I Store norske leksikon heter det ikke lenger «før Kristi fødsel»

«Før Kristi fødsel» har tapt kampen mot «Før vår tidsregning» i Store norske leksikon på nett. Nå raser debatten.

Kristus-statuen på Corcovado i Rio de Janeiro.
  • Aftenposten
  • Halvor Hegtun
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Gaius Julius Caesar, romersk statsmann, ble født 100 fvt og døde 44fvt. Det står å lese i Store norske leksikon etter en endring sominntraff for fire døgn siden. Leksikonet har åpnet til debatt omsaken i sin Facebook-gruppe, skriver Aftenposten.

At Julius Caesar ble født før Jesus, er uomstridt. Men hvordan bør fødselsåret skrives?

«Vi er i ferd med å bytte ut «FørKristus» med «Før vår tidsregning.» Problemet er at de færreste vethva forkortelsen «FVT» betyr. Tips? Råd? Innvendinger?», heter deti hilsenen fra leksikonredaksjonen. «Raddisforslag», mener én.

«Absurd», skriver en annen.

«Utslag av overkorrigering til detugjenkjennelige i det sekulæres navn,» hevder en tredje.

«Det er rart å si at Buddah ble født før Kristus. Det er å tautgangspunkt i et protestantisk verdenssyn. Derfor nøytraliserervi,» anfører et redaksjonsmedlem i debatten.

Fra minus til fvt

Strengt tatt sto det heller ikke i den gamle faktaboksen om Caesarat han var født før Kristus. Leksikonet hadde lagret datoer i etamerikansk dataformat der det bare sto et minustegn, Caesar varfødt i – 100. Hovedredaktør Anne Marit Godal forklarer at endringenble gjort da leksikonet skulle fornorske dette amerikanskeformatet. Også måten å angi datoer på er endret fra amerikansk tilnorsk modell. Der det før ville kunne stå at noe skjedde på datoen1920.7.6, vil man nå kunne lese at hendelsen inntraff 6. juli 1920. — Vi ville altså gjennomføre en teknisk endring i faktaboksene, ogda måtte vi ta et språkvalg. Våre fagfolk som skriver historiebruker ofte "vår tidsregning", og leksikonets linje er å speilebegrepsbruken i kunnskaps-Norge. Men det er ikke aktuelt å skifteut teksten i alle artiklene, sier Godal.

— Er saken avgjort, ellervil dere lytte hvis flertallet vil ha f.Kr? - Vi skal diskuteredette, og alle våre fagansvarlige og andre kan delta i diskusjonen.I gamle dager var nok en leksikonredaksjon en mer autoritærstørrelse, sier Godal.

Nøytralt nok

Ikke alle er enige i at ”førvår tidsregning” er mer verdinøytralt enn ”før Kristi fødsel”.Språkrådet kom med følgende vurdering av saken i 2008: «Språkrådethar ikke normert bruken av uttrykket «før vår tidsregning» (fvt.)og «etter vår tidsregning» (evt.). Selv om denne benevnelsen er noei bruk, vil Språkrådet ikke anbefale den som erstatning for dentradisjonelle «før Kristus» (f.Kr.) og «etter Kristus» (e.Kr.). Iallmennspråket fungerer tidsangivelsen «før og etter Kristus» somen teologisk nøytral tidfesting av et tidspunkt for 2008 år siden.Selv om vi har fått denne tidsregningen nettopp fordi vi i overtusen år har tilhørt den kristne kulturkretsen, tar vi idagligtalen ikke et teologisk standpunkt ved å bruke dennetidsangivelsen.»

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

  2. Bare ett år etter åpningen, er gangveien til Refsnesstranda stengt. Trolig graves den fram til våren

  3. Hvem er den mystiske Jan, og hva dukker opp på Kvitsøy nå?

  4. Bråstoppet å pakke hockeybagen da han ble millionær

  5. Deilig varme og dyre syklister

  6. Dødsspillet alle snakker om