Lærere fortjener mer enn anerkjennelse

GJESTEKOMMENTAR: Å være lærer er blitt en utakknemlig jobb. Og likevel, læreryrket er det ene yrket som gjør alle andre yrker mulige.

Tydelig melding fra streikende lærere i Arizona i april: «Lærere vil at deres yrker skal bli verdsatt og respektert.»
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Forrige uke var Verdsett lærerne-uken, og jeg tenkte å skrive om temaet. Men nyhetsbildet kom i veien. Det er en passende metafor for hva som skjer med lærerne i USA i dag. Vi lever i et mediesamfunn hvor det presserende ofte skyver unna det viktige. Men denne uken er jeg tilbake på planen.

Lærernes status

I «Øst for Eden» (1952), en verdenskjent tungvekter av en roman om den amerikanske Vesten, skriver John Steinbeck: «På landet var skolen oppbevaringsstedet for kunst og vitenskap, og skolelæreren beskyttet og bar fakkelen for læring og skjønnhet. […] Læreren var ikke bare et intellektuelt forbilde og en sosial leder, men også et ekteskapelig varp. En familie kunne virkelig gå med hevet hode dersom en sønn giftet seg med læreren.»

John Steinbeck fikk Nobelprisen i litteratur i 1962. I 1940 vant han Pulitzer-prisen for romanen «Vredens druer».

Bildet Steinbeck maler av det tidlige 1900-tallet er nesten ugjenkjennelig i dagens USA, der lærere er så dårlig betalt at det, ifølge Vox, er fem ganger mer sannsynlig enn for den gjennomsnittlige fulltidsansatte at de har en ekstrajobb. Vi har alle hørt om stagnerende middelklasse-lønninger, men gjennomsnittslønnen for lærere i USA har, justert for inflasjonen, faktisk falt de siste 15 årene, samtidig som helsekostnadene har økt vesentlig. The Economist rapporterer at lærere tjener 60 prosent av det andre med tilsvarende utdanning tjener.

Gjennomsnittslønnen for en lærer er i mange stater under 50.000 dollar (ca. 400.000 kr). Lærerne i Vest-Virginia gikk for noen måneder siden til streik for høyere lønn, og delstaten gikk med på 5 prosent lønnsstigning. Det betyr at snittlønnen vil stige til bare 48.000 dollar (ca. 387.000 kr). I likhet med mange andre stater, klarte Vest-Virginia ikke å gjenopprette bevilgningene til utdanning etter å ha kuttet dem i kjølvannet av finanskrisen for et tiår siden. I 2017 var bevilgninger per elev, justert for inflasjonen, fortsatt mellom 8 og 28 prosent lavere i fem av de seks delstatene hvor lærerne nå har gått til streik, ifølge en studie ved Center for Budget and Policy Priorities.

En fersk undersøkelse av lærere i offentlige skoler fant at 94 prosent av dem i snitt betaler 479 dollar i året av egne penger for utstyr til klasserommene, uten å få pengene igjen.

Økende lærermangel

Med lave lønninger og utilstrekkelige ressurser brenner amerikanske lærere ut og forlater yrket dobbelt så ofte som i de landene som lykkes best med skolene, påpeker Linda Darling-Hammond i Learning Policy Institute. Siden 35 prosent færre amerikanere de siste årene har studert for å bli lærere, bemerker hun, er det massiv lærermangel som tvinger skoler i hele landet til å ansette mer enn 100.000 personer uten de rette kvalifikasjonene. Faktisk rapporterer The New York Times at det er så vanskelig for offentlige skoler å finne kvalifiserte amerikanere at mange skoledistrikter begynner å rekruttere pedagoger fra lavkostland som Filippinene.

Det handler ikke bare om lønn. En pedagog-veteran jeg snakket med som begynte å arbeide i California i 1960-årene, mimret om «gullalderen» da hun hadde rikelig med ressurser å bruke i klasserommene, dro på seminarer for å utvikle seg og følte seg vellykket. I dag har lærerne lite tid og penger til noe av dette. En fersk undersøkelse av lærere i offentlige skoler fant at 94 prosent av dem i snitt betaler 479 dollar i året (ca. 3850 kr) av egne penger for utstyr til klasserommene, uten å få pengene igjen.

Nøkkelfunksjon i samfunnet

Godt poeng: Uten lærere blir det ingen utdannelse i noen yrker.

Det handler ikke engang om penger. Å lede et klasserom var aldri veien til rikdom, men lærere hadde engang den respekt og status som Steinbeck-sitatet gjenspeiler. Andreas Schleicher, som leder utdanningsavdelingen i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), og som i årevis har sammenlignet utdanningen i medlemslandene, har ofte kommentert at landene som gjør det best i offentlig skole − Singapore, Finland og Sør-Korea − kan rekruttere de beste til lærernes rekker fordi de betaler rimelig godt og investerer i faglig utvikling, og fordi samfunnene viser dyp respekt for lærerprofesjonen. Når vi i USA møter en representant for de væpnede styrker, gjør mange av oss et poeng av å takke dem for deres tjeneste. Når var siste gang du gjorde det samme til en lærer i offentlig skole?

Ja, utdanning er et komplisert tema. Bare å bruke mer penger garanterer ikke resultater − selv om det er studier som indikerer en betydelig sammenheng mellom lærerlønn og elevprestasjoner. Ja, utdanningsbyråkratiet er stivnet og ofte korrupt. Men alt dette skjuler det sentrale problemet: De siste 30 årene, som en del av angrepet mot staten, byråkratiet og offentlig sektor i sin alminnelighet, har det å være lærer i USA blitt en utakknemlig jobb. Og likevel, læreryrket er det ene yrket som gjør alle andre yrker mulige.

Les også

Det er nok nå! Skolen må endre kurs

Les også

Rektor om leksedebatten: − Fremstillingen er tatt ut av sin sammenheng


Publisert: