Zakaria: Demokratenes beste oppskrift er å fokusere på velgernes magefølelse, ikke hodene deres

GJESTEKOMMENTAR: Mens Demokratene ennå funderer over valgnederlaget i november, har de fleste bestemt seg for løsningen. De tror at partiet trenger en mer populistisk økonomisk politikk. Men dette bommer på en vesentlig realitet: De fleste velgere stemmer ikke ut fra politikken.

Donald Trump appellerte til følelsene hos velgere som står langt fra ham selv som person. Hillary Clinton utnyttet ikke muligheten til å vise at hennes bakgrunn på flere måter er mye mer som deres. Foto: Jim Young, Reuters/Scanpix

 • Fareed Zakaria
  Fareed Zakaria
  Redaktør og forfatter
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det finnes nå glimrende forskning av statsvitere og psykologer om hva som får folk til å stemme. Konklusjonen er klar. Som Gabriel Lenz skriver i sin banebrytende bok «Follow the Leader» (2012), «velgere velger ikke mellom politikere ut fra politisk ståsted; i stedet ser ut velgere ut til å ta til seg den politikken deres favorittpolitikere foretrekker».

Og hvordan plukker velgere ut sine politikere? Det avgjøres av en magefølelse som er mer styrt av følelser enn fornuft.

I en viktig, fersk bok, «Democracy for Realists», viser Christian Achen og Larry Bartels at «gruppetilhørighet» og «sosial identitet» er nøkkelen til å forstå velgeratferd. Psykologen Jonathan Haidt styrker dette synet med et berg av forskning som viser at folk velger sitt politisk syn ut fra «stammetilhørighet».

Problemet for Demokratene er ikke at politikken ikke er progressiv eller populistisk nok. De er allerede progressive, og mer populistiske enn Republikanerne på nesten ethvert saksområde. Og likevel, det siste tiåret har Republikanerne feid inn i delstatsforsamlinger, guvernørkontorer, Kongressen og nå Det hvite hus. Demokratene må ikke bare forstå Trumps seier, men det bredere bildet.

Arbeiderklassen mistror og forakter fagfolk og spesialister.

Republikanernes grep

Det republikanske partiet har på ulike måter maktet å profitere i valg fordi det har funnet en måte å identifisere seg følelsesmessig med den hvite arbeiderklassen som ser landet sitt bli endret. Globalisering, automatisering og innvandring fører til enorme sosiale endringer. Republikanerne signaliserer at de i sin magefølelse er ukomfortable med disse endringene og liker Amerika slik det var. Det er forklaringen på hvorfor delstater med mange eldre velgere fra den hvite arbeiderklassen, som Ohio, Michigan og Wisconsin, alle har republikanske guvernører og republikansk flertall i delstatsforsamlingene.

Delvis skyldes dette politikk (som våpenlovgivningen), men mest handler det om identitet og tilhørighet formidlet gjennom symboler og signaler. I et observant essay i Harvard Business Review forklarer Joan Williams at arbeiderklassen mistror og forakter fagfolk og spesialister – og Det demokratiske partiet er nå et parti av fagfolk. De oppfattes som overutdannede byfolk med veik livsstil (organisk mat, vegan-dietter, yoga) som har jobber som går ut på å behandle ord og tall.

På den annen side, bemerker Williams, elsker arbeiderklassen de rike. Ta for eksempel en eiendomsutvikler fra Queens i New York, som faktisk bygger bygninger, flagrer med rikdommen sin og beholder alle sine grunnleggende appetitt i livet. Når Donald Trump legger ut et bilde av seg selv i et fly hvor han spiser Kentucky Fried Chicken, sier han også til sin velgerbase: «Jeg er akkurat som dere, bare med mye mer penger». Og på mange måter er Trump arbeiderklasses fantasi om hvordan livet ville ha vært om en var rik, fra en treetasjes leilighet i Las Vegas-stil til det gullbelagte inventaret i flyet hans.

 • Se hva Fareed Zakaria skrev om identifisering og magefølelse cirka to måneder før presidentvalget: Ikke lenger «the economy, stupid», identitet er det som polariserer oss
Det underliggende budskapet til den hvite arbeiderklassen ville ganske enkelt ha vært: «Jeg kjenner dere. Jeg er dere.»

Har et godt utgangspunkt

Hvis denne følelsesmessige tilknytningen er nøkkelen til å få folk til stemme på seg, hva betyr det for Demokratene? Vel, det har sine fordeler. Det begynner med en sterk base av mennesker som identifiserer seg med partiet: utdannede fagfolk, arbeidende kvinner, minoriteter og millenniumsgenerasjonen (unge som var barn og ungdommer på slutten av 1990- og begynnelsen av 2000-tallet; red. anm.).

Hillary Clintons valgkamp burde for eksempel ha sentrert seg rundt ett konkret tema – at hun vokste opp i en småby utenfor Chicago i nord og bodde i Arkansas i sør i to tiår. Det underliggende budskapet til den hvite arbeiderklassen ville ganske enkelt ha vært: «Jeg kjenner dere. Jeg er dere.» Dette var temaet i Bill Clintons tale da han annonserte henne under sommerens demokratiske landsmøte, og Bill Clintons suksess har mye å gjøre med det faktum at han, briljant som han er, alltid kan minne velgerne om at han kjenner dem. Når de er forsikret om det, er de åpne for hans politiske ideer.

R&B- og popsangeren Beyoncé og rapperen Jay Z, begge styrtrike og kule, er kanskje ikke de kjendisene den hvite arbeiderklassen identifiserer seg mest med, kan en vel si. Foto: Brian Snyder, Reuters/Scanpix

Hillary Clinton og Demokratene skulle kanskje ikke ha drevet valgkamp med kule artister som Beyoncé og Jay Z.

Kanskje heller George Strait?

Barack Obama er en særdeles karismatisk politiker. Men han kan ha fått Demokratene til å glemme at de tre demokratene som ble valgt til Det hvite hus før ham – Bill Clinton fra Arkansas, Jimmy Carter fra Georgia og Lyndon B. Johnsen fra Texas – kom fra det landlige sør. De kjente den verdenen; de kom fra den.

Med slik innsikt i tankene skulle Hillary Clinton og Demokratene kanskje ikke ha drevet valgkamp med kule artister som Beyoncé og Jay Z, men heller med George Strait. Og om de ikke vet hvem han er, er det en del av problemet.

De siste gjestekommentarene fra Fareed Zakaria finner du her

Les også

 1. Omdal: Vil du kjøpe en bro av Trump?

 2. Zakaria: Mine håp om helomvendinger og at Trump vil lykkes som president

 3. Donald Trump ringte Erna Solberg

Publisert:
 1. Fareed Zakaria
 2. Donald Trump
 3. Hillary Clinton
 4. Demokratene, USA
 5. Republikanerne, USA

Mest lest akkurat nå

 1. «Klovnen er borte»

 2. Ekspert: Du får vaksine eller covid

 3. Per Inge Torkelsen er død

 4. Prøveordningen kan rett og slett være et signal om at politikerne trekker seg bort fra velgerne

 5. Her kan du feire sankthans – i deilig sommervær: - Det kan neppe bli så mye bedre

 6. De solgte huset og gjorde noe de aldri hadde drømt om