Seks minutter på Dagsrevyen

De har kalt ham søppel og anklaget ham for å nære hat, er det rart det blir for mye for en mann, uansett om han er stortingsrepresentant og ivrig produsent av frimodige ytringer?

Publisert: Publisert:

Dagsrevyen forsøkte mandag å gi den unge venstresiden ansvaret for at Christian Tybring-Gjedde (Frp) er blitt sykmeldt. Forsøket var svært dårlig forankret i fakta. (Foto: Aftenposten) Foto: Carl Martin Nordby, Aftenposten

  • Sven Egil Omdal
    Journalist
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Christian Tybring-Gjedde er sykmeldt. Drapstrusler og hets har drevet ham bort fra Stortinget, men også fra kjøpesenteret, trikken og offentlige forsamlinger. Han er i livsfare, og det er visstnok den unge venstresidens skyld.

Reportasjen som innledet mandagens Dagsrevy var et demagogisk lite mesterverk. Allerede åtte sekunder inn i intervjuet med Ingvil Tybring-Gjedde ble følelsene nesten for sterke for henne. Hun har akkurat fortalt at noen ønsker at mannen skal bli slått i hodet og drept med en sløv øks, nå svelger hun tungt. Resten av intervjuet har ett formål: Å vise at venstresiden har utløst farlige krefter.

Drapstrusler er dessverre en altfor hverdagslig plage for personer som tør å mene noe i det offentlige rom. For en måned siden ble åtte norske politikere drapstruet på et russisk, høyreekstremt nettsted. Knut Storberget, Eskil Pedersen og Libe Rieber-Mohn var blant de Ap-politikerne som skulle ”utryddes”. Eskil Pedersen har vært truet mange ganger etter 22. juli, og har gått med voldsalarm i flere måneder.

Journalister opplever det samme. Dagbladets politiske redaktør er blitt drapstruet, en øks fulgte med truslene. Selv lederen av jaktlaget som for to måneder siden felte en albinoelg i Østfold fikk drapstrusler. Så hvorfor velger Dagsrevyen å åpne med et seks minutter langt innslag om at vår mest kontroversielle stortingsrepresentant har opplevd det samme?

Svaret ligger i reporterens åpningsreplikk: ”Det har skjedd noe i vårt lille land”. Seks minutter senere vet vi hva som er skjedd: Venstresiden truer nå høyresiden på livet. Det er kanskje ikke Eskil Pedersen og Eivind Trædal som formulerer de aggressive brevene, men innslaget etterlater ikke tvil om at det er deres angrep på Christian Tybring-Gjedde og Fremskrittspartiet som har skapt aggresjonen.

Ingvil Tybring-Gjedde får uimotsagt hevde at Eskil Pedersen har plassert hennes mann i bås med Anders Behring-Breivik og at ikke-navngitte partifeller av Jan Bøhler kalte ekteparet for ”jævla hyklere” da de ville gå natteravn. Hun har egentlig ”ikke lyst” til å si hvem som sjikanerte dem, men når journalisten spør om det var ”AUF-ere, Arbeiderpartimennesker”, overvinner hun raskt motviljen og nikker bekreftende.

Deretter bøyer hun seg fram over salongbordet og tar opp Dagbladet, mens reporter Fredrik Solvang sier: ”Så kom dette leserinnlegget, ført i pennen av Eivind Trædal, Maria Amelies kjæreste.” Ingvil Tybring-Gjedde får fortelle hvor opprørt hun var over å se mannens navn og bilde i en sak ”hvor han blir kalt søppel”.

Når ikke reporteren umiddelbart korrigerer denne åpenlyst uriktige påstanden, burde Dagsrevyen i det minste opplyst i etterkant at Trædal ikke kaller noe menneske for søppel. Tvert i mot refererer han et opptrinn på Grünerløkka i Oslo hvor en kraftig, tilsynelatende edru, hvit og blond mann skriker ”jævla søppelmennesker” til fire unge jenter i skaut.

Eivind Trædal er en godt synlig deltaker i den offentlige samtalen. De som følger med, vet hvem han er. Men av grunner som ennå svever i tåken over Marienlyst, valgte Dagsrevyen å redusere ham til kjæreste. Kona til Tybring-Gjedde mot kjæresten til Maria Amelie skaper kanskje en slags emosjonell dramaturgi, men grepet er falskt og patroniserende.

Reportasjen når et retorisk høydepunkt når journalisten refererer noe den sykmeldte faktisk har skrevet, og spør: ”Én gang for alle nå: Er Christian Tybring-Gjedde rasist?” Det må ha føltes som et skup da hun svarte: ”Nei, absolutt ikke. Vi har til og med tenkt på å adoptere.”

Hvis vi antar at Dagsrevyen ikke redigeres i søvne, blir den ubehagelige konklusjon at grepene er bevisste. Riktignok var Dagbladets presentasjon av Trædals kronikk mer enn tendensiøs, men både ekteparet Tybring-Gjedde og Dagsrevyen har vel lest teksten, og ikke bare nøyd seg med overskrift og bilder? I så fall har de sett et ganske elegant formulert angrep på dem som i mer eufemistiske termer sier noenlunde det samme som den aggressive mannen på Grünerløkka.

Onsdag trykket Aftenposten, med henvisning til intervjuet med Ingil Tybring-Gjedde, en totalt forvirret lederartikkel hvor de hevdet at ”En kronikk i Dagbladet skrevet av Eivind Trædal utløste Tybring-Gjeddes sykmelding for halvannen uke siden.” Demagogien virker. Nå er det etablert et årsaksforhold mellom sykdommen og noe Trædal ikke skrev.

Aftenposten ”skjønner godt” at denne kronikken var ”dråpen som fikk begeret til å flyte over”, fordi Trædal refererte til Tybring-Gjeddes egen famøse kronikk fra i fjor – publisert i nettopp Aftenposten – hvor han karakteriserte Arbeiderpartiet som ”kultursvikere”. Ettersom Tybring-Gjedde har beklaget ordbruken i denne kronikken, må den ikke lenger nevnes, hevder avisen. Men hvordan skal vi da få minnet om at Tybring-Gjedde samtidig presiserte at det politiske innholdet i kronikken ”står fjellstøtt”. Han mener fortsatt at Arbeiderpartiet er kulturelle landssvikere, etter 22. juli ville han bare formulert seg annerledes.

For ikke å bli misforstått: Alle som truer andre, har automatisk diskvalifisert seg fra det samfunn de tror seg å forsvare. Dessuten ønsker jeg – som den unge venstresiden også gjør – at Christian Tybring Gjedde snarest må bli frisk igjen, slik at han kan slåss for de verdier han tror på.

Men først og fremst må vi ønske Dagsrevyen god og snarlig bedring.

Følg på Twitter.com/svelle

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  2. Droppet ett tonn rødfarget vann over denne populær Sørlands-øya

  3. Gerda Nedrebø dro som ung fra øya. Hun ville aldri tilbake. Så endret noe seg

  4. Denne hønsegården flyttes en gang i døgnet, leverer super-gule egg og drives av en tolvåring

  5. Røykutvikling i bygning - ingen tegn til brann

  6. Bygdedyret ser ut til å ha gode kår også i sentrale strok