Vi svikter de sinte guttene

KOMMENTAR: Gutter trenger en annen oppfølging enn jenter, og de trenger gode, mannlige rollemodeller. Alle er enige om at vi må ha tidlig innsats, men denne innsatsen har enten vært sporadisk eller fraværende.

En 16 år gammel gutt fra Stavanger slo en to år yngre gutt i ansiktet gjentatte ganger i mai i fjor. Dette var en av mange voldsepisoder som involverte ungdom i 2018. Foto: POLITIET/bilde fra video

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Det er mange sinte unge gutter, i verden og i Norge. Det siste grove eksempelet på dette så vi i Oslo i helgen, der det ble registrert uvanlig mange tilfeller av uprovosert vold utført av yngre menn.

Også her i disktriktet ser vi en økning i antall voldstilfeller blant ungdom. Rapporten «Barne- og ungdomskriminalitet i Stavanger 2018», som Politiet i Stavanger og Stavanger kommune publiserte i mai, viser at ungdomskriminaliteten har økt de siste årene.

Antall anmeldte forhold knyttet til vold var 20 i Stavanger i 2014. I 2018 hadde dette steget til 69. Disse tallene er bare for Stavanger, men den samme utviklingen gjelder også for andre politidistrikt.

Og mørketallene er store. Avtalte slagsmål med mange tilskuere, som økte kraftig i 2017 og 2018, fanges for eksempel ikke opp i antall anmeldelser.

LES OGSÅ:

Les også

Politiet: - 6. klassinger avtalte masseslagsmål på Hundvåg

Les også

Toppolitikere møtes om Oslo-vold

Les også

Filmet voldsepisode på nattbuss, 20-åring pågrepet

Trusler om vold

I Ungdata-undersøkelsen fra våren 2019 oppgir 19 prosent av elevene ved ungdomsskolene i Stavanger kommune at de har vært involvert i en slåsskamp det siste året. 11 prosent av elevene ved videregående skoler har blitt utsatt for trusler om vold.

Ifølge Uteseksjonen i Stavanger handler det nå om tyngre saker, og
hver sak krever langt mer.

Det er gutter som hovedsaklig både er voldsutøvere og mest utsatt for vold, viser tallene både fra politiet og Ungdata-undersøkelsen.

Forskning viser at det er flest gutter som har atferdsproblemer, som dreper oftere og som oftest begår selvmord. I norske fengsler og sikkerhetspsykiatriske avdelinger er overvekten unge menn.

Hvorfor har det blitt sånn? Hvorfor er det en stadig økende andel av gutter som er sinte, og som tyr til vold og aggresjon?

Det er ikke noe galt i seg selv å være sint, men det er når sinne går over i aggresjon og vold at det blir et problem. Og gutter blir ikke aggressive og voldelige helt av seg selv. Det er mange faktorer som spiller inn.

LES OGSÅ:

Les også

Politiet slår alarm: Ti ungdoms-slåsskamper på ti dager i Stavanger og Sola

Les også

Søkelyset på «presset og stresset» hos unge kan bidra til nettopp press og stress

Tidlig innsats

Ifølge rapporten til politiet i Stavanger har ungdom som begår kriminelle handlinger ofte ustabile hjemmeforhold, svak psykisk helse, dårlig skoletilpasning, svakt sosialt nettverk og rusproblemer. Ofte har de også manglende skolegang og manglende relasjoner til voksne og venner. De kan være ofre for mobbing.

Etter voldsepisodene i Oslo, etterlyste justisminister Jøran Kallmyr (Frp) nye og kraftigere tiltak mot unge lovbrytere. Dette har vært mantraet også etter tidligere voldsepisoder.

Dette kalles brannslukking. Det er tiltak vi tyr til når det allerede er for sent.

– Man må fange opp ting veldig tidlig. Det jeg ofte ser er at det har skjedd veldig mye fælt. Men ingen har tatt tak i det, helt til det skjer noe veldig dramatisk. Folk er redde for at hvis de gjør noe, blir de saksøkt for det. Og hvis de ikke gjør noe, er det også feil, sier Svein Øverland, psykolog og spesialist i barne- og ungdomspsykologi og rettspsykologi.

Han holdt et innlegg på konferansen «Sinte, unge gutter» i regi av organisasjonen Voksne for barn i Stavanger fredag i forrige uke.

Alle snakker om at vi må begynne tidlig, men ingen gjør noe med det, sa Øverland da jeg spurte ham om brannslukking.

LES OGSÅ:

Les også

Ungdommens dårskap

Fedre

Gode rollefigurer, helt fra barnehagealder, er viktig. Og å jobbe med fedrene er helt vesentlig, ifølge Øverland:

«Alle instanser må bli flinkere å avdekke familier i risiko. Uansett hvilket problem barnet har, se på familien. Hvis du ikke får med foreldrene, får du til veldig lite.»

Tallene fra politiet viser at 13 prosent av alle anmeldte forhold i Stavanger ble utført av ungdom med utenlandsk statsborgerskap. Og at de som har et annet statsborgerskap ei tillegg til norsk også er knyttet til flere straffbare forhold. I Oslo var de unge mennene som stod for volden i helgen av utenlandsk opprinnelse.

Da må vi også kunne diskutere hvordan oppfølgingen er i disse hjemmene, og hvilken rolle fedrene har.

LES OGSÅ:

Les også

Ungdom – du er bra nok som du er

Femininisert?

«Vi må avfeminisere det språket og det terapirommet», sa Tomas Seltzer, som nylig fikk nylig Åpenhetsprisen av Mental helse for sin åpenhet om depresjoner blant menn.

Menn trenger annen helsehjelp enn kvinner, sier Øverland. Gutter er i større grad preget av følelser som skam, avsky og ære. Mange unge gutter har gitt opp, de har mistet framtidshåpet. De har ingenting som stopper dem. I gjenger blir det «oss mot dem».

Skolene er som regel innrettet til stillesittende, snille jenter, og ikke til aktive gutter. De fleste som oppsøker helsestasjoner er jenter, og det fungerer godt for dem. Men å sitte i et rom med en omsorgsarbeider eller psykolog og snakke om følelser hjelper ikke nødvendigvis guttene.

Undersøkelser viser at gutter heller snakker med lærere enn helsesykepleiere. Og de foretrekker mannlige lærere. Ikke på grunn av kjønn, men på grunn av måten de hjelper med praktiske problemer og konflikter.

LES OGSÅ:

Les også

Knivstikking på Ruten ble filmet

Les også

Åtte ungdommer har blitt ranet i Stavanger det siste halve året

Les også

Kva om det var din son som valdtok?

Sviktet guttene

– Vi må bevege oss ut til deres arena, det legger de merke til. Den som har mest makt må tilpasse seg. I stedet for at de unge guttene skal tilpasse seg oss, skal vi tilpasse oss dem, sa Øverland.

I Norge har vi rett og slett vært for dårlige til å hjelpe disse guttene fra de var små. Vi har sviktet dem, og de har blitt mer og mer sinte.

Alle er enige om at vi må ha tidlig innsats, men denne innsatsen har enten vært sporadisk eller fraværende.

Vi må åpne øynene for at gutter og jenter ikke tenker likt, og at de guttene som er i faresonen må bli møtt på en annen måte enn i dag.

Ingen har alle svarene. Men gjør vi ikke noe med de små guttene på systemnivå i dag, er det de som blir sinte om noen år.

Publisert:
 1. Vold
 2. Politiet
 3. Stavanger kommune
 4. Mobbing
 5. Selvmord

Mest lest akkurat nå

 1. Minst 100 smittede ved 15 skoler og fem barnehager i Stavanger

 2. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 3. To nye smittetilfeller i Klepp

 4. Velde Pukk vil sende 11 lastebiler i skytteltrafikk gjennom bygda. Naboene forlanger at kommunen stanser planene

 5. Superligaprosjektet kollapset – alle de engelske klubbene trekker seg

 6. Smedvigs ønske om å tjene mer penger på en tomt nær syke­huset er ikke unaturlig, men provo­serer