Lang, lengre Lady Di

Et frimerke fra 1981 har fått det til å koke i sosiale medier og i pressen. Lady Di er fortsatt en legende.

Forklaringen på tomrommet over Dianas hodet på frimerket fra 1981 var at stempelet med dronningens silhuett måtte få plass. Også på andre offisielle bilder ser hun lavere ut enn prinsen. Sannheten er at de var omtrent like høye.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Høyden til Diana og maskuliniteten til Charles har vært en snakkis over hele verden de siste ukene. Det var den amerikanske sosiologen Philip N. Cohen ved Universitetet i Maryland som nylig postet frimerket av Diana og Charles på Twitter, tekstet med: «They were the same hight» (de var like høye).

Noen mener fotografen fikk Diana til å se ut som en dverg på det frimerket. Andre gjør narr av prinsen og ser for seg at han drasset rundt på en kasse til å stå på.

Snart handler twittermeldingene om at Diana var undertrykt og ble holdt nede. Posituren på frimerket blir symbolet på et ekteskap der mannen dominerer og kvinnen lyder.

Typisk oppstilt, offisielt bilde av prinsesse Diana og prins Charles, her i samband med offentliggjørelsen av forlovelsen i februar 1981: Charles rager et halvt hode over like høye Diana.

Charles framstilles høyere for å se mektigere ut. Sannheten er at de var omtrent like høye.

Videre spekuleres det i om Diana hadde forbud mot å gå i høye hæler, ettersom hun oftest ble sett i ballerinasko. Snart er også de med peiling på fotografering med i debatten; hun sitter, han står. Komposisjonen er klassisk for portretter, kommer det fra den kanten.

Komisk høydeforskjell

Høydeforskjellen på frimerket er imidlertid så enorm at den ble lagt merke til allerede i 1981, da The New York Times ba det britiske postvesenet om en forklaring. Fasiten var at frimerket trengte plass til en dronning-silhuett – et stempel – i høyre hjørne.

Philip N. Cohen valgte etter to dager å poste en kollasj med offisielle bilder av Diana og Charles. Frimerkeposituren fra 1981 var ikke et praktisk unntak, beviser han. På de offisielle bildene rager Charles fortsatt over Diana.

Slik ser tweeten til Philip N. Cohen ut. Her viser han at prinsen ofte ble framstilt høyere enn Diana.

I et blogginnlegg fra 19. mars sier Cohen at tweet-en om det rojale frimerket er den mest populære fra ham noensinne. Medier i Australia, Spania, Italia, Brasil – ja, over hele verden – har skrevet om Lady Di de siste ukene.

«What's the big deal if a man isn't taller than his wife?» spør nettstedet Harper´s Bazaar. «This picture shows how insecure men can be, and it’s worse than we thought», skriver Independent.

Sannheten er at prinsen slett ikke er alene om å manipulere virkeligheten. Skuespiller Tom Cruise (170 cm) har spilt actionhelt fra en eplekasse gjennom hele sin karriere. Da han gikk på en rød løper med Cameron Diaz (175 cm) for noen år siden, ble det spekulert i om han hadde innebygde hæler i lakkskoene.

Den franske ekspresidenten Nicolas Sarkozy (167 cm) har vært utsatt for lignende spekulasjoner.

Menn oftest høyere

I en britisk studie fra 1980 het det at kvinnen i bare 1 av 720 ektepar som kom inn i en bank, var høyere enn mannen. Lignende resultater fikk sosiologer ved universitetet i New York da de gikk gjennom data fra den største og lengstvarende studien av husholdninger i USA (The Panel Study of Income Dynamics – PSID). Studien startet i 1968 og inkluderer 18.000 amerikanere.

Forskerne fant at 92,7 prosent av alle menn var høyere enn ektefellen i 1986. Andelen sank til 92,2 prosent i 2002. Ifølge The Huffington post fant forskerne videre at høye menn (over 188 cm) giftet seg tidligere – og oftere med mer jevnaldrende og høyere utdannede kvinner enn det lave menn (under 170 cm) gjorde.

Forklaringen er at høye menn brukte sin attributt (høyden) til å skaffe seg en godt utdannet kone.

Mest oppsiktsvekkende er imidlertid at lave menn gjorde mindre husarbeid enn de høye. Forklaringen kan være at lave menn må demonstrere sin maskulinitet på andre måter enn gjennom fysikken (forskerne legger altså til grunn at husarbeid er en feminin syssel).

Høyden betyr noe

Også en britisk studie, som fulgte 10.000 briter født i 1958, konkluderer med at jo høyere mennene var, jo mindre sannsynlig var det at de var ugifte eller barnløse 42 år seinere.

Studien, ledet av Daniel Nettle ved Open University, fant det motsatte for kvinner; sannsynligheten for å være gift og ha barn var større for kvinner under 162 cm. I valg av ektemann betyr størrelse noe, sier Nettle til BBC.

Han peker også på at lave kvinner kommer tidligere i puberteten enn høye. Siden menn søker fruktbarhetstegn, kan dette forklare hvorfor lave kvinner mer sannsynlig blir gift. Studien viser, litt enkelt sagt, at høye menn og lave kvinner lettest finner seg en partner.

De lærde strides om årsakene til høye menns suksess. Noen mener forklaringen er arv og evolusjon, andre mener vi lærer å se opp til høye menn.

Vi er mer likestilte i Norge enn i både USA og Storbritannia. Mon tro om ikke norske menn lever godt med en høyere ektefelle? Og synes ikke norske kvinner det er både maskulint og sexy med menn som gjør husarbeid?

Egentlig var de like høye.

Samtidig, hvis vi ser rundt oss, er norske, gifte menn stort sett høyere enn sine koner. Og hvem kjenner ikke en kvinne som dropper hæler for ikke å bli for høy? Lignende studier kunne nok gitt samme resultat hos oss.

Om det var Charles eller Diana som insisterte på eplekassen, sier historien lite om. Flere selvutnevnte eksperter på britisk sosietet påpeker imidlertid at Diana kastet ballerinaskoene så snart skilsmissen var i boks. Iført pumps raget hun over de fleste menn.

Publisert: