Et øde, kapitalistisk landskap

KRONIKK: Rom Eiendom har jenket seg noe i Paradis, men er fortsatt skyhøyt over høydemålet. Gjelder ikke kommunedelplanen?

Publisert: Publisert:

«Du står i slagskyggen av bygningen med 2500 kontorer, som får atmosfæren til å kjennes likt ødelandet under leilighetskompleksene langs sjøkanten i Hinna Park. Hvor er det egentlig vi i Stavanger vil hen?» skriver Kristin Hoffmann om statlige Rom Eiendoms planer for utbyggingen i Paradis i Stavanger. Foto: Rom Eiendom

 • Kristin Hoffmann
  Journalist og forfatter, Stavanger
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Hvis stillingen etter forrige runde om skyskrapere i Paradis kan betegnes som 1-0 til beboerne på Våland og Storhaug, skal det være like kjent at kampen startet med 10-0 til Rom Eiendom. Eiendomsutvikleren bak giganttransformasjonen som skal skje i Paradis, hadde endret spillereglene før kampen var begynt.Derfor kan Rom Eiendom sprenge alle byggegrenser og framstå som en samarbeidende velgjører for byen, i dialog med nabolagene. Etter å ha senket byggehøyden, men i realiteten gapt over enda mer, kan Rom Eiendom gi skinn av å være eiendomsutvikleren som kom folk i møte, som tilpasset seg innvendingene, og som la fram en moderert og beskjeden modell. Men eiendomsutvikleren holder munn om noe maktpåliggende. Rom Eiendom sier ingenting om hva de – først som sist – skulle ha tatt hensyn til, respektert, men ikke har brydd seg med; vilkårene for å få lov til å utvikle Paradis.

Forsprang på 12 etasjer

Ett av de mest sentrale var byggehøyden. Et annet var et landskap av offentlig karakter langs sjølinja. Et tredje var ikke å forstyrre byens silhuett, og sikre viktige siktlinjer og utsiktspunkt – altså byens identitet. Av ubegripelige grunner, eller rent kommersielle, har Rom Eiendom jobbet uforstyrret av disse premissene. Både Høyre og Frp, som alltid vitale i utviklingen av Stavanger, sa straks og uten videre at det ser jo fint ut, det. Men da de langt mer kritiske innvendingene kom fra nabolagene på Våland og Storhaug, i 1242 underskrifter, og fra byantikvaren (for å nevne noen som så blokkene som et brutalt landskapsinngrep), hadde eiendomsutvikleren allerede et 12 etasjers forsprang å gå på.

Har delplaner for vesentlige byområder ingen anvendelig verdi, når det kommer til stykket?

I utgangspunktet var det maksimalt fem etasjer som skulle ligge til grunn – om ikke arkitektoniske eller byplanmessige hensyn tilsa noe annet. Og med respekt å melde: Den skal ha sterk lystfølelse for mantra om fortetting, trafikale knutepunkt og statlige retningslinjer for å finne det arkitektoniske gullegget i de to høyblokkene som ble lagt fram, og i mastodontene som nå kan gå i mål.

Fortiet avtalebrudd

De rammene som Rom Eiendom altså ikke har latt seg distrahere av, og trolig ikke byutviklingspolitikerne heller, ble forseglet i Kommunedelplan for Paradis og Hillevåg K116. Denne ble vedtatt og revidert av Bystyret i 2005. Riktignok er det en stund siden. Kanskje er delplanen allerede blitt glemt? Eller har delplaner for vesentlige byområder ingen anvendelig verdi, når det kommer til stykket? I det minste burde dokumentet styre utformingen av de mest utslagsgivende punktene for utbyggingen. I dag finnes ikke delplanen som et referansepunkt i den offentlige diskusjonen. Det er rart. At reglene for spillet er borte vekk er merkelig.

Men er det greit at avtaler med befolkningen ikke gjelder, eller blir neglisjert, så snart en eiendomsutvikler ser store penger i å spille kortene annerledes? Og like viktig: Hvor er det egentlig vi i Stavanger vil hen? «Vil vi ha det sånn?» spurte Tore Renberg i Aftenbladet 7. juli om det samme eiendomsselskapets utsikter om å prege Stavanger Stasjon med mer av det samme; høyhus og kjøpesenter, «en by som er for svak på helhet, og for sterkt preget av pengemaktens simple valg?» «Har vi bedt om det?» spurte han. «Disse kaffebarene. Hotellene. Kjøpesentrene.»

Det holder ikke at utbyggeren regisserer en gatefest, at avisene henrykt dekker partyet og skaper en glans av slik det kunne ha vært.

Wining and Dining

Du står med ryggen mot Hillevågsvatnet og kikker opp. Du ser på glassveggene som rager femtito meter mot himmelen. Du har ti meter å gå på ned til vannkanten, men halvparten av arealet er møblert av bord og parasoller, eiendelene til en restaurant. Du står i slagskyggen av bygningen med 2500 kontorer, som får atmosfæren til å kjennes likt ødelandet under leilighetskompleksene langs sjøkanten i Hinna Park. I prinsippet offentlige striper. I virkeligheten sterkt privatisert. Her finner du ikke det som gjør en bydel til et dynamisk sted med kvaliteter; barnehage, lekeplass, studentboliger, skole, eldreboliger, boliger for vanskeligstilte, helsestasjon, ungdomsklubb, møtesteder for folk i alle faser av livet. Hverdagslivet. Her gjelder Wining og Dining, service og servering, og kanskje er det helt fint det, hvis vi vil ha det sånn, og hvis de eksklusive sjøarealene på denne måten tilfører oss mer i tilværelsen enn en naturpreget strandsone.

I margen av øst

Men så er vi jo i en industriell grøft mellom Storhaug og Våland, i margen av et bydelsstrekk som allerede er bygget ned. Hvis den visuelle kontakten med fjorden en gang utgjorde en kvalitet og et uomtvistelig gode for beboere på den østre siden av Storhaug, er den i alle fall med letthet blitt tettet igjen. Av mye trist. Av for mange små boenheter som har gjort nabolag flyktige og ustabile. Som byen ikke trenger. Det holder ikke at utbyggeren regisserer en gatefest, at Aftenbladet henrykket dekker partyet og skaper en glans av slik det kunne ha vært, i en ideell verden styrt av eiendomsutviklere.

Samtidig, et sted på Eiganes: Kunne det samme ha skjedd her? Ikke tale om. Der ser det annerledes ut. Der får ikke engang trær – som skulle hatt vern mot folk som mener at de forstyrrer flaggstanga deres – oppta høyden.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Paradis-arkitekt: Nødvendig å utfordre vedtaket om høyde

 2. Har vi ingenting lært?

Mest lest akkurat nå

 1. Elever i Stavanger og Sola har fått påvist covid-19

 2. Vil skape et robot-eventyr på Tau

 3. Ingebrigtsen gjør narr av Warholm-utspill

 4. Frp nekter å la Knut Arild Hareide kutte en eneste krone

 5. Busstreik utvides til Rogaland fra lørdag – alle sjåførene tas ut i streik

 6. Elek­trikere i disse lokale bedriftene kan streike fra onsdag

 1. Kristin Hoffmann