Camilla Bjørheim: Løp, svett og delta!

KOMMENTAR: Når jeg sliter med motivasjonen, er det ei dame på 70 år som inspirerer meg til å knytte joggeskoa.

Kathrine Switzer stilte i 1967 til start i Boston Marathon, som var forbeholdt menn. En hissig funksjonær, i svart, forsøkte å rive av henne startnummeret, men ble taklet av kjæresten til Switzer. Mandag 17. april, 50 år senere, deltok hun på ny.
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Min nye inspirasjonskilde heter Kathrine Switzer (70). I 1967 løp hun sin første maraton i Boston. Kvinner hadde ikke lov til å delta den gang. Menn trodde ikke kvinner var sterke nok til å løpe 42 kilometer.

Switzer meldte seg likevel på. En ung, slank kvinne i gråmelert joggedrakt. Underveis forsøker en mannlig funksjonær å rive av henne startnummeret.

I sine memoarer «Marathon Woman» skriver Switzer at han ropte: «Get the hell out of my race and give me those numbers!». Bilder av Switzer og den hissige funksjonæren ble publisert i aviser over hele verden, og er i dag ikoniske.

Her hjemme brukte Gerd von der Lippe falskt navn da hun i 1972 meldte seg på Holmenkollstafetten.

Beviste at kvinner kan

Kall meg gjerne soft, men da jeg nylig hørte et intervju med Swifter på CNN, ble jeg rørt. Selv om det handler om løping.

70-åringen forteller at hun ble redd, ydmyket og flau da funksjonæren angrep henne. Men hun fullførte løpet – med startnummer på brystet – for å bevise at kvinner klarer distansen.

Kathrine Switzer (70) har inspirert kvinner over hele verden til å løpe med startnummer. Her er hun fotografert mandag 17. august, før hun igjen løp maraton i Boston.

Kjæresten, som løp ved siden av henne, klarte å presse bort funksjonæren.

I påmeldingen hadde hun registrert seg som K. V. Switzer. Hun ble ikke bedt om å krysse av for kjønn noen steder.

Her hjemme brukte Gerd von der Lippe falskt navn da hun i 1972 meldte seg på Holmenkollstafetten. Arrangøren hadde varslet at stafettpinnen ville bli beslaglagt om kvinner forsøkte å delta. Von der Lippe, påmeldt som Ø. Foss, løp for laget «Pedisten».

– De trodde jeg var AKP-er. Dermed ble jeg sendt til Bø.

Kastet ut av landslaget

Allerede på andre veksling forsøkte politiet å ta stafettpinnen fra laget, som besto av både kvinner og menn. Men løperen klarte å beholde pinnen, og fortsatte med politiet i hælene.

Han ble til slutt tatt, men ba om å få se politiets hjemmel for arrestasjonen, noe politiet ikke hadde, fortalte von der Lippe til NRK i 2012.

Gerd von der Lippe, idrettssosiolog, professor, journalist, forfatter, feminist og samfunnsdebattant – og tidligere friidrettsutøver.

Hun og Ingrid Ellingsen, som også hadde meldt seg på stafetten, ble senere kalt inn på teppet til Friidrettsforbundet. De ble fratatt muligheten til å kvalifisere seg til landslaget. Dette ble starten på von der Lippes arbeid mot kjønnsdiskriminering i idretten.

– Jeg hadde egentlig tenkt å bli gymlærer, men da jeg ble kastet ut av landslaget, ble jeg så forbanna at jeg bestemte meg for å forske, forteller professoren meg på telefon Høgskolen i Sørøst-Norge, i Bø i Telemark.

Episoden gjorde også at hun diskvalifiserte seg til en stilling på Idrettshøyskolen.

– De trodde jeg var AKP-er. Dermed ble jeg sendt til Bø.

Her har hun vært sentral i etableringen av Institutt for idretts- og friluftslivsfag.

Mye takket være Switzers innsats fikk kvinner løpe maraton i OL fra 1984.
Mandag 17. april løp hun igjen Boston Marathon. 70 år gammel fullførte Kathrine Switzer løpet på 1.44. 31.

Ny maraton etter 50 år

Mens von der Lippe banet vei for kvinner i idretten med sin forskning, fortsatte Kathrine Switzer å løpe. Hun har fullført 39 maratoner og vant New York City Marathon i 1974.

Samtidig etablerte hun også en bevegelse som opprettet løpeprogrammer for kvinner i 27 land. Mye takket være Switzers innsats fikk kvinner løpe maraton i OL fra 1984.

17. april 2017 løp hun på ny Boston Marathon, 50 år etter at hun ble forsøkt stanset. Til CNN forteller hun at følelsen av å bli heiet fram var fantastisk.

Oslo 1975. For første gang fikk kvinner delta i Holmenkollstafetten. 29 kvinnelag var med, og Tyrving vant kvinneklassen klart. Gerd von der Lippe, som titter frem midt i i første rekke, snek seg med i stafetten også i 1972.

Kvinner fikk lov

I 1972 fikk kvinner lov til å løpe maraton i Boston, og i 1975 ble også Holmenkollstafetten åpnet opp for kvinner.

Gerd von der Lippe synes likestillingene har kommet langt, særlig i langrenn og friidrett har kvinner virkelig kommet gjennom glasstaket.

– Men kvinner får fortsatt ikke konkurrere om å gå 5 mil på ski, og får fortsatt ikke hoppe på ski fra stor bakke.

Von der Lippe trekker også fram at kvinnefotballen (alltid med prefikset kvinne) får langt mindre økonomisk støtte, medieomtale og færre sponsorer enn herrefotball.

Senest på fotballtinget i mars ble forslaget om å øke overføringene til toppklubbene på kvinnesiden nedstemt. Kvinnelandslaget, som var i verdenstoppen på 1990-tallet, møter nå hard konkurranse.

– Andre land satser virkelig! Norge bruker sjansen sin dårlig. Husk at Europas beste fotballspiller er norske Ada Hegerberg, sier von der Lippe.

Kvinner utestenges fortsatt

Kariman Abuljadayel deltok i OL i Rio i 2016, som en av fire saudiske kvinner. Det er et framskritt at kvinner får delta, men fortsatt er det vanskelig for kvinner i Saudi Arabia å drive med idrett, både toppidrett og mosjon.

50 år etter at Switzer ble jaget i maratonløypa, og 45 år etter at von der Lippe ble forvist fra toppidretten, er det her hjemme en selvfølge at begge kjønn kan konkurrere med startnummer på brystet.

Men kvinner opplever fortsatt å bli utestengt fra idretten, for eksempel i Saudi-Arabia. Ifølge Human Rights Watch nektes saudiske kvinner blant annet tilgang til statlig sportsinfrastruktur og deltagelse i nasjonale turneringer.

Riktignok fikk to saudiske kvinner for første gang delta i et OL i 2012, og fire kvinner var med i 2016. Men fortsatt er det langt igjen før kvinner kan drive med idrett på lik linje med menn.

 • Løpe maraton i 2017? Her er tips til noen av verdens mest eksotiske
De banet vei for kvinnelige toppidrettsutøvere.

Løp, kvinne!

Neste helg arrangeres Siddisløpet, og om en måned det nye Sandnesløpet. Kanskje er det nettopp i år du skal delta på et mosjonsløp? Foretrekker du å løpe uten stoppeklokke, kan du uansett sende en varm tanke til Switzer og von der Lippe.

De banet vei for kvinner som meg, som liker å løpe med startnummer på brystet en gang iblant. Og vel så viktig, de banet vei for kvinnelige toppidrettsutøvere.

LES OGSÅ: Mandag 1. desember klokken 7.30 løp jeg til jobb. Nesten 14 kilometer, fra Sandnes til Stavanger. Forholdene var ypperlige. Jeg hadde flaks!

Les også

 1. Ti myter om løping du kan gi blaffen i

 2. Mosjonist? Du er etterlyst

 3. Derfor løper jeg ikke til jobb

 4. Siddisløpet: Roar ble møtt med smellkyss og sjampis

 5. Ny maraton: Skal løpe 4,5 ganger opp og ned til Preikestolen

 6. Lang, lengre Lady Di

Publisert:
 1. Idrett
 2. Human Rights Watch
 3. Toppidrett
 4. Løping

Mest lest akkurat nå

 1. To langrennsløpere har avgitt positiv koronaprøve før OL

 2. De har vært gift i 70 år: – Jeg tror vi holder oss godt for vi er så gode for hverandre

 3. Statistikken er klar: Disse navnene var mest populære i 2021

 4. Disse korona­reglene gjelder nå

 5. En krig i Ukraina vir­ker mer og mer uunn­gåelig. Og den vil også på­virke Norge

 6. Tananger snuser på Vin­mono­pol