Fra en bladfyk til olje-Ola

KOMMENTAR: Nestleder i Senterpartiet, Ola Borten Moe, slår hardt ned på det grønne skiftet. Kanskje det er på tide å ta en tur ut av oljebobla.

Ola Borten Moe er nestleder i Senterpartiet, men også oljemann med sitt eget oljeselskap Okea. Foto: Marie von Krogh

 • Hilde Øvrebekk
  Hilde Øvrebekk
  Kommentator
Publisert: Publisert:

Borten Moe fyrer i kronikken «Grønn svada?» på NRKs Ytring løs på de fleste som har uttalt seg om det grønne skiftet.

Han mener at pressen, de profesjonelle klimaorganisasjonene, aktivister og næringslivet selv har drevet fram et narrativ om at «med hjelp av høyere avgifter til folk flest og overføringer fra skattebetalerne skal vi ikke bare berge verden, det skal skapes arbeidsplasser». Det er vanskelig for politikerne å si nei, ifølge Borten Moe.

«Hva om vi hadde brukt energien vår på å videreutvikle de næringsveiene vi allerede har istedenfor å snakke dem ned?,» skriver Borten Moe, med tydelig referanse til oljenæringen, som han selv er en del av.

Les også

Equinor langt nede på listen: Disse oljeselskapene er best på klima

Havvind

Borten Moe lister opp ting han mener ikke er noe vits for oss her i Norge å holde på med.

Havvind er lysår fra å være kommersielt interessant i Norge, hevder han for eksempel. Det er kanskje ikke så rart han sier det, siden det var han selv som avlyste havvind-festen på norsk sokkel i 2011.

Men Borten Moes påstand stemmer ikke overens med det leverandørindustrien og markedsaktører sier.

Både Aker Solutions og Rederiforbundet har for eksempel flere ganger etterlyst et hjemmemarked for havvind, fordi det da blir lettere å utvikle gode løsninger som leverandørindustrien her i landet kan selge til andre land.

Det er riktig at vi har nok kraft i dette landet. Men dette skyldes i større og større grad at det bygges ut flere vindkraftanlegg på land. Dette er det også Borten Moe som er ansvarlig for.

Les også

Vindkraft-fiaskoen alle kunne ha stoppet

«Klimakrise» i partiet

I hans eget parti sitter nå programkomiteen og utarbeider nytt partiprogram, med stort fokus på klima.

Parlamentarisk leder Marit Arnstad, som leder programkomiteen, sa til Vårt Land i forrige uke at hun ønsker å fremme grønn vekst og næringsutvikling, for eksempel i hydrogen, ammoniakk og havvind.

Også partileder Trygve Slagsvold Vedum har tidligere snakket varmt om havvind: «Nye energiformer, som havvind, må gi verdiskapning og arbeidsplasser i Norge. Å importere teknologi vil på sikt ikke være bærekraftig.»

Les også

NHO-sjefen: – Oljepakken er et klimatiltak

Den nye oljå

Borten Moe har rett i at vi må være kritiske til hva vi bruker penger på. Men fakta er at vi må finne noe annet å leve av.

Når til og med Fatih Birol, sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), nå oppfordrer myndighetene globalt til å sørge for grønn omstilling i hjelpepakkene etter koronakrisen, er det et tydelig tegn. IEA har tidligere fått krass kritikk for å være for karbonvennlige, men nå viser byråets analyser at grønne jobber er mer effektivt enn å gi mer penger til høykarbonøkonomien.

Det finnes ikke i dag en næring vi kan tjene like mye penger på som oljå. Vi må finne flere. Men da må vi henge med, og prøve og noen ganger feile, som Borten Moe selv var med på da fullskala-anlegget på Mongstad ble lagt ned.

Les også

Olje og klima er ikke motsetninger

Oljeboble

Borten Moe, eller olje-Ola som han fikk som kallenavn da han var oljeminister, kommer også med en oppfordring til oss i mediene: «Kanskje bladfykene i våre store mediehus har en oppskrift de enda ikke har delt med oss?»

Det har vi selvsagt ikke. For det er ikke journalister som skal finne løsningene for det grønne skiftet. Det er det industrien som skal gjøre. Og det gjør de.

Kanskje olje-Ola burde ta seg en tur utenfor oljebobla. Da hadde han helt sikkert sett at også selskaper i hans egen næring jobber hardt for å få til løsningene for framtiden. Og for å få til lønnsomhet.

Oljepakken fra Stortinget, som Borten Moes eget oljeselskap Okea drar god nytte av, er helt nødvendig for å bevare norske industrijobber. Når noen snakker om å avvikle denne næringen uten en løsning for hva vi skal leve av etterpå, er dette en utopi. Men vi kan vel «ha to tanker i hodet samtidig», som Borten Moe selv liker å si.

Les også

 1. Equinor og Ørsted med ambisiøse havvindplaner: Vil 47-doble dagens kapasitet

 2. Natur og Ungdom om oljeskatten: – Sponsing av klimakrisen

Publisert:
 1. Havvind
 2. Vindkraft
 3. CO2
 4. Rederiforbundet
 5. Det internasjonale energibyrået (IEA)

Mest lest akkurat nå

 1. Hun har en Porsche i roségull: – Nå som verden er så trist, trenger vi farger

 2. Fire nye smittetilfeller i Stavanger – ingen i Sandnes eller Sola

 3. De fleste syns det er OK å kjøre litt for fort

 4. Får ikke selge kjøleskap i bilbutikk

 5. Lager første oversikt over bruk av håndjern og fysisk makt mot barn

 6. Bjarne Berntsen til Aftenbladet – blir vår nye fotballekspert