Deilig å være norsk i Norge, når maten og servicen er god

KOMMENTAR: Hvis norsk reiselivsbransje ikke leverer på service og mat i sommer, reiser nok mange tilbake til tapas og sangria neste år.

Det er dette vi drømmer om. Varme og bading. Bare vi får litt av dette, her hjemme, er vel sommeren reddet?
 • Camilla Bjørheim
  Camilla Bjørheim
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Skal vi ta en natt på hotell i Suldal i ferien. De har fått seg badeland der oppe?

Min mann kikker måpende på meg.

– Skal vi som har hytte i Ryfylke, legge oss inn på hotell i Suldal?

– Ungene elsker hotellfrokost. Og det er sikkert lettere å lære seg å svømme i et varmt basseng enn i 16 grader i Høgsfjorden, fortsetter jeg.

I baksetet sitter ungene og klør på ferske myggstikk og diskuterer hissig hvem som fanget den største krabben tidligere på dagen.

Vi voksne kjenner at det begynner å prikke på ryggen. Junisola er som i fjor, intens og brennende. Og vi har som vanlig vært sparsomme med solkremen denne første helgen med skikkelig sommer.

Nesten som i Spania?

Solbrente eller ei – vi er trolig i godt selskap når vi krysser fingrene for at finværet nå er forsmaken på det som kommer i juli og august. De fleste skal tilbringe sommeren i eget land, og været vil definitivt kunne sukre pillen. Kanskje blir det nesten som i Spania?

– Nei, nei. Nordmenn som skal feriere i Norge, vet at det ikke blir taverna og tapas, eller sangria i strandkanten. Det er ikke slik vi selger Norge.

Det er professor Håvard Hansen ved Norsk hotellhøgskole ved UiS som heller kaldt vann i blodet. Han har rett. Vi reiser ikke til Senja for å drikke sangria. Eller til Voss for spaghetti vongole.

Og selvsagt er det ikke uten grunn at salget av hengekøyer og telt går til himmels. Mange skaffer seg også hund, hytte og båt i disse dager – kjekt å ha når fjell, foss og fjord står på sommerprogrammet.

Det er jo først og fremst natur Norge har å by på. Og så campingplasser, da.

Klart det går an å drikke sangria her hjemme også. Men det blir aldri akkurat som i Spania.

Småturer i egen region

– Mange skal på loffen i sommer. Campingplasser og utleiehytter vil merke trykket best. Og de som har egen hytte, kommer til å tilbringe mer tid der ettersom sydenturen utgår, sier førsteamanuensis Åsa Helen Grahn, også hun ved Hotellhøgskolen.

Ifølge en undersøkelse utført av Innovasjon Norge, sier 59 prosent at de helt sikkert skal på norgesferie i år. Flertallet vil feriere i egen region, og da med dagsturer og mindre utflukter med to-tre overnattinger.

Mange gjør nok som meg og vurderer hotell i egen region.

I tillegg til en løs plan om badeland i Suldal, har vi halvveis avtalt å besøke venner på Bømlo og slekt i Bergen. Dyreparken står også på programmet, men vi har ikke bestilt billetter ennå.

Klar for norsk sommer? Med hund og full bil?

Vi er nemlig som ferierende nordmenn i Norge flest: Vi tar det som det kommer og kjører dit sola skinner. Trolig til stor frustrasjon for reiselivsbransjen, som nå sitter med bookinger det ikke blir noe av mens nordmenn dingler med beina på gjerdet.

I slutten av mai var bare 33 prosent av oss godt i gang med å planlegge ferien.

Suldal Bad på Sand i Ryfylke åpnet i fjor høst.

Vi dropper guidet tur

– Nordmenn oppfører seg litt annerledes enn utlendinger på ferie i eget land, sier professor Øystein Jensen, også han ved Hotellhøgskolen.

Hvordan folk ter seg når de besøker store attraksjoner, er hans spesialområde.

Han forteller at øreklokker med innlest viking-info eller guidet tur er midt i blinken for tyskere og cruiseturister. Norske gjester, derimot, stikker gjerne innom et museum eller en vikinglandsby i forbifarten.

– Nordmenn er ikke så interessert i institusjonaliserte attraksjoner og vektlegger i større grad det sosiale og det å nyte frihet og uavhengighet når de er underveis. De har bedre tid og følger ikke et tett program slik utlendinger ofte gjør, sier Jensen.

Han føyer til at nordmenn ikke besøker attraksjoner fordi disse står på en bucket list, men for adspredelse.

– Legg opp til mer spill og lek i sommer, siden det blir en annen miks av gjester, er hans oppfordring til turistaktørene.

Kanskje tar vi oss en dagstur til Egersund i sommer, men vi trenger ikke guide. Vi liker å ordne oss selv.

En gyllen mulighet for bransjen

Ekspertene tror denne sommeren kan gi positive ringvirkninger for turistnæringen. Nordmenn har mye igjen å oppdage her hjemme, og er kjent for å legge igjen mer penger enn mange utlendinger. Og de som er fornøyde, kommer gjerne tilbake.

Forutsetningen er imidlertid god service og kvalitet i alle ledd. Nordmenn har høye forventninger til ferie i Norge.

Professor Håvard Hansen mener derfor koronasommeren er en gyllen mulighet til å overbevise enda flere om at det er bra å være turist i Norge. Riktignok ferierer mange i hjemlandet hvert år allerede, men i år bli også de som foretrekker all inclusive ved Middelhavet eller kroferie i Danmark, hjemme.

– Spenningsmomentet er om næringen klarer å ta ballen. Alle har i årevis hørt om lokale råvarer, spektakulære opplevelser og god service. Da må ikke bransjen skusle vekk muligheten ved å levere under pari. Blir folk skuffet, er det rett tilbake til sangria og tapas, sier Hansen.

Mer Norge, mindre Spania

Jeg tror nordmenn som spiser dårlig mat, til dels har seg selv å takke. Det finnes mange gode restauranter i Norge, også lokalt. Men det kan lønne seg å gjøre litt research før man velger spisested.

Bortsett fra avstikkere til Suldal og Sørlandet, skal jeg tilbringe det meste av ferien på hytta.

Riktignok er ikke norsk mygg like sjarmerende som summingen av gresshopper på Mallorca, og den rutete voksduken gjør ikke terrassen vår til en taverna. Men det skal nok bli en fin sommer likevel – og hvem vet, kanskje serverer de tapas og sangria på hotellene i Ryfylke?

Les også

 1. – Vi skal spise fisk i sommer. Blottet for fly-, bacon- og hytteskam

 2. Blesten i Hirtshals var slett ingen solgangsbris!

 3. Dette skal bli Rogalands best besøkte basseng

 4. Camilla Bjørheim: Privat vei, hva nå?

 5. Vannskuter-duren av sommer

 6. Folk og røvere og regn de neste nitti

 7. Så sitter jeg der, med en smellbonbon i håret og en halvspist kake skjult i en serviett, og griner av lettelse for at jeg kom i mål

Publisert:
 1. Sommerferie
 2. Hyttemarked
 3. Suldal
 4. Ferie
 5. Turisme

Mest lest akkurat nå

 1. Kommunen krever sjarken fjernet – kan koste eieren flere hundre tusen

 2. Flere unge kan ikke lenger bruke en vanlig datamaskin: – Holder ikke med et kurs

 3. Før var strømprisene lavest i Sør-Norge. Så skjedde det noe

 4. Bendi fra Sandnes skal til Bocuse d'Or: – Når jeg først har sagt at jeg skal gjøre noe, gjør jeg det

 5. Trond Ola flyttet på hjemme­kontor i Spania. Trenden har bare så­vidt startet, tror eks­pertene

 6. Ryfast: Stenges to ganger i døgnet i 10 dager