Når isen smelter i håndveska

Jeg skal være den første til å innrømme at man ikke bør spise is rett før middag.

Gullpinnen må spises utenfor bussen. Foto: Marit Hæreid

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Men det finnes aldri en regel uten unntak. Når resten av familien har dratt sin kos og ligger og dupper i en seilbåt, da lar selv en prinsippfast mor gode kostholdsvaner seile sin egen sjø.

I går kjøpte jeg meg en is på vei hjem fra jobben. Crazy mama, liksom.

Valget falt på en Gullpinne. 20 blanke kroner og en herlig slutt på dagen. Trodde jeg.

I går kjøpte jeg meg en is på vei hjem fra jobben. Crazy mama, liksom.

Riktignok var ikke varmen påtrengende, og sola lå bak ei sky, men er det sommer, så er det sommer! Og det var jo uansett ingen som ventet med ferdig middag der hjemme.

Jeg trakk fram busskortet og smilte til bussjåføren. Med is i vesken og snart et helt hus for meg selv, var det all grunn til å være fornøyd. I all min gravide prakt banet jeg meg vei gjennom bussen. Fremste halvdel var full, i midtgangen sto to barnevogner, ei mor og en far.

Jeg satte meg på første ledige sete og trakk ispinnen opp av vesken. Crazy mama var så ivrig at hun ikke en gang tok på sikkerhetsbeltet. (Slår jeg meg løs, så gjør jeg det til gagns.)

Jeg hadde ikke før fått papiret av isen før bussjåføren kom brasende mot min halvdel av bussen. Han hadde uniform og lue på.

Også han møter to barnevogner i bussens midtparti. Han gidder ikke passere dem, så han brøler heller. Til den gravide kvinnen (37) som er i ferd med å sette tennene i en ispinne.

— Hey! Det er ikke lov å spise is på bussen. Da må du gå av!

For å understreke alvoret i budskapet vifter han med pekefingeren. 20 hoder vender seg mot meg. 40 øyne stirrer på isen min. Blodet strømmer til hodet. Gravid kvinne (37) legger uspist Gullpinne tilbake i papiret og smetter godbiten ned i håndvesken.

Gravid kvinne (37) legger uspist Gullpinne tilbake i papiret og smetter godbiten ned i håndvesken.

Så perpleks blir jeg at jeg ikke klarer å svare fyren. På vei oppover Hoveveien planlegger jeg noen velvalgte ord om høflighet og service jeg kunne tenke meg å servere sjåføren på vei ut av bussen.

Men regler er vel regler. Og de samme reglene skal vel gjelde for fjortiser som for gravide damer?

Eller skal de det? Jeg deler hus med barn og fjortiser og har lang erfaring med å observere og rydde etter barn som spiser. Kom ikke her og påstå at voksne søler like mye som barn når de spiser is? (Jeg pleier også å ta papiret med meg.)

Vel ute av bussen venter jeg til den er ute av syne før jeg skammelig smetter hånda ned i håndvesken og spiser den halvsmelta, forbudte Gullpinnen.

Er det greit å nekte voksne folk å spise is på bussen?

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Preben Aavitsland: – Vi er inne i pandemiens vanskeligste periode

 2. «Det er nok nå!»

 3. Ordførerne er bekymret, men håper å unngå nye, lokale tiltak

 4. Madla/Revheim: Første etappe vedtatt

 5. Ida (25) lyktes med å gå ned i vekt og holde den. Her er seks feil mange gjør.

 6. Regjeringsvedtak tvinger kvinnene til å legge ned bedriften sin