Kjør til et nytt sted!


Å være 18 år. Å sette seg i bilen. Å ralle av gårde til skolen?!

Publisert: Publisert:

Alle med ferske førerkort må få lov til å ralle litt rundt. Men det bør ikke være nødvendig å kjøre til skolen. Foto: Anders Minge

 • Camilla Bjørheim
  Journalist
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Aftenbladet telte 160 biler utenfor Sandnes videregående skole en morgen denne uken. Grusbanen, der ungdommen før spilte fotball, har blitt parkeringsplass. Elever forklarer at det er bekvemt og praktisk å kjøre. De sparer tid og har god tilgang på p-plasser. Bussen er ofte sein eller full.

Ved andre skoler fortelles det om elever som parkerer på ordinære parkeringsplasser hele skoledagen. Med timepris på 15 kroner kan det fort bli dyrt. Elevenes holdninger til kollektivreiser er lite oppløftende, all den tid målet både lokalt og nasjonalt er å få ned bilbruken. Mye tyder på at det heller ikke er prisen på ungdomskort som skremmer dem fra å reise kollektivt.

Første skritt for å få ned bilbruken blant de unge kan være å innføre parkeringsavgift og å redusere antallet parkeringsplasser på skolene. I arbeidslivet skjer det samme. Nytt rådhus i Sandnes blir bygget uten parkering til ansatte. Sandnes sparebank har heller ikke parkeringsplasser. De ansatte tilpasser seg og mange finner etter hvert ut at buss og tog funker.

Les også:

Foreldrene til de unge bør altså gå foran som gode eksempler. Dersom ungene har blitt kjørt fra dør til dør hele barndommen, forsetter de gjerne i samme stil som voksne. For de aller fleste elever er skolebussen god nok. Ungdom må tåle både å vente litt på bussen, og de bør kunne klare å gå til nærmeste busstopp. Når den nye bomringen kommer, vil også den bidra til mindre bilkjøring.

Samtidig skjønner jeg at det er fristene for 18-åringen å sette seg bak rattet når hun endelig har fått lappen. På min første russetur rånet vi jentene av gårde i et lyseblått, lite lyn. Ei av jentene, med en motorinteressert far, hadde fått seg bil. Fra kassettspilleren (!) dunket musikken. Vi følte oss så kule!

Den følelsen trenger vi ikke frarøve ungdommen. Når lappen brenner i lomma, må det være greit å ralle litt rundt - men kjør da for pokker til et sted dere ikke har vært før, ikke til skolen!

Publisert:

Les også

 1. Bra bonus på bacon

 2. Betal far for å vente!

 3. Nye koster, nye støvler

 4. Den sjuende dagen går alarmen i vår kuvøse

Mest lest akkurat nå

 1. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

 2. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

 3. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

 4. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

 5. Elbiler må betale mer

 6. Regestrand-drapet: Drapstiltalt skal ha banket to personer i fengsel

 1. Kollektivtransport
 2. Sandnes
 3. Buss
 4. Bil