Masken revet av Fjordman

Etter et års eksil er Fjordman tilbake, like ekstrem som før. Vi må forholde oss til at Anders Behring Breiviks store inspirator åpenbart ønsker å spille en rolle i norsk offentlighet.

 • Sven Egil Omdal
  Sven Egil Omdal
  Journalist
Publisert: Publisert:
doc62eu2lf4lhw6q18j7ut.jpg
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

GEIR LIPPESTAD, Anders Behring Breiviks forsvarer, sover dårlig om natten. For en måned siden fortalte han at han frykter at nettekstremismen skal skape nye terrorister. Det var på nettet Breivik ble radikalisert, "han bygde hele sitt verdensbilde, hele sitt raseri, på nettinformasjon, og ingen fysiske erfaringer", sa Lippestad, ifølge Aftenposten. SÅ SNART NOEN HADDE FÅTT TID til å lese Breiviks 1500 sider lange manifest, oppdaget de at hans største inspirasjonskilde var den norske bloggeren Fjordman. Bloggeren sto fram, eller ble avslørt, som Peder Nøstvold Jensen, en høyt utdannet sunnmøring. I de 17 månedene som er gått, har Jensen desperat forsøkt å legge distanse mellom seg og sin morderiske elev. Det gjør han med en øredøvende selvmotsigelse, senest i et intervju med Kampanje: "Kun Breivik har ansvaret for terrorhandlingene 22. juli 2011", sier han, før han i neste setning kommer på at noen andre har ansvaret likevel: "I den grad noe annet har medvirket til dette er det en uansvarlig innvandringspolitikk som har vært ført i flere tiår, og som skaper stadig større underliggende spenninger i samfunnet."

Peder Nøstvold Jensen sto fram som Fjordman i VG i august 2011. Så dro han i eksil og satt helt stille en stund. Men nå er han tilbake, og vi kan ikke unne oss den luksus å overse ham. (Faksimile fra VG)

SÅ SENT SOM tre måneder før massakren og bomben skrev Fjordman at en rasekrig var uunngåelig i Europa. Integrasjon er en utopi, fordi den forutsetter at "fredelig sameksistens mellom utlendinger og innfødte, ikke-hvite og hvite var mulig innenfor ett og samme område". Europa måtte ikke bare renses for muslimer, men også for de politiske elitene som fremmer multikulturalisme. Den siste gruppen er den farligste for Jensen, og det var den Breivik angrep.

Like etter 22. juli sa Nøstvold Jensen at han ville avvikle Fjordman-bloggen. Han dro i eksil og nektet å komme hjem for å vitne i rettssaken. Det ble stille noen måneder, men tidligere i år var han tilbake. I en strøm av essays og i en nyopprettet twitterkonto har Fjordman gjenopptatt sin kamp mot de multikulturelle "landssvikerne". Han nekter stadig for at han noen gang har oppfordret til voldsbruk, men i hans fravær har andre gått ham nærmere i sømmene og kan dokumentere at han lyver.

FJORDMAN BYGGER sitt selvforsvar rundt påstanden om at han aldri har oppfordret til voldsbruk: "Jeg har vært konsekvent anti-terrorist i mine skriverier hele tiden", hevder han. Men en klar ulempe med å skrive, er at skriften blir stående. I en ny antologi, "Høyreekstremisme. Ideer og bevegelser i Europa", foretar vitenskapshistorikeren Vidar Enebakk en total demaskering av Peder Nøstvold Jensen. Ikke bare har han oppfordret til bevæpning og voldsbruk, han har i tillegg advart om et blodbad i Europa med massakrer og etnisk rensing hvis ikke de opprinnelige, kristne europeerne reiser seg til motstand. Norge vil gå tapt i en slik kamp, skriver Fjordman. Er det underlig om noen tar ham på ordet, og faktisk griper til våpen?

Les også

Skadelig sosialistisk slagside

Den blodige profetien om Norges undergang, skrev Fjordman i 2005. I 2009 hevdet han at krigen om Europas framtid ville starte i løpet av 5–10 år. Essayet er en grundig analyse av Fjordmans radikalisering, fra ordinær islamkritikk til han, ifølge Enebakk, ender i en "krisemaksimerende og voldsorientert dystopi og dommedagsprofeti, som legitimerer bevæpning og voldsbruk rettet mot den sosialdemokratiske styringseliten i Norge og EU".

 • Fjordman: — Kun Breivik har ansvaret (kampanje.com)

PEDER NØSTVOLD JENSEN har studert engelsk, historie, russisk, arabisk og Midtøstens historie. Han passer godt inn i teorien om at de mest ekstreme motstanderne av det multikulturelle samfunnet ikke er de som føler seg økonomisk truet av innvandrerne, men de som er kulturelt skremt, som frykter en framtid hvor deres verdier ikke lenger har det samme hegemoni. I 2003 skrev Nøstvold Jensen at han regnet med at det ville komme svenske flyktninger til Norge på grunn av innvandringspolitikken der.

Selv om det var terrorangrepene 11. september som drev Nøstvold Jensen over i kontrajihadismen, opprettet han ikke Fjordman-pseudonymet før i 2005. Da var han allerede en etablert skribent på de stadig mer hysteriske bloggene som varsler det kristne Europas snarlige undergang. Fjordmans håp var at Fremskrittspartiet skulle vinne stortingsvalget og starte et folkeopprør mot den nye diskrimineringsloven. Da det ikke skjedde, ble han radikalisert. Før valget i 2009 "er retorikken skarpere, forbeholdene fraværende og politikken forkastet til fordel for en revolusjonær ideologi hvor bevæpning og voldsbruk både er nødvendig og legitimt", skriver Enebakk.

De er langt fra enige om alt, men de er enige om nok til at de bør ha vår uforbeholdne oppmerksomhet.

Etter hvert går Fjordman inn for å opprette rene hvite enklaver i Europa, hvor alle muslimer og fargete er fordrevet. De politiske elitene må behandles som kollaboratører, politikerne er landssvikere og bør behandles deretter. Befolkningen bør bevæpne seg "umiddelbart". "Både Norge og EU er allerede ødelagt av kulturmarxisme og multikulturalisme, og da har folket, ifølge Fjordman, rett til å bevæpne seg og om nødvendig ty til vold for å sikre sine friheter og rettigheter", skriver Enebakk.

ANDERS BEHRING BREIVIK SKREV i sitt manifest om Fjordman at "våre standpunkt er ganske sammenfallende, med unntak av at jeg faktisk er en bevæpnet motstandskjemper". Til psykiaterne sa han at de måtte lese Fjordman for å forstå hans ideologiske ståsted og ideologisk motiverte voldshandlinger, og i rettssalen sa han: "Det er ikke mine ord, jeg er kun en selger av tanker som andre har laget."

DET ER DISSE TANKENE som er presentert og analysert i antologien fra Dreyers forlag. Forfatterne tar for seg utviklingen på den ekstreme høyresiden i flere europeiske land, og Enebakk viser hvor Peder Nøstvold Jensens hører hjemme: Blant Europas bukett av høyreekstremister, fascister, nynazister og voldsfantaster. De er langt fra enige om alt, men de er enige om nok til at de bør ha vår uforbeholdne oppmerksomhet.

Publisert:

Fripenn

 1. – Når våre nye koloniherrer tvinger NRK til å følge deres avtaler også på ideenes marked, er det kulturministerens fordømte plikt å gripe inn.

 2. – Vi bare finner oljen, synderne er de som bruker den

 3. – Jo, jeg er optimist, men ikke på autopilot

 4. Feiginger blant oss

 5. «Nå er sorgen over i en ny fase», skriver Sven Egil Omdal som presenterer 25 bøker om 22. juli-terroren

 6. Hvordan skiller man «vanlige» netthatere fra potensielle terrorister? Løsningen kan ligge på dette kontoret.

 1. Fripenn