Kampfiksing er utbredt

Eliteserien i fotball er godt i gang. Om noen uker er det avspark for VM I Brasil. Fotballhjerter gleder seg. Samtidig kommer det stadige nyheter om kampfiksing.

Publisert: Publisert:

Europeisk fotball har slitt med kampfiksing siden idrettens barndom

 • Sigmund Loland
  Professor i etikk, idrettsfilosofi og vitenskapsteori, Idrettshøgskolen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Sigmund Loland FF.jpg

TIDLIGERE, NORSKE fotballproffer fortalte nylig om avtalt spill i russisk liga. Tilsvarende oppslag kommer fra de fleste store fotballnasjoner: Italia, Spania, England, Tyskland. Europol etterforsker nærmere 700 kamper verden over med klare mistanker om kampfiksing.Moderne kampfiksing har røtter i Asia. I boka «The Fix» (2008) beskriver forsker og journalist Declan Hill hvordan asiatiske spillsyndikater tidlig på 1990-tallet ødela egne forballigaer. Fiksing var utbredt og ble etter hvert allment kjent. Gambling avtok radikalt, få tilskuere møtte til kampene, pengene forsvant, og deler av asiatisk fotball gikk nedenom og hjem.

KAMPFIKSERNE OVERLEVDE ved å flytte butikken til Europa. Overgangen var ikke stor. Hill viser hvordan europeisk fotball har slitt med kampfiksing siden idrettens barndom på siste del av 1800-tallet. Spilleglade engelskmenn satset store beløp på kamputfall. Dårlig betalte «amatører» – de fleste spillere fra fattige kår – lot seg kjøpe. Det er trist å lese Hills beretning om gylne årganger av storlag som Man U. Spillere som «la seg» for penger i viktige kamper. Hill gir også et bilde av dagens situasjon og mener å dokumentere kampfiksing både i Champions’ League og i VM-kamper.

Kampfiksing er korrupsjon og juks satt i system.

Blant mange eksempler kommer dette: Kineseren Ye Zheyun, en mesterfikser som «investerte» i belgisk fotball tidlig på 2000-tallet, kjøpte i 2005 det finske laget Alliansi. I en av de første kampene mot rivalen Haka, sørget Zheyun for at fem nye belgiske spillere var på banen. Alliansi tapte den antatt jevne kampen 0-8. Oddsene for resultatet i det finske tippeselskapet var 8787 til 1. I oppvasken etterpå kom det fram at en rekke finske kamper sannsynligvis hadde vært fikset i mange år.

KAMPFIKSERENS VÅTE DRØM , å fikse en VM-kamp, får et eget kapittel. For eksempel mener Hill at VM-kampen i 2006 mellom Brasil og Ghana var arrangert. Afrikanske lag er gjengangere. Lagene har ferdigheter som kan matche de store, men ofte dårlig økonomi og svak ledelse. Tilbud om store pengebeløp blir fristende. Hill advarer mot å tro at problemet handler om noen få, svake enkeltpersoner. Kampfiksing er korrupsjon og juks satt i system.

For den korrupte spilleren er grepene mange: å holde umerkelig igjen og la en angriper gli forbi, skyte utenfor på egne angrep, lage straffespark til motstanderen. At dommere kan styre et kamputfall, er åpenbart. Hill gir oss også en oppskrift på hvordan typisk manipulerte kamper ser ut. Skåringene kommer tidlig, deretter dør kampen mer eller mindre ut. Spillere holder kontroll over utfallet. Og i motsatt fall: Mange skåringer i en hektisk og ukontrollert sluttfase, er tegn på ærlig spill.

HVA ER KONSEKVENSENE av virksomheten? Blir fiksing utbredt og allment kjent, vil antakelig interessen for pengespill og fotball avta. I mange land er store deler av idretten finansiert gjennom spillemidler. Konsekvensene av at Norsk Tipping mister inntektene blir dramatiske både for topp— og breddeidretten.

Hva kan gjøres? Statlige og kommersielle spillfirma og idretten jobber knallhardt, blant annet med overvåkningssystem av mange slag. Satses det unormalt mye penger på spesielle resultater, blinker de røde lampene. Problemet er imidlertid at mye av virksomheten ligger i et svart marked og går under radaren til kontrollørene.

HILLS BOK «THE F IX» er en sterk beretning om bedrag i verdens største idrett. Andre rapporter viser til like store problemer i andre idretter, fra tennis til snooker. Vi bør ikke ha illusjoner om lette løsninger. Hill viser at selv de beste kan la seg friste bare situasjonen legger opp til det. Likevel: Det er som med dopingproblemet. De fleste utøvere er faktisk rene, og de fleste fotballkamper er faktisk reelle. La oss glede oss til mye god fotball i månedene kom kommer, men samtidig bevare vår kritiske sans.

Les også:

Publisert:

Les også

 1. Selvopptatthet eller demokrati?

 2. Dugnadsgjengen

 3. Læring for livet

 4. Arv er ingen selvfølge

 5. I samfunnet vårt møter ein opp, og er på tida - om direktoratet tillet

Mest lest akkurat nå

 1. Seks nye smitte­tilfeller i Stavanger fredag

 2. Her sveiper bussen borti bygningen midt i Stavanger sentrum: – Vi blir jo litt redde

 3. Blind vold: Mann stukket i halsen ved Maxi kjøpesenter

 4. En ekte helt havnet midt i innspillingen av ny katastrofefilm på Orre

 5. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

 6. Pasient tiltalt for draps­forsøk på lege