Ikke tiden for kritikk

KOMMENTAR: Når landet nærmest stenger ned vil mange bedrifter og arbeidstakere havne i en svært vanskelig situasjon. Når regjeringen nå kommer med de første tiltakene, er det ikke tiden for å slå politisk mynt på å kritisere.

Finansminister Jan Tore Sanner og statsminister Erna Solberg la fredag fram den første av flere tiltakspakker for økonomien.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

I et forsøk på å stoppe spredningen av koronaviruset stengte regjeringen nærmest Norge ned torsdag. Norsk økonomi har hatt en betydelig fremgang fram til nå, men får en knekk nå som koronaviruset har inntatt landet. Denne nedstengningen vil forhåpentligvis dempe smittespredningen. Men samtidig vil det få store følger for økonomien.

Fredag kom regjeringen derfor med den første av flere tiltakspakker som skal til for å sørge for at følgene for bedrifter og arbeidstakere ikke skal bli for store. Finansminister Jan Tore Sanner understreket flere ganger at dette er strakstiltak, og at det kommer flere tiltakspakker etter hvert.

Tiltakene som ble presentert fredag koster 6,5 milliarder kroner. Og dette er bare begynnelsen, sa Sanner.

Det innebærer blant annet hjelp til flybransjen, personlig næringsdrivende, bedrifter med underskudd og bortfall av inntekter og lemping av permitteringsreglene.

Mindre bedrifter

Flyselskapene og reiselivsnæringen har allerede fått føle på de store økonomiske følgene dette får for dem. Nå er det de litt mindre bedriftene som får kjenne dette på kroppen.

Og da er det i første omgang servicebedriftene og de små bedriftene dette vil gå utover. Mange risikerer å gå konkurs og å miste sitt levebrød. Det kan komme til å snu opp ned på mange liv.

På torsdag innførte regjeringen tiltak som betyr at vi ikke gjøre ting som å gå til frisøren, spise buffé, gå på konserter og sportsarrangementer og mye mer.

Trenger man en gressklipper eller en ny datamaskin, kjøper man gjerne denne uansett krise. Men man klipper ikke håret en ekstra gang, og tar ikke en dobbelttime på massasje eller hudpleie når krisen er over.

Renten

Norges Bank reduserte fredag styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent. Rentemøtet skulle egentlig være på neste torsdag, men ble fremskyndet. Dette er svært uvanlig, og sier noe om hvor akutt situasjonen er for mange.

Samtidig lempet finansdepartementet på kravet til bankenes egenkapital. Dette betyr at bankene kan låne ut mer til kunder som sliter med å betale regningene sine.

Det er kommet flere varsler om permitteringer, og arbeidsledigheten ventes å øke. Ifølge sentralbanken vil en lavere rente kunne dempe tilbakeslaget for norsk økonomi og begrense risikoen for mer langvarige konsekvenser for produksjon og sysselsetting.

Det kan også komme flere kutt, ifølge sentralbanksjef Øystein Olsen. Det er en risiko for et markert tilbakeslag for økonomien.

Kritikk

Det er ting meg og deg også kan gjøre.

På Facebook er det satt i gang aksjoner for å hjelpe til. Det handler om å ikke avbestille billetter til kultur- og idrettsarrangementer. Slik kan vi sørge for at aktørene som står bak ikke må begjære seg konkurs. På den måten kan vi også sørge for at disse ikke er borte etter krisen.

Noen vil trenge å låne mer penger og vil få problemer med å betale regningene sine. Finansnæringen står klar for å hjelpe kundene sine med dette.

Det aller viktigste er selvsagt det regjeringen gjør for å hindre at mange i landet ikke handler i en desperat situasjon. NHO var kjappe med kritikken av tiltakene, men vi må huske på at alt ikke kan skje med en gang. I dag kom strakstiltakene, og vi må nesten tro på regjeringen når de sier at det kommer mer.

Det må også politikere fra opposisjonspartiene huske. Også de var kjappe med å kritisere. Men nå er ikke tiden for å prøve å slå politisk mynt på krisen. Det er tid for samarbeid, ikke for økt oppslutning for eget parti eller for å prøve å velte regjeringen.

Når regjeringen, uansett hvilke partier den består av, står i en krise og lover at det vil komme mer, er det uansvarlig av opposisjonen å ikke godta dette.

Evalueringen kan komme senere.

Publisert: