Fryd og frivillighet

KOMMENTAR: Etter år og måneder med nabomøter, debatter, folkeavstemninger og heftige sleivspark på Facebook, er det altså over. Resultatet virker puslete.

Samarbeidspartiene med f.v André N. Skjelstad (V), Geir S. Toskedal (Krf), Helge André Njåstad (Frp), Frank J. Jenssen (H) og Kommunal- og moderniseringsminister, Jan Tore Sanner (H), presenterte status for kommunereformen og regionreformen under en pressekonferanse på Stortinget onsdag. Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sorg i Søgne. Sprudlevann i Sandnes. Pål Morten Borgli og Stanley Wirak kan fornye ferjekortet sitt, Randaberg og Hjelmeland får fortsette i fred, storkommunen i Ryfylke er en saga blott, Sokndal og Eigersund slås ikke sammen og Rogaland forblir eget fylke.

Ingen i vår region utsettes for tvangssammenslåing. Rogaland går fra 26 til 23 kommuner. Frivillig.

Kjærlighet uten grenser

Da regjeringen onsdag morgen presenterte status for kommunereformen, var det mange i Rogaland som hadde grunn til å heve glasset. Flest jublet for at de ikke blir slått sammen med noen. Bare 13 kommuner i hele landet tvinges inn i nye storkommuner – ingen av dem ligger i Rogaland.

Regjeringen argumenterer med at disse 13 sperrer for nabokommuner som ønsker frivillig sammenslåing. Jan Tore Sanner kaller det kjærlighet uten grenser når de som vil slå seg sammen hindres av en stridig nabo.

Blant de stridige er Søgne kommune på Sørlandet, som nå må finne sammen med Kristiansand og Songdalen. Disse tre deler bo- og arbeidsmarked. Lindesnes lider samme skjebne og blir slått sammen med Mandal og Marnardal.

Les også

Jubel for Nye Sandnes

Tilfeldig tvang

Argumentet om å bruke tvang mot kommuner som sperrer for andre, er spiselig. Men her i Rogaland slipper vi foreløpig unna. Randaberg, Stavanger, Finnøy og Rennesøy har felles bo- og arbeidsmarked, likefullt velger regjeringen å la Randaberg bli liggende igjen som en ensom øy når de andre tre slår seg sammen.

Tvangen det nå legges opp til virker tilfeldig. Resultatet av den ambisiøse reformen ganske puslete. Enorme ressurser er lagt ned de siste årene. Gode naboer har blitt fiendtlige. På sosiale medier har det jevnlig kokt over. I nabomøter har det blitt kranglet om kommunenavn, eiendomsskatt og rådhus. Mange har vært helt nede i de minste detaljene, når de har forhandlet med naboen.

Silkehansker og gavepakke

Men mange forhandlinger var aldri reelle og den økonomiske gulrota som regjeringen viftet med var ikke fristende. Antallet kommuner reduseres derfor bare fra dagens 428 til 358. 153 kommuner har fattet positive vedtak om sammenslåing. 94 av disse har funnet en nabo å smelte sammen med. I Rogaland er det så langt ingen tvangstrøyer å se. Bare silkehansker.

Mens kommune-tvangen er puslete, tar regjeringen større grep når det kommer til fylkeskommunene. Antallet nær halveres. Vestlandet får den nye Region Vest, i sør blir regionen hetende Agder. På Østlandet blir navnet Viken. Oppland og Hedmark blir region Innlandet. De to trøndelagsfylkene slås sammen og de tre nordligste, Finnmark, Troms og Nordland, skal bli til to.

I Rogaland fortsetter vi som før. Den litt snåle kjærligheten mellom Forsand og Sandnes, legger regjeringen seg heller ikke borti. På toppen av det hele blir Rogaland premiert med nye, statlige arbeidsplasser gjennom Fornybarfondet.

Silkehansker og gavepakke, altså!

Regjeringen kaller imidlertid dagens status for en "foreløpig løypemelding" og håper flere skal finne sammen frivillig. I Rogaland er det ikke utenkelig at Strand snart strekker armen gjennom Ryfast og tar tak i Stavanger.

Løypemelding

Mens noen, særlig fylkespolitikere, mener regjeringen går over lik for å få det som de vil, er andre skuffet og synes det er på tide å vrenge av nettopp silkehanskene.

Hvis regjeringen ønsker å få gjennomført kommunereformen, tyder alt på at mer tvang må til. Med frivillighet går det sakte. Men snart er det stortingsvalg og frykten for å bli straffet av velgerne ser ut til å overskygge ønske om å få fart i reformen.

Det er KrF, Venstre, Høyre og Frp og som har inngått avtalen om å redusere antallet kommuner, men KrF holder på prinsippet om frivillighet og vil ikke være med på tvangssammenslåing av kommuner.

Spørsmål er om velgerne egentlig bryr seg. Valgdeltagelsen da innbyggerne i Sør-Rogaland i fjor vår sa sitt ja eller nei til kommunesammenslåing, var lav, og lavest i kommunene med flest innbyggere. Bare 25 prosent i Stavanger og 33 prosent i Sandnes stemte.

Les også

 1. Jubel for Nye Sandnes

 2. Fornybarfondet: - En solskinnsdag for Stavanger-regionen

 3. Preikestolen blir nytt kommunevåpen

Publisert:
 1. Kommunereform
 2. Rogaland

Mest lest akkurat nå

 1. To mindreårige gutter siktet etter knivstikking på Revheim

 2. Hun har en Porsche i roségull: – Nå som verden er så trist, trenger vi farger

 3. Mann i 30-årene risikerer for­varing etter å ha for­grepet seg på ett år gammel datter

 4. Fire nye smitte­tilfeller i Stavanger – ingen i Sandnes eller Sola

 5. Eva hadde kjørt lastebil i flere år. Da pande­mien brøt ut, så hun en annonse hun ikke klarte å legge fra seg

 6. De fleste syns det er OK å kjøre litt for fort