Birkevold: «En debatt til å bli klokere av»

Fredagskveldens store debattfinale ble en mer interessant og mindre tullete versjon enn noe vi har sett i valgkampen 2017, mener kommentator Harald Birkevold.

 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
Jonas Gaahr Støre, ERna Solberg og Siv Jensen under fredagens partidebatt.
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

STORTINGSVALGET: Valgkampen før stortingsvalget 2017 må ha fortonet seg som et sammenhengende mareritt for Arbeiderpartiet og leder Jonas Gahr Støre. Innledningsvis på grunn av en plutselig og tilsynelatende uforklarlig svikt i velgernes sympati, og etter at pressen luktet blod, en eneste lang strøm av «kjedelige» saker knyttet til Støres private økonomi.

Støre er nemlig arving til en betydelig formue, penger familien hans ikke minst har tjent på å produsere ovner av merket Jøtul. Det norskeste av det norske, egentlig.

Stakkars Støre

Det går er selvsagt latterlig å holde det mot Støre at han er formuende og samtidig sosialdemokrat. Men det skulle man ikke tro når høyresiden godter seg over liksom å ha tatt Støre i dobbeltmoral.

Men la det ikke være noen tvil: Det er mye som tyder på at Støre ikke har forstått, eller snarere at han har nektet å ta inn over seg, at desto mer han insisterer på å holde sine private formuesdisposjoner utenfor valgkampen, jo mer interessert blir pressen. Dessuten tyder mye på at han burde ha kvittet seg med eiendeler eller sørget for å plassere dem på tilstrekkelig avstand. Har han ikke gjort det, har han delvis seg selv å takke.

Les også

Valgthriller gjør at flere har stemt allerede

Derfor er det nok knapt en eneste nordmann som gleder seg mer til valgkampen er over. Støre er skadeskutt, skakkjørt og filleristet, og sannsynligvis også sjokkert over hvor raskt en tilsynelatende sikker valgseier er snudd til en tilsvarende sikkert nederlag, for Ap.

Siste debatt

Det er ikke dermed sagt at han ikke blir statsminister. Men for et rot det blir, dersom meningsmålingene er til å stole på. MDG kan komme på vippen. Rødt er noen tusen stemmer unna å nå sperregrensa. Venstre og Krf ligger og vaker rundt den samme grensa. SV kommer etter alt å dømme til å gjøre et bra valg. Det samme vil Senterpartiet høyst sannsynlig gjøre.

Men først skulle den siste debatten unnagjøres. Den siste sjansen til, i nest beste sendetid, å appellere til de over 600.000 som ifølge meningsmålerne ennå ikke har bestemt seg for hvem de skal stemme på.

Innvandring

Debatten startet ikke overraskende med innvandring. Siv Jensen forsøkte seg med å lansere tre konkrete forslag om innstramminger i adgangen til familiegjenforening, krav om å lære seg norsk og om permanent bevæpning av politiet.

Men Støre ville selvsagt heller snakke om Listhaug. Det har blitt mer problematisk for både muslimer, jøder og homofile, sa Støre.

MDG ønsker derimot en mer liberal innvandringspolitikk, sa Rasmus Hansson, som mener at det er både plass og penger i Norge til å hjelpe flere til et bedre liv i trygghet.

Bjørnar Moxnes fra Rødt sanket sannsynligvis poeng hos mange innvandringsliberale seere ved å minne om at dersom Frp er veldig opptatt av bedre integrering, kunne det være smart å starte med å styrke norskopplæringen og kutte kontantstøtten.

Velferd og ulikhet

Men aller best er Moxnes når han fyrer løs mot de såkalte velferdsprofitørene, og kan fort ha tatt et nytt byks mot sperregrensa ved sine presise angrep på at hundrevis av millioner kroner blir ført ut av landet av eierne av private barnevernsinstitusjoner.

Audun Lysbakken (SV) har gjort en god figur i alle de debattene denne kommentatoren har sett siden valgkampen startet for alvor i Arendal like etter sommerferien. Så også fredag kveld. Han holder seg i det vante sporet, og terper på økt ulikhet og regjeringens omsorg for de «rike og friske».

Trine Skei Grande (V) har vært Lysbakkens rake motsetning så langt i valgdebattene. Lite synlig, og med en tendens til å havne i formålsløse ordkløverier. Også denne kvelden ble en skuffende affære for Venstres leder. Hun kommer ikke til sin rett i slike debatter, noe som bør bekymre dem som håper at Venstre vil passere sperregrensa.

Den aller siste til å ta, eller få, ordet i debatten, faktisk etter hele 13 minutter, var Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. «Ta hele landet i bruk», var det første han sa. Og deretter snakket han stygt om kommunereformen, som seg hør og bør.

Angrep beste forsvar?

Neste tema i debatten handlet om forsvar.

Regjeringens forslag om å legge ned Andøya flystasjon var et naturlig sted å begynne, i en duell mellom Solberg og Slagsvold Vedum. Der er det reell politisk uenighet og mulig å få fram konkrete forskjeller, selv om temperaturen rundt militærbaser landet rundt kanskje handler like mye om distrikspolitikk som forsvarspolitikk, noe Solberg også poengterte.

Det som derimot glimret med sitt fravær i duellen, var en mer dyptgående analyse av om vi i det hele tatt har et forsvar verdt navnet.

Neste duell, om eldreomsorg, var også helt ålreit. Støre pekte rett nok på det åpenbare, altså at utgiftene til eldreomsorg vil stige bratt de neste tiårene. Mens Siv Jensen mener at mer private løsninger er eneste vei framover. Støre kan dette området, siden han har vært helseminister. Og Jensen var oppe mot tauene, for å bruke en boksemetafor, i deler av denne seansen.

Ja og nei om klima

Seansen med ja/nei-spørsmål om klima var sikkert ok tv, men mange av disse spørsmålene er selvsagt for kompliserte til å passe i et så grovmasket format.

Hareide og Krf signaliserte tvil om det er riktig å sette i gang utbygging og drift av nye olje- og gassfelt i Norge, mens de øvrige partiene plasserte seg helt forutsigbart i dette spørsmålet.

Hansson fra MDG hadde et artig poeng da han mente at Frp kommer til å bli arge motstandere av oljå når det går opp for dem hvor mange flyktninger som blir resultatet av en fortsatt global oppvarming. Men dette argumentet hviler selvsagt på at tilstrekkelig mange i Frp faktisk tror på at klimaendringene er menneskeskapte.

– En regjering jeg leder, vil sette klima helt på topp, sa Støre. Men i en mediehverdag som krever klare svar, er Støres både/og-tilnærming til klima og olje vanskelig å vinne entusiasme for.

Erna Solberg forsøkte som vanlig å være landsmoderlig og forsonende i klimaspørsmålet, men det skinner liksom gjennom at Høyre ikke har klima særlig høyt på sin agenda. Hun framstår litt uengasjert, rett og slett.

Hareide og Krf pirket i sine potensielle regjeringskamerater på borgerlig side, blant annet ved å kritisere «tut-og-kjør-holdningen» til nye utbygginger som Frp har stått for.

Hvem blunker til hvem?

Avslutningen av debatten handlet naturlig nok om hvem som eventuelt kan danne regjering etter valget på mandag, og den seansen bragte ikke noe vesentlig nytt.

KrF vil fortrinnsvis ha en sentrum/Høyre-regjering uten Frp. MDG på vippen vil gi Støre en sjanse, men vil presse Ap nådeløst på klima. Dette visste alle med en viss interesse for politikk fra før.

Moxnes fra Rødt kan komme på vippen, og antydet at han er fornøyd med det han mener er signaler om at Ap vil lytte til kravene om å skjerpe inn på adgangen til profitt i velferdssektoren.

Det er selvsagt en mulighet for at de 600.000 som ennå ikke har bestemt seg for hva de skal stemme, kan gjøre utfallet av valget klarere. Men mest sannsynlig blir det et uhyre spennende valg. Det er langt fra sikkert at det er klart hvem som blir statsminister allerede mandag kveld.

Publisert:
 1. Stortingsvalg 2017
 2. Debatt
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Høyre (H)
 5. Venstre (V)

Mest lest akkurat nå

 1. Marcus (8) er koronasmittet. Det var ikke åpenbart for noen. Så ble det for første gang masse­testing på skolen

 2. 41 smittet på bedehus-basar

 3. Aftenbladet erfarer: Påbud om munnbind kan bli innført på Nord-Jæren

 4. Endrer undervisningen for konfirmanter etter sterke reaksjoner

 5. Vernede sjø­hus i Øster­våg kan rives

 6. Torsdagens Oilers-storkamp utsatt: – Kom ut av ingenting