Svanen

Drøset: Det hadde virket som en strålende ide. Men nå sto hun her. I all sin prakt. Og tvilte. Herregud som hun tvilte.

 • H9
  H9
Publisert: Publisert:

Hun husket da hun var liten, da hun kunne sveve som en fugl over gulvet og løfte foten nærmest opp til øret. Og holde den der. Der var hun ikke nå, for å si det mildt.

Hun kikket ned i posen foran henne. En velvillig venn hadde lånt bort det som trengtes til første økt: Svart, pintrang overdel. Sko. Skjørt. Strømpebukse hadde hun jo selv. Men på kursbeskrivelsen sto det rosa. Rosa.

Hun var i tvil om hun skulle droppe hele greiene. Hun hadde i tillegg latt seg rive med en sein lørdagskveld og meldt seg på prøvetime et nivå opp, etter råd fra en venn. Nå angret hun. Herregud som hun angret.

Men stoltheten og konkurranseinstinktet slo inn, selv om speilet var utilgivende. 30 år hadde gått siden sist hun sto slik. Og 30 kilo. Hun så hver softis fra sommerferien. Hver skolebolle.

Rundt henne snurret, spratt og svevde unge, spreke kropper. Tempoet var skrudd opp fra det hun husket. Gasellene var ferdige med sine serier før hun var kommet halvveis. I piruettene gikk hun feil vei. Føttene kom ikke så høyt som før. Armene hang som overkokt spaghetti. Men hun bet tennene sammen.

Da folk fikk beskjed om å drikke vann, pustet hun ut. Hun hadde porsjonert kreftene og var i mål. Nei? Var de bare halvveis? Hun hadde ikke sjekket timeplanen. Det var ikke 45 minutter. Men 75. Dette holdt hardt.

Hun la all sin stolthet i et splitthopp og landet uten å knuse gulvplanker og kneskåler. Og fikk et oppmuntrende smil fra instruktøren. Det var jo alltids noe. Og endelig kom hun i mål.

Hun brøytet seg gjennom små dansere og foreldre som lattermildt kikket på det rødsprengte ansiktet hennes. Dag 1 derpå gikk overraskende greit. Litt stiv i leggene, men overraskende bra. Dag 2 derimot...

Smerten drev gjennom henne. Beina var som tømmerstokker. Ryggen hadde oppdaget muskler den ikke hadde brukt siden 1990. Hun var gangsperr i fingrene. Og bak ørene. Hun la frem den rosa strømpebuksen. Yngstebarnet smilte oppmuntrende. «Det blir bedre mamma. Jeg tror du blir en fin ballerina».

Mor mistet skjørtet på gulvet. Lot det bare ligge. Det var for langt ned til bakken. Fire dager til neste gang.

Les også

 1. Borte, titt-tei

 2. Snått

 3. Regn

 4. Drøset: - Hun hadde vært så sikker på at han var den sterkeste i verden

Publisert:

Drøset H9

 1. Undervannstanker

 2. Hun hadde akkurat rundet 30 år med lappen. 30 år. Så hun hadde satt seg ned og tenkt etter

 3. Tiden går, kroppen består. Eller gjør det det, om man ikke måler den?

 4. En fordel ved å bli eldre, er at man blir tilgitt om man tar feil

 5. Hun var en dronning. I ett med naturen og heste­kreftene. Helt til hun ikke var det

 6. Hun hadde våknet med en deilig, varm følelse. Glad. Lykkelig. Noe godt hadde skjedd. Men hva?

 1. Drøset H9
 2. Trening
 3. Dans
 4. Drøset
 5. Overvekt

Mest lest

 1. Bodde hjemme selv om han ble beordret på karantenehotell: – Jeg har ikke brutt noen regler

 2. Tidligere Dortmund-helt om Haaland: – Han er ikke verdensklasse

 3. Dette skjer i OL lørdag

 4. – I det skjøre, politiske fellesskapet som oppstod etter 22. juli burde det nå vera høgresida sin tur til å gå opp og dra. Frp kan begynna.