Tre uker igjen av valgkampen: Alt er åpent

Maktdemonstrasjon: Arendalsuka er et flott eksempel på nærheten mellom makthavere og velgere. Her er Hadia Tajik (Ap) på vei til at aftenbladarrangement på den såkalte Mediebåten. Som alle andre arrangement var også dette gratis og åpent for alle.

KOMMENTAR: Arendalsuka har demonstrert at alt er usikkert i norsk politikk. Det gjør iallfall politikerne stresset.

 • Lars Helle
  Lars Helle
  tidl. sjefredaktør i Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Igjen har vi fått bekreftet hvor utrolig lang tid noen få måneder er i politikk. På vårparten gikk det mot brakseier for Senterpartiet, solid valg for Arbeiderpartiet og et opplagt regjeringsskifte. Ulvedebatten var blant de store sakene og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) den store stjernen.

Denne ukens imponerende mengde debatter og litt færre meningsmålinger tyder på at valget heller ikke i år ble avgjort på vårparten. Vedum var forbausende tilbaketrukket i partilederdebatten, det var borgerlig flertall på en NRK-måling og Rødt over sperregrensen på en TV2-måling. Ulv er knapt nevnt hele uken.

Sperregrensen

Mest overraskende er det at Ap har fått så dårlig respons på meningsmålingene, til tross for at partileder Jonas Gahr Støre gjennomgående har fått ros både for valgkampen generelt og partilederdebatten spesielt. Sp ligger fortsatt an til å gjøre et langt bedre valg enn i 2013, men ikke det brakvalget de lå an til i vår. Og Rødt, MDG, Venstre, SV og faktisk også KrF ligger alle og vaker rundt den avgjørende sperregrensen på fire prosentpoeng. Dette er en fest, både for medier og velgerne.

Les også

Aftenbladdebatt i Arendal: Listetoppene om utsiktene foran valget

For politikerne er det en ekstrem nervepåkjenning. I Arendal har de bokstavelig talt løpt slalåm mellom velgere og lobbyister, fra debattmøte til debattmøte. Meningsmålingene preger dem sterkt, og nå nekter de ikke for det heller.

Lobbyfestival

Arendalsuka blir litt spydig kalt for en lobbyfestival der politikere, profesjonelle kommunikasjonsfolk og journalister dyrker hverandre. Det er bare en tredjedel av sannheten. For i tillegg til å være Norges største politiske møteplass, er det også en maktdemonstrasjon fra det norske sivil- og frivillighetssamfunnet. Her er alle tenkelige og utenkelige organisasjoner på plass, fra Nei til EU og Bellona til Verdighetssenteret for gamle og Stiftelsen Organdonasjon.

Der finner vi også den førerløse bussen til Kolumbus, Agder friluftsråd og Norsk forbund for fantastiske fritidsinteresser (Jada, det fins). På hundrevis av stands og nesten 800 arrangementer spres brede, smale, glade og fryktinngytende budskap. Noen deltakere er profesjonelle og gjennomkommersielle, men de fleste er på plass av ren idealisme og ønske om et bedre samfunn.

Gratisfestival

I tillegg er titusenvis vanlige besøkende innom sentrumsområdet og får nærkontakt og selfiebilder med makthaverne. Dette er også noe av den nevnte maktdemonstrasjonen: at vi i Norge klarer å samle innbyggere fra alle nivåer på en liten kvadratkilometer, er unikt og en umistelig verdi.

På hver kafé, pub og andre tilgjengelige lokaler er det alltid en miljødebatt, helsedebatt eller foredrag om privatisering. Alt er gratis og det meste er åpent for alle.

Om Arendalsuka skal overleve også etter en dramatisk stortingsvalgkamp, er det nettopp denne verdien som må dyrkes. Da kan det faktisk være en god idé å sette av en feriedag eller to på festivalen i Arendal.

Les også

 1. «Politikkens Gladmat» slår alle rekorder

Les også

Hadia Tajik: - Hvis man slikker en imam, så må man vaske munnen sin

Bent Høie: - Ap har bommet
Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Trygve Slagsvold Vedum
 3. Politikk
 4. Ulv
 5. TV 2

Mest lest akkurat nå

 1. Skjerper de nasjo­nale an­befal­ingene og ber voksne holde av­stand

 2. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker

 3. Bank tapte retts­sak – kan få stor betyd­ning for svindel­ofre

 4. Brann i bolighus på Forus

 5. – Håpløs «Kiss and fly» ved Stavanger lufthavn

 6. Da Sol­skjærs etter­følger sa sin mening på TV, fikk han mange uvenner