Eg elske Stavanger

Aftenbladets Harald Birkevold spør på kommentarplass om SV er fremmedfiendtlig.

Publisert: Publisert:

«Det er helt feil å rakke ned på innbyggernes identitetsfølelse bare for å gjennomføre kommunalminister Jan Tore Sanners prestisjereform», skrive Eirik Faret Sakariassen (SV). Han kan ikke akseptere at Stavanger-navnet skal vike for «Nord-Jæren» i en eventuell kommunesammenslåing med Sandnes og Sola. Foto: Jarle Aasland

 • Eirik Faret Sakariassen
  SV-politiker i Rogaland
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Les også:

Les også

Er SV fremmedfiendtlig?

Det er selvsagt bare retorisk skyggeboksing. Bakgrunnen for kommentaren var et sitat fra undertegnede, som lød slik: «For en siddis er det oppsiktsvekkende at en østlending er villig til å forhandle bort Stavanger-navnet.»

Noen syns sikkert sitatet er hardt, men som stolt siddis er jeg sint over at Stavanger kommunes forhandlingsdelegasjon har forhandlet bort Stavanger-navnet til noe så underlig som Nord-Jæren kommune.

Jeg ville aldri kunne ha godtatt å forhandle bort min egen kommunes navn og stolte historie.

Med hjertet?

I valgkampen brukte ordfører Christine Sagen Helgø slagordet «Med hjerte for Stavanger». Det burde banke like hardt nå – om ikke hardere.

Stavanger er gjennom mange tiår bygget opp som et internasjonalt kjent merkenavn, særlig innenfor energi, næring og kultur. Utallige ganger har representanter i Stavanger bystyre sagt at «dette er viktig for å sette Stavanger på kartet». Vel, hvor viktig er da Stavanger når det kommer til stykket?

Jeg kjenner en sterk stolthet over å være siddis, snakke stavangersk og bo i Stavanger kommune. Og jeg ville aldri kunne ha godtatt å forhandle bort min egen kommunes navn og stolte historie. Derfor ble jeg skuffet da jeg oppdaget at ordføreren og kommunens forhandlingsdelegasjon gjorde nettopp det.

Så vil sikkert noen si at vi som henger oss opp i dette bare lytter til følelser og ikke fakta. Vel, fakta er at mange siddiser mener det samme som meg. Og at det er helt feil å rakke ned på innbyggernes identitetsfølelse bare for å gjennomføre kommunalminister Jan Tore Sanners prestisjereform.

For meg er de alle like velkomne og ønsket – i Stavanger kommune!

Nord-Jæren Aftenblad det neste?

At Aftenbladet bruker kommentarplass på et enkeltsitat, fremfor debatten om kommunens identitet, forundrer meg. De er kanskje klar for å rebrande seg som Nord-Jæren Aftenblad?

Jeg elsker Stavanger kommune. Som folkevalgt vil jeg kjempe for kommunens identitet og historie. Noe av det beste med Stavanger er at 22 prosent av byens innbyggere er født i et annet land og mange er født i andre norske byer.

Og til Birkevolds påstand: For meg er de alle like velkomne og ønsket – i Stavanger kommune!

Les også:

 • SV: Østlending forhandler vekk Stavanger-navnet
 • Flertall vil beholde Stavanger
 • 1 av 4 ordførere tror på sammenslåing
Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 2. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 3. Elbiler må betale mer

 4. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 5. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 6. Elg skutt ved Sandvedparken

 1. Christine Sagen Helgø
 2. Harald Birkevold
 3. Kommunereform
 4. Stavanger
 5. Eirik Faret Sakariassen