Koronaen tar ikke ferie

KOMMENTAR: Selv om vi er leie av tiltakene og smitten er stabil i Norge, er pandemien langt fra over. Slapper vi for mye av, risikerer vi nye tiltak. Vi kan ikke bare gi blaffen.

Vi har lenge blitt bedt om å holde avstand. At vi er leie av det, er ikke rart. Men pandemien er langt fra over. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:

I en gang på Madla Amfi i Stavanger står folk i kø i to rekker. Det er tett mellom butikkene. Men skal man på Vinmonopolet, må man stå i denne køen. Selv om butikken nesten er tom. Og avstanden til andre? Det er ikke alltid den er en meter.

Sent på kvelden i Stavanger sentrum en lørdags kveld. Folk har alkohol i blodet, og det er kø for å komme inn på utestedet. Avstand i køen? Ikke akkurat. Og heller ikke alltid inne.

Sprit på hendene i butikkene? Ikke alltid så nøye lenger.

Les også

Dårlig bygningsmasse, manglende smittevernutstyr og ansatte i karantene. Dette er fellestrekkene for sykehjemmene som ble hardest rammet av korona

Verden

I Norge er smittetallene nå stabilt lave, og vi slapper mer av med koronatiltakene. Men i flere land der smitten hadde gått ned og samfunnet begynte å åpne opp, har nå smittetilfellene begynt å øke igjen. Det har ført til nye innstramminger og tiltak.

I Spania har provinsene Lleida og Lugo innført restriksjoner igjen. I en rekke delstater i USA er det innført nye tiltak. Myndighetene i Kosovo har gjeninnført portforbud i hovedstaden Pristina og tre andre byer, og Israel gjeninnførte denne uken en rekke tiltak etter hundrevis av nye smittetilfeller daglig.

Melbourne i Australia annonserte tirsdag at de vil gjeninnføre restriksjoner som at folk bare kan forlate hjemmene sine for å gå på jobb, skole, trening, høyst nødvendige handleturer eller av medisinske grunner fram til 19. august.

I Veneto i Italia har en såkalt supersmitter fra Serbia fått skylden for at suksessregionen igjen kan bli stengt. I den britiske byen Leicester oppfordres innbyggerne til å være hjemme så mye de kan, og pubene kan likevel ikke åpne.

Listen er enda lengre. For ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) viser pandemien ingen tegn til å avta.

Les også

Flere trosser reiserådene. Nesten 500 flyavganger fra Norge til utlandet denne uken

Les også

Koronafrykt i LO: – Vi håper sunn fornuft vil seire

Økonomien

De siste økonomiske utsiktene fra EU, som ble publisert tirsdag denne uken, viser at den økonomiske nedgangen er forventet å bli på 8,7 prosent i 2020. Det er en nedgang i forventningene fra 7,4 prosent i vår.

Nedgangen er ventet å bli størst i de landene som har vært hardest rammet av koronapandemien. I Italia og Spania er den økonomiske nedgangen ventet å bli på hele 11 prosent, og i Frankrike på 10,5 prosent.

Men det som er det mest interessante med tallene fra EU, er at fallet i den svenske økonomien er ventet å bli på 5,3 prosent i år, til tross for at landet har valgt å ikke stenge ned på linje med andre land.

Til sammenligning er den forventede økonomiske nedgangen i Danmark på 5,25 prosent. Norges tall er ikke med i EUs prognoser, men SSB sa i juni at de venter et fall i fastlandsøkonomien her i landet på 3,9 prosent.

I Sverige er det over 5400 døde, mens i Danmark er det 609 og i Norge 251 dødsfall, i skrivende stund.

Mye tyder derfor på at landenes økonomi ikke blir bedre av at man åpner opp og slipper alt løs, dersom viruset ennå er her. For, som EU skriver i sitt notat, Sverige fungerer ikke i isolasjon, men sammen med andre økonomier.

Det eneste man ender opp med da, er å ofre liv til ingen nytte.

Les også

Så mye større er risikoen for å bli korona-smittet dersom du reiser utenlands i sommer

Les også

Svensk klubb skal ha skjult sykdom før kamp

Smitterisiko

Vi har blitt oppfordret til å legge ferien til Norge. Likevel er det en del som velger å trosse reiserådene og legge ferien til utlandet. Som for eksempel Ingelin Noresjø, nestleder i KrF og statssekretær i Samferdselsdepartementet, som ferierer i Småland i Sverige. Et område regjeringen, som hun selv er en del av, oppfordrer nordmenn ikke å reise til.

Ifølge analytiker ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), er sjansen for å bli koronasmittet i Sverige 40 ganger høyere enn i Norge. Og i Spania er den dobbelt så høy som her.

Helsemyndighetene vet ikke hvilke konsekvenser utenlandsreisende vil få for pandemien i Norge.

I andre land har de nye nedstengningene skjedd ikke gjennom å stenge hele land igjen, men de regionene der smitten har blusset opp igjen. Ifølge helsemyndighetene her i landet, er det dette også planen i Norge.

I Oslo, der smitten er høyest, sier næringsetaten at innskrenking av skjenketid kan være aktuelt når som helst gjennom sommeren – dersom de ser at det er nødvendig.

Les også

Norske turister strømmer til Vestlandet: Her er pågangen så stor at de sliter med å få tak i nok instruktører

Ikke klem for mye

Helt siden mars har vi lyttet til assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstads råd om hvordan vi kan unngå smitte. Men når han nå advarer om at det samme kan skje i Norge som i andre land, virker det som vi tror at viruset plutselig er vekk.

«Når man da åpner samfunnet igjen, og folk har mer kontakt, så blir sårbarheten i prinsippet den samme som den var før landet stengte i mars», sa han til NRK.

Akkurat nå går smittetallene verken opp eller ned i Norge. Men dersom vi slipper for mye opp, vil flere bli smittet. «Når vi ikke holder avstand, klemmer hverandre, går på jobb hvis de er syke. Da begynner viruset å spre seg»,0 sa Nakstad.

Les også

Usikkerhet om korona-erstatning: – Vi tenker på smittefaren hver dag

Ikke kvitt viruset

John Arne Riise, som er trener for Flint Tønsberg i 3. divisjon, sendte søndag ut en e-post til sine divisjonskollegaer der han ba dem bryte koronareglene og drive med fullkontakttrening, ifølge TV2. Han skrev blant annet:

«Jeg mener vi alle bør stå opp og gi faen. Vi bør fra i morgen (mandag) trene normalt som en protest mot den urettferdigheten vi alle føler.»

Det er lett å sette ting opp mot hverandre og føle at det er urettferdig at en arena åpner opp, mens en annen ikke gjør det. Men viruset bryr seg ikke om det. For å åpne opp for mye på en gang, har vist seg å ikke være så lurt.

Vi har klart å holde smitten nede her i landet, vi er leie av at det ikke skjer noe, vi ønsker å treffe andre folk og vi vil gjerne på ferie til utlandet. Det er forståelig, men er det lurt?

Vi kan diskutere tiltakene og åpningen, men vi kan ikke alle «gi faen». Da risikerer vi, som i andre land, at vi må stenge ned igjen. For selv om vi har tatt ferie, har ikke koronaen det.

Les også

 1. Breddeidretten håper på løsning, men her er innlegget som stopper gjenåpning nå

 2. Dette er Dyreparkens koronatiltak: – Det føles trygt her

 3. Han skulle lage et hjerte, så gikk det alvorlig galt

 4. Dropper Danmarks-ferien: Denne campingplassen på Sørlandet har hatt tre fulle helger allerede

Publisert:

Kommentator Hilde Øvrebekk

 1. Hva er egentlig Høyre, uten korona?

 2. På tide å flytte Equinor fra oljedepartementet

 3. Nei, dialekter er ikke djevelens verk

 4. Ikke spre «fake news» og konspirasjons­teorier! Alle har et ansvar for å beholde presse­frihet, ytrings­frihet og demo­krati

 5. «Det går jo selvfølgelig fremdeles an å håpe på et mirakel»

 6. Ikke Arbeiderpartiet verdig

 1. Kommentator Hilde Øvrebekk
 2. Økonomi
 3. Koronaviruset
 4. Sverige
 5. EU