Alt er ikke glemt om hundre år

Luller du deg inn i troen på at alt er glemt om hundre år? Tenk deg om før du luller.

 • Jøsus
  Jøsus
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

«Om hundre år er allting glemt», sier folk når de skal trøste noen som har skjemt seg ut, eller drede på leggen, som det heter på nynorsk.

For en som bare har lyst til å grave seg ned, kan disse ordene virke direkte lindrende. Men kan vi regne det for å være sant? Nei.

Ordene kommer nemlig fra Knut Hamsun og diktet «Om hundrede år er allting glemt», som var en del av diktsamlingen «Det vilde kor». Og når ble den samlingen gitt ut? Jo, i 1904.

1904 er 115 år siden, altså godt over den grensen som Hamsun selv satte. Ikke engang ordene som satte ord på denne typen trøst, er glemt. 115 år etter slenger fortsatt folk rundt seg med denne pinlige og svært unøyaktige spådommen. Hamsun tok grundig feil. 

Det betyr rett og slett at vi ikke kan gå rundt og tro at alt er glemt om hundre år. Hvis du gjør eller sier noe dumt, må du faktisk ta høyde for at folk fortsatt går rundt og ler av deg om hundre år. Denne erkjennelsen kan selvsagt legge ytterligere stein til byrden for mange, men det er viktigere å være realistisk, ikke leve på en livsløgn, som det heter på riksmål. 

Hvis du for eksempel prøver å kline med sjefen din på årets julebord og blir avvist, kan dagene derpå bli tunge. Iallfall hvis du ikke tok nei for et nei og prøvde om igjen og om igjen. Da er det lett å grue seg til å gå på jobb igjen mandag. 

I et slikt tilfelle kan en støttende kollega kanskje sende en sms og si at du må stå i det og huske på at om hundre år er allting glemt. Puh, sant det, kan du tenke. Men da kan man fort glemme at det ikke alltid stemmer. Løgne historier blir fortalt i generasjoner i mange bedrifter. De går i arv. Og jo mer pikant historien er, jo større høyde må du ta for at folk ler av deg om hundre år også. Hvis du i tillegg sang «Engler i snøen» fra scenen og dedikerte den til sjefen din etter at du hadde prøvd deg på vedkommende, så er risikoen enda større. Jo flere løgne ting det er i utdritingen, jo flere år vil den bli fortalt.

God jul! 

Flere Jøsus-blogger finner du her:

Les også

 1. Fastlege, fastlege, hei, hei, hei

 2. Mus i joggesko

 3. Med hodet under ”Farmen”

Publisert:

Drøset Jøsus

 1. Bør man varme opp den brune dunken når ting sitter fast?

 2. Levende fluer i november er brudd på reglene

 3. Dyr strøm gjør at elbil-eiere angrer på at de ikke kjøpte fossilt

 4. 26 tegn på at du er blitt gammel

 5. Slik kommer du kanskje i gang med treningen

 6. Hva skjer når kånå mister stemmen?

 1. Drøset Jøsus
 2. Knut Hamsun