Kolonimakten som er redd for å bli en koloni

KOMMENTAR: Storbritannia trodde de kunne ta kontroll over EU og få det akkurat som de ville da de bestemte seg for å melde seg ut. Så feil kan man ta.

Tidligere utenriksminister i Storbritannia Boris Johnson vil ikke at landet skal ende opp som en koloni av EU.
 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Vi er virkelig på vei til å bli en koloni - og mange vil streve med å se de økonomiske og politiske fordelene med det,» skrev Boris Johnsen i sitt avskjedsbrev til statsminister Theresa May, da han på mandag trakk seg som utenriksminister.

Det han refererte til var Mays siste forslag til utgangspunkt for forhandlinger om brexit. Dette innebærer at Storbritannia ennå vil ha en avtale om fri flyt av varer med EU.

Johnson mener at dette vil føre til at Storbritannia ikke kan inngå andre frihandelsavtaler og at de fremdeles vil være bundet til store deler av EU-regelverket, uten å ha innflytelse på beslutningene.

Les også

Storbritannia trapper opp arbeidet med å forberede seg på «no deal»

Les også

Jeremy Hunt utpekt til ny britisk utenriksminister

Haster

Selv om Johnson tidligere har vært en forkjemper for å bli værende i EU, hoppet han på brexit-toget da kampanjen begynte. Brexit-forkjemperne fremstilte det å skille seg fra EU som en enkel prosess, der Storbritannia bare kunne plukke det de ville og der det bare ville være fordeler.

Men mer enn to år etter at folket stemte med et flertall på 51,6 prosent for at Storbritannia skulle melde seg ut av EU, krangler de ennå om hva brexit egentlig betyr.

Og tiden renner ut. 29. mars neste år skal landet, etter planen, ikke lenger være EU-medlem. Før oktober må en enighet om betingelsene for hvordan skilsmissen skal skje og om overgangsperioden være på plass.

Men i stedet for å forberede seg på videre forhandlinger, er det nå regjeringskrise i landet.

Les også

Ekspert tror Mays regjering kan kollapse

Ingen alternativ

Opposisjonspartiet Labour er ikke noe bedre. De er også splittet, og de har ikke kommet med noe alternativ. Det har heller ikke Johnson eller tidligere EU-minister David Davis, som også gikk av på mandag.

Tidligere utenriksminister i Sverige, Carl Bildt, skriver i en kommentar i Washington Post at «den intellektuelle uærligheten til Brexit Taliban er nå på full utstilling».

«Storbritannias politiske system er degenerert til en rasende nevekamp mellom talspersoner med ulike dårlige meninger. Det er stygt, og det kommer til å bli verre,» skriver han.

Ett alternativ som har blitt luftet er at Storbritannia kan få en «norsk avtale», altså å bli med i EØS. Dette har til og med vår egen statsminister Erna Solberg åpnet for.

Men senest på mandag, da May snakket i det britiske parlamentet om mulige løsninger, avviste hun at dette var en mulighet. Hun mener at en slik avtale ikke vil gi de som stemte for brexit det de egentlig stemte for. For EØS innebærer å fremdeles være del av det indre marked, med fri flyt av varer, tjenester, kapital og arbeidskraft.

Les også

Leder: Fullt kaos i Storbritannia

EUs valg

Men hvorfor skulle EU la Storbritannia få en bedre avtale utenfor enn innenfor unionen? Deres interesse er å holde EU samlet. Da kan de ikke risikere at andre land også begynner å se seg om etter alternativer.

EU har tidligere være klare på at de ikke vil akseptere forslag som innebærer at Storbritannia driver og plukker de tingene de ønsker seg. Og at de prøver bare «spise de delene av kaken» som innebærer at de beholder fordelene av det indre marked, men med færre forpliktelser.

Avisen The Telegraph skriver at en EU-diplomat har sagt at Storbritannia er ute etter en avtale som sikrer dem tre og en halv av de fire frihetene. Noe som ville innebære fri handel for varer og tjenester, og fri flyt av kapital. Men ikke fri flyt av mennesker og arbeidskraft.

EU kan ikke akseptere dette, fordi det da ville vært flere land i Europa som ville ønske samme løsning. Spesielt i lys av flyktningstrømmen de siste årene. Da ville også EUs indre marked som vi kjenner det i dag kollapse.

Les også

Nasjonalpopulisme fra venstresiden

Les også

Handel sikrer arbeidsplasser i hele Norge

Ingen avtale?

På tirsdag møttes den nye regjeringen for første gang på tirsdag. Da ga May, ifølge avisen The Express, klar beskjed om at alle departementer må gjøre seg klare for at det kan bli en kollaps i forhandlingene med EU.

Beskjeden ble sett på som en utfordring til EU-sjefene om at de bør godta Mays nye brexit-plan. Ellers vil hun forlate forhandlingene uten en avtale, og også kansellere Storbritannias regning på 40 milliarder pund som de skal betale for å forlate EU.

EUs sjefsforhandler Michel Barnier uttalte etter tumultene i Storbritannia på mandag at 80 prosent av brexit-avtalen er ferdig forhandlet. Han understreket samtidig at det var de vanskeligste spørsmålene som gjenstod å bli enige om. Og han sa at også EU er forberedt på alt, inkludert at det ikke blir noen avtale.

Men ingen avtale er det verste som kan skje Storbritannia. Da er det ingen som vet hva som kan skje.

Les også

– Brexit har fått oss til å føle oss glemt og forlatt

«Forferdelige løgner»

Den britiske komikeren John Cleese er nå så sint på både den britiske pressen og på hele brexit-debatten at han pakker tingene sine og flytter til den karibiske øyen Nevis.

I et intervju på BBCs nyhetsprogram Newsnight sa han at han er skuffet over at debatten i forkant av folkeavstemningen var basert på «forferdelige løgner» på den ene siden og skremmetaktikk fra tidligere statsminister David Cameron og hans allierte på den andre siden.

Han oppsummerer kaoset ganske greit:

«Ingen fortale oss at det er veldig komplisert. Hvorfor er alle så lidenskapelige når ingen vet utfallet?»

Arroganse har preget Storbritannia lenge etter at de sluttet å være kolonimakt. Men det holder ikke nå. Landets politikere framstår som svake og lite beslutningsdyktige.

Både det britiske folk og politikerne i landet begynner nå kanskje å få øynene opp for at de ikke lenger er den kolonimakten de engang var. De kan ikke diktere vilkårene i brexit-avtalen likevel.

Kanskje det er på tide at den tidligere koloniherren legger hatten på hylla og aksepterer at det er andre som sitter med makten nå.

Les også

 1. Brexit kan få følger for 50 familier på Moi og i Egersund

Publisert:

Kommentator Hilde Øvrebekk

 1. Folk for­tjener bedre og sanne svar fra en olje- og energi­minister midt i en strøm­krise

 2. Staten kan ikke betale for alt

 3. Ingen vei utenom kjernekraft og gass, hvis Europa ikke skal leve i en konstant energikrise i årene som kommer

 4. Tiltakene må være forholdsmessige og forståelige. Det er de ikke nå

 5. Med Frps forslag har poli­tike­rne sjansen til å stoppe elek­trifise­ringen av sokkelen. Den sjansen bør de gripe

 6. «Vi kan ikke fortsette å stenge ned et helt sam­funn fordi vi har et helse­vesen som ikke fun­gerer»

 1. Kommentator Hilde Øvrebekk
 2. Brexit
 3. EØS
 4. EU
 5. Storbritannia