som ringer til privatpersoner med ett eneste mål for øye: Å urettmessig skaffe seg penger fra godtroende personer. På godt norsk kaller vi dette for svindel eller svindelforsøk.

Nummeret de ringer fra er ikke mulig å spore, og mange stemmer i bakgunnen bidrar til å styrke mistanken om at de ringer de fra et call-senter.

10 per dag

Microsoft Norge fører statistikk over alle henvendelsene de får fra sikkerhetsmyndigheter, privatpersoner og politi om slike oppringinger. Så mange som 300 henvendelser i måneden, eller 10 per dag, er et gjennomsnittlig anslag fra selskapet. Sannsynligvis viser dette bare toppen av et isfjell. Selskapet tror at langt flere blir kontaktet av de kriminelle utlendingene.

For omfanget er stort, og har ifølge eksperter på informasjonssikring forgreininger til en rekke land. Det er ikke sikkert at den som ringer er klar over at han eller hun driver en ulovlig og kriminell virksomhet. De utfører bare en jobb etter klart definerte kriterier. Norske sikkerhetseksperter tror at bakmenn planlegger og styrer denne mafialignende virksomheten. Som er big business.

Det lokale politiet har vanligvis ikke kapasitet til å etterforske slike saker, fordi det koster for mye å etterforske. Men politisamarbeid over landegrensene kan være veien å gå. Microsoft er kjent med at politiet i Australia, USA og Canada etterforsker denne formen for datakriminalitet.

Fosse, Dag-Henrik

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  2. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  3. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  4. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  5. Elg skutt ved Sandvedparken

  6. Elbiler må betale mer