Unge arbeidstakere blir stemplet som illojale. Sannheten er at lojalitet aldri fantes

Nye stemmer: Særlig den unge generasjonen er vanskelig å få has på, og ikke minst få til å bli værende over tid. Ofte ser bedrifter at de tas inn, læres opp, og forsvinner igjen med én gang de virkelig begynner å bli verdifulle.

  • Fredrik Fornes
    Fredrik Fornes
    Markedsfører, journalist og foredragsholder
Publisert: Publisert:
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Dagens arbeidsgivere har to store utfordringer:

1. Å få tak i folk.

2. Å holde på disse folkene.

Hvorfor – og hvordan i all verden sørger du for at dagens generasjon av talenter blir? Mange tror det handler om at vi er illojale og bortskjemte. Sannheten er at lojalitet aldri fantes. Før i tiden hadde ikke folk et valg.

Det har vi i dag.

– Train people well enough so they can leave, treat them well enough so they don't want to, sier Virgin-gründer Richard Branson.

Der ligger nøkkelen.

Dagens arbeidsgivere er nødt til å ta inn over seg utviklingen vi har sett i arbeidsmarkedet de siste årene. Den indiske organisasjonscoachen Rajiv Taljera beskriver denne treffende, og sier at dagens næringsliv har sett tre generasjoner arbeidstakere:

Den industrielle revolusjonen

Våre besteforeldre, som gikk på jobb for overlevelse. Her ble du værende om så sjefen drev med fysisk mishandling. Sjefen hadde alltid rett – du hadde ikke noe valg.

Informasjonsrevolusjonen

Våre foreldre, som gikk på jobb for å heve livsstandarden. Et bra hus, en god bil – for disse var lønnen det viktigste. Penger kunne derfor lokke dem til et jobbskifte, men mange ble værende store deler av karrieren på samme sted.

Den sosiale revolusjonen

Dagens arbeidstakere. De fleste av oss bryr oss ikke om overlevelse – det tok våre besteforeldre seg av. Livsstandarden tok foreldrene våre seg av. Derfor er det noe annet som er viktig for oss:

Livskvalitet. Jobben skal harmonere med livet. Arbeidet skal gi mening.

De aller fleste bedrifter er grodd fast i informasjonsrevolusjonen. Bare se på den jevne stillingsannonsen i dag, som knapt har endret seg siden tidlig 2000-tall, da det fortsatt var arbeidsgivers marked.

Annonsene formuleres med et kaldt språk, med beskrivelser av alt du må være, og kravlister lange som et vondt år.

De er skrevet som om det fortsatt er arbeidstakeren som står med lua i hånda. Det er på tide å få hodet opp av sanden og innse:

Det er helt motsatt.

Tall fra Finn.no viser at det rekordhøye antallet stillingsannonser publisert i fjor steg raskere enn tilgangen på kandidater. Dermed ble det en ubalanse i markedet. Det har altså aldri vært mer kandidatens marked enn det er i dag.

Nylig fortalte jeg min historie i VG om hvorfor jeg valgte å slutte tidlig i jobber hvor jeg av ulike årsaker følte at det ikke var en god match.

Responsen fra enkelte i generasjonen over meg var at jeg representerte en ukultur hos den yngre generasjonen. Vi er, ifølge disse menneskene, en gjeng bortskjemte unnasluntrere som ikke tåler et snev av motgang.

«I vår tid bet vi tennene sammen og ga ikke opp så lett», var gjengangsmelodien.

Vel, det er ikke deres tid lenger. Verden har gått videre. Vi prioriterer rett og slett annerledes i dag.

Det viser også flere undersøkelser – for eksempel en befolkningsundersøkelse NHO gjorde i fjor. Den viste at én av tre unge vil vrake arbeidstakere som ikke har en klar plan rundt bærekraft.

En rapport fra WeSpire peker på generasjon Z som den første som prioriterer mening med arbeidet høyere enn lønnen. Faktorer som mangfold, arbeidskultur, ledelse, mental og fysisk helse trumfer.

Det burde være en positiv ting. I stedet blir vi stemplet som illojale snørrunger med puter under armene.

Sannheten er at vi utrolig takknemlige overfor generasjonene før oss som velsignet oss med muligheten til å putte lojaliteten vår en annen plass:

I våre egne verdier.

Fnys av oss så mye du vil. Fortell oss hvor mye bedre alt var før, og nedprioriter kulturbygging, work-life balance, god ledelse, mangfold, bærekraft og samfunnsansvar.

Det står du helt fritt til. Men da kommer samtidig dagens og morgendagens arbeidstakerne dine til å trekke på skuldrene og si «Takk for oss, lykke til videre – vi finner oss en annen jobb.»

Noe på hjertet?

  • Under 25 med noe på hjertet? Send inn leserinnlegg til ungdebatt@aftenbladet.no. Det kan hende vi tar kontakt etter innsendelse og hører om du er interessert i å lage en videokronikk.
  • Øvrige leserinnlegg kan sendes inn til debatt@aftenbladet.no, eller via denne portalen.
Publisert: