Ingenting henger sammen

KOMMENTAR: Vi famler i blinde for å finne ut hva framtiden vil bringe. Alle snakker om å jobbe sammen, men alle snakker forbi hverandre.

Statsminister Erna Solberg holdt innlegg på NHO-konferansen i Oslo onsdag. Foto: Stian Lysberg Solum

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

«At vi bor i et av verdens beste land er ikke selvsagt, det er en kombinasjon av naturgitte fortrinn og gode valg. Vi har tatt valg som har stått seg godt over tid, men hva blir våre neste trekk? Hvordan skal vi ta de beste valgene for fremtiden? Svaret får du på NHOs årskonferanse 2020.»

Disse ordene skrev NHO på sine nettsider før årskonferansen, som gikk av stabelen i Oslo denne uken. Hvert år samles ledende næringslivstopper, politikere og andre for å lytte til budskapene fra ulike foredragsholdere. Årets konferanse hadde fått nettopp navnet «Neste trekk».

I år Holdt blant andre statsminister Erna Solberg, konsernsjef i Equinor Eldar Sætre, Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon og Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister i Danmark, innlegg.

«Det er nå det gjelder. Det er nå vi skal ta valgene som vil prege fremtiden,» ifølge handelsorganisasjonen.

Samarbeid

«Det er nesten lov å spørre om dette året kunne fått en bedre klimastart,» sa statsminister Erna Solberg, da hun begynte på sitt innlegg. Hun refererte blant annet til besøk på Tofte hos det som skal bli Statkraft og Södras nye pilotanlegg for biodrivstoff.

Og til mandagens nyhet fra Equinor om at de har planer om å kutte utslipp fra sin produksjon til null innen 2050.

Solbergs stikkord var bærekraft og omstilling. Og hvordan en næringsfiendtlig politikk ikke vil hjelpe det grønne skiftet. Solberg er opptatt av bærekraftsmålene. Denne gangen mål nummer 17, som handler om at vi må samarbeide.

Også Equinor-sjef Eldar Sætre sa at skal vi få til å skape en ny industriell virksomhet i Norge, må samarbeid og samhandling stå sterkt. Samarbeid mellom næringsliv og politikk, og med de ansatte.

Samarbeid er altså det som skal til for at vi skal få til omstillingen her i Norge. Så hvordan går det egentlig med dette samarbeidet?

Les også

Halen vifter med hunden

Les også

NHH-professor mener CO2-avgiften er uvesentlig for oljeselskapene

Les også

Solberg: Styrt avvikling av oljenæringen er en dårlig idé

Sammenhenger

Denne diskusjonen startet egentlig før konferansen, i Politisk Kvarter på NRK.

Jannicke Hilland, konsernsjef i kraftselskapet BKK, sa at hun synes det er bra at politikerne har satt høye mål for kutt i klimagassutslipp. Men for å levere på dette, trenger vi mer fornybar energi. Både vannkraft og vindkraft.

«Spørsmålet nå er hvordan vi skal får dette til, sa Hilland. Nå når rammeplanen for vindkraft er lagt bort og rammebetingelsene for vannkraft er så krevende at bransjen ikke klarer å finne nye lønnsomme prosjekter.

«Hvordan skal vi da klare å nå disse klimamålene?» spurte Hilland. Hun etterlyste politikere som tør å stå i det hun kaller spenningsfeltet som skal til for at vi klarer å løse klimautfordringen.

Og her peker Hilland på akkurat det som ikke fungerer her i landet. Nettopp det samarbeidet mellom næringslivet og politikken, og forståelsen av at alt henger sammen med alt. Det er det mange politikere som enten ikke forstår eller ikke vil forstå.

Og da kommer det aldri til å bli noen god omstilling heller.

Les også

Sylvi Listhaug: – Jeg kommer til å være veldig oljevennlig

Tut og kjør

«Vi kan ikke bare drive med en sånn tut og kjør-politikk som ikke har støtte i folket», sa olje- og energiminister Sylvi Listhaug i det samme debattprogrammet.

Hun snakket om utbygging av vindkraft, og om å ta vare på norsk natur. Listhaug skrev i høst på Facebook at hun mener «vindmøller er noe svineri». Onsdag morgen sa hun at disse turbinene er skjemmende.

NHO-sjef Ole Erik Almlid sa at det å gjøre naturinngrep er noe vi alltid har gjort i Norge. Altså skånsomme naturinngrep. Vi står overfor et par tiår hvor vi må ha ryggrad, og hvor vi må tåle noen naturinngrep, sa han.

Også han etterlyste politikere som tør stå opp for dette, og sa Listhaugs utspill bare er med på å polarisere en allerede spissa debatt. Og han etterlyste langsiktighet.

«Vi skal stå på og få til de målene som oljeindustrien ar satt seg. Det er bra at de er så langt framme i skoene», sa Listhaug, på spørsmål om hva som er viktigst. Oljemål eller det å ikke gjøre folk sinte på vindkraftutbygging.

Les også

Equinor som miljøfyrtårn?

Les også

Kritisk til Equinor: Flytter utslippene fra Norge til Europa

Henger sammen?

Problemet er at alt henger sammen med alt. Det er det mange politikere og andre som ikke ser ut til å forstå.

Skal hele norsk sokkel elektrifiseres krever det storstilt utbygging av både vannkraft og vindkraft. For så mye kraft har vi ikke i dag. Statnett har beregnet at helelektrifisering av Norge krever mellom 30 og 50 TWh.

Dette tilsvarer mellom 20 og 34 prosent av den totale kraftproduksjonen i Norge. Statnett mener også at vi må regne med høyere strømpriser som følge av dette.

I et intervju med Aftenbladet denne uken sa Listhaug at vi fortsatt skal utvikle vannkraften videre. Men skal vi få til utbygging av vannkraft og oppgradering av eksisterende anlegg, må politikerne gi industrien ramme- og skattevilkår som gjør det lønnsomt å investere.

Les også

Enighet om utslippsfri norsk sokkel i 2050

Les også

Smilet går trill rundt for Equinors klimarevolusjon

Mye prat

Både debatten i Politisk Kvarter, samtalene i etterkant av Equinors kunngjøring av klimamål og innleggene på NHO-konferansen onsdag blottgjør en manglende forståelse for nettopp samarbeid.

Hele debatten handler stort sett om enkeltstående utspill som høres bra nok ut i seg selv, men som ikke henger sammen. Det blir mye prat, ofte over hodene på hverandre. Alle snakker om å jobbe sammen, men alle snakker forbi hverandre.

Men fikk vi svaret på hva som blir neste trekk? Både ja og nei. Vi fikk mange svar, men ingen svar som tar innover seg helheten. Det er det politikerne og andre må begynne å snakke om.

Les også

 1. Regjeringen vil utrede hel eller delvis elektrifisering av Mongstad, Kårstø og Melkøya

 2. Flere kritiske spørsmål, takk!

 3. Vestland-bedriftene er mest opptatt av bærekraft

Publisert:

Kommentator Hilde Øvrebekk

 1. Å bytte ut Støre er ikke svaret på Ap’s problemer

 2. Ambisiøs klimaplan som krever samarbeid med andre partier enn Frp

 3. «Vi må ikke bare snakke om korona. Det endrer debatten og det politiske landskapet»

 4. Velgerne har krav på at politikere gir skikkelige svar

 5. Nord-Jæren må bli én kommune

 6. Startskuddet for et nytt parti

 1. Kommentator Hilde Øvrebekk
 2. NHOs årskonferanse
 3. NHO
 4. Politikk
 5. Vindkraft