På kort sikt tapte Trump et slag, men vinner han krigen?

GJESTEKOMMENTAR: Donald Trump kan ha tapt denne runden om innvandring. Men ingen vil noen gang tenke at han tar lett på ulovlig innvandring.

Praksisen med å skille barn og foreldre ved grensen opprørte så mange at president Trump måtte gi seg. Men hvem ler sist og best?
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Demokratene er triumferende glade over at Donald Trump måtte snu i sin politikk med å skille barn fra voksne i innvandrerfamilier ved grensen. Og det er grunn til å feire: Denne praksisen var ondsinnet og unødvendig.

Men jeg lurer på om denne episoden vil vise seg å være så skadelig for presidenten som de liberale tror. Med denne dysten har Trump nemlig sendt en klar påminnelse til sine støttespillere om én enkelt ting − at han er villig til å være tøff på innvandring.

Presidentens grusomhet i denne saken gjorde det enkelt å gå imot denne politikken. Men i sin glede over Trump-administrasjonens siste feilsteg, kan Demokratene gå rett i fella. Det overordnete spørsmålet er uansett: Skal landet håndheve sine innvandringslover, hvis de blir omgått, eller skal vi bare gi opp?

Les også

Melania Trumps jakke vekker oppsikt

Barna

Ifølge en FN-rapport, ble USA i 2017 verdens ledende mål for asylsøkere, med en økning på 44 prosent i asylsøkere fra Sentral-Amerika, som utgjør nesten halvparten av totalen på rundt 140.000 mennesker.

David Frum anslår i The Atlantic at de fleste av disse trolig kommer for å unnslippe fattigdom heller enn vold (som har gått ned), og at mange håper at de kan unnslippe straff ved å ta med seg barn.

Derfor svarte Hillary Clinton, da hun i 2014 ble spurt om de titusener av enslige barn som kom til grensen: «Vi må sende et klart budskap: Bare fordi barnet ditt kommer over grensen, betyr det ikke at barnet kommer til å bli. Vi ønsker ikke å sende et budskap som er i strid med våre lover eller å oppmuntre flere barn til å ta den farlige reisen.» (Da hadde Clinton gått av som utenriksminister, men ennå ikke erklært seg som kandidat til presidentvalget i 2016. Red.mrk.)

Torsdag ble Melania Trump sendt på besøk til et senter for immigranter i Texas, dagen etter at Donald Trum beordret at det skulle bli slutt på å skille foreldre og barn ved grensen. På jakken hennes sto det: «Jeg bryr meg virkelig ikke, gjør du?»

Nasjonalisme før og nå

Innvandring er blitt en sak som motiverer en stor gruppe amerikanere lidenskapelig, kanskje som ingen andre spørsmål. Noe av dette kan være forankret i rasisme. Men det representerer også en slags økt nasjonalisme. I en tid med voldsom globalisering vil folk gjerne tro at de fortsatt opprettholder en viss følelse av stabilitet og kontroll.

Nasjonalismen har eksistert i århundrer, men er nå på sett og vis den siste doktrinen som står igjen. Den store fortellingen om det 20. århundre var tap av tro. Mellom framveksten av vitenskap, sosialisme og sekularisme mistet folk tillit til religionenes dogmer og plikter. Men dette forandrer ikke den realiteten at de ønsket noe de kunne tro på, noe de kunne ha et dypt, følelsesmessig bånd til.

Nasjonalisme har i økende grad blitt erstatningen for mange på høyresiden, og den er gitt en sterk og nesten mystisk tilknytning. For mange på venstresiden er nasjonalisme, i kontrast til dette, mer en irrasjonell tilhørighet til en gruppe mennesker en er sammen med innenfor felles grenser. Hvorfor skulle en trofast katolikk i for eksempel New Hampshire føle seg nærmere knyttet til en radikal ateist som bor i California, 4000 km unna, enn til katolikk noen få hundre km unna i Canada? Og slik er nasjonalismens kraft, den beveger ennå mennesker til modige handlinger, lojalitet, grusomhet og hat.

Demokratene vil gjøre lurt i å huske at her handler det også om ren symbolikk, noe Bill Clinton og Barack Obama aldri glemte.

Det store spørsmålet og magefølelsen

Innvandring har blitt lakmustesten for nasjonalisme, kanskje fordi andre alternativer har bleknet eller er blitt politisk ukorrekte. En tid var nasjonalisme i mange hjørner av kloden dypt flettet sammen med religion eller etnisitet. Og den ble åpent og fritt beskrevet ut fra slike forutsetninger. Men etter hvert som vestlige land ble mer mangfoldige, og minoritetsgrupper formet sine egne identiteter, ble det vanskeligere å definere nasjonalisme med dens tidligere ingredienser. Så hva står igjen? Hvordan definerer man en nasjon?

For amerikanere har politiske ideer og ideologi alltid stått fremst. Derfor kunne en kommunist kalles «uamerikansk». Men utover ideologi har det til og med i USA vært en mer følelsesmessig oppfatning av nasjonen. Og innvandring er blitt stedfortrederen for den magefølelsen − følelsen av at landet må kunne definere seg selv, velge hvem en vil la komme inn i landet, og gi privilegier til egne borgere foran utlendinger.

Det er komplisert å reparere USAs vaklende innvandringssystem. Men Demokratene vil gjøre lurt i å huske at her handler det også om ren symbolikk, noe Bill Clinton og Barack Obama aldri glemte. Det var årsaken til at deres retorikk og handlinger i innvandringspørsmål ofte var langt mer mot sentrum enn det mange av dagens ledere hos Demokratene står for.

I politikken husker folk noen få, enkle ting. For å illustrere dette poenget fortalte en meningsmåler på 1980-tallet meg en historie: En fokusgruppe spurte en mann hvem han ville stemme på, Ronald Reagan eller hans demokratiske motstander, Walter Mondale. «Reagan. Mondale er kommunist», svarte mannen. Meningsmåleren forklarte at det ikke var sant, hvorpå mannen svarte: «Vel, kanskje. Jeg stemmer uansett for Reagan. Én ting er sikkert, ingen har noensinne trodd at han er kommunist!»

Donald Trump kan ha tapt denne runden. Men ingen vil noensinne tenke at han tar lett på ulovlig innvandring.

Publisert: