Camilla Bjørheim: Ølpenger på hofta

KOMMENTAR: Lederhosen, vadmelsvester og pengetasker dinglende på hofta. Velkommen til kontantenes høyborg!

I Østerrike aksepterer mange serveringssteder kun kontanter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Mens bagasjebåndet går, sporer jeg opp nærmeste utsalg av baguetter og kaffe. Damen bak disken vil kun ha cash. Også taxisjåføren godtar kun kontant betaling. Vi har akkurat landet i Europas hjerte. I Østerrike er kontanter fortsatt konge.

Halvtimen på flyplassen er et frampek på fortsettelsen. Da vi senere på dagen tramper inn på solterrassen i 2000 meters høyde, er det ikke bare lederhosen og broderte vadmelsvester som møter oss. Overalt står store skilt med «Nur Bargeld» (kun kontanter).

De slappe sedlene jeg har i lomma, havner i serveringsdamens lærveske som dingler på hoftene.

I Norge er vi digitale

Mens mange etablissementer midt i Europa ikke aksepterer plastkort, presenterte kortselskapet Visa, på konferansen South by Southwest i Texas i forrige uke, et par solbriller som kan brukes til kontaktløs betaling. Ypperlig, når man sprader rundt uten mobil og lommebok.

Den digitale utviklingen går rasende fort. Her hjemme snakker mange om en kontantløs framtid. Blant argumentene er at det vil begrense den svarte økonomien. Tusenlapper brukes mest av kriminelle og spiller en nøkkelrolle i skatteunndragelse. Både Skatteetaten, bankene og deler av næringslivet vil ha bort de store sedlene.

Jeg kan klare meg uten tusenlapper. Når behovet for kontanter melder seg, er det mynter til loddselgere jeg trenger. Ifølge en undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank1, tar halvparten av oss sjelden eller aldri ut kontanter fra minibank eller butikk. Bare 8 prosent foretrekker å betale kontant. De digitale løsningene har overtatt. Minibanker og bankfilialer blir det stadig færre av.

Les også

Sykehusene tvinges til å ta imot kontanter

Berg av penger

Bankene mener derfor at et kontantløst samfunn er en naturlig utvikling. I tillegg til å redusere svart økonomi, koster det mye å håndtere og oppbevare alle kontantene. Se bare for deg berget av penger når pengetaskene tømmes idet sola går ned i Alpene.

Tro om snøskutere kjører fra fjellstue til fjellstue og plukker opp dagens omsetning?

I Alpene er det greit å ha med seg litt kontanter i skijakken.

Samtidig er det liten grunn til å mistenke at vadmelsvestene stikker sedlene i egen lomme. Ifølge en fersk studie av professor Friedrich Schneider ved Universitetet i Linz, er østerrikerne ærlige folk. Den svarte økonomien utgjør bare 7,1 prosent av BNP, og Østerrike er med det best i EU.

Slutt på tusenlapp?

Konserndirektør Trond Bentestuen i DNB og skattedirektør Hans Christian Holte er, ifølge et intervju i Aftenposten, enige om at kontanter må fases ut. En begynnelse kan være å kutte ut de store sedlene. Uten tusenlapper blir det vanskelig å betale håndverkere svart. Risikoen for ran reduseres også uten tusenlapper i kassene.

EU har allerede bestemt at 500-euroseddelen skal fases ut i løpet av 2018. I Danmark behandler Folketinget nå et lovforslag som skal fremme utviklingen og sikkerheten ved elektronisk betaling. Der heter det blant annet at forretninger skal kunne nekte kontant betaling etter klokken 22 om kvelden.

Lille julaften i fjor var det også slutt for seddelpressen i Nationalbanken i København. Danskene gjør som Norge og Sverige og flagger ut produksjonen av sedler og mynter.

Papiret mer verd?

Foreløpig er det ikke politisk flertall i Norge for å gå over til kun elektronisk betaling. Salgssteder er forpliktet til å ta imot kontanter – selv om de som betaler i sedler er få. De det imidlertid blir flere av, er dem som bruker mer enn de tjener. Tall fra Kredinor for første halvår viser en økning både i inkassosaker og inkassogjeld blant unge under 25 år.

Noe av forklaringen kan være at digitale penger er lettere å bruke. Dagens tenåringer er digitale eksperter og sjonglerer plastkort og apper med den største letthet, det kan likevel være nyttig å ha holdt en tusenlapp mellom fingrene.

Også jeg synes det smerter mer å dele opp en stor papirseddel enn en digital tusenlapp. Derfor håper jeg å kunne sende ungene til kiosken for å kjøpe is med hver sin femtilapp, ikke hvert sitt plastkort, i mange år ennå.

Les også

Kontanter ikke lengre nødvendig for å kjøpe Asfalt

Les også

Det er nok nå, pensjonister!

Hva kjøpte du før du falt?

Å begrense den svarte økonomien er et godt argument for å droppe kontanter, samtidig tror jeg bandittene vil finne nye metoder den dagen tusenlappene forsvinner.

Et annet aspekt ved et eventuelt kontantløst samfunn er muligheten til å spore alle våre bevegelser dersom digital betaling blir eneste mulighet. Mange frykter mer overvåking og vil beholde kontantene av hensyn til personvernet.

Den danske kommentatoren Jacob Ludvigsen sier det treffende i avisen Berlingske: «Om få år bliver det så grelt, at ikke bare politiet, men også f.eks. sundhedsmyndighederne kan tjekke borgernes adfærd: Du har købt cigaretter og whisky, vil lægen kunne sige med bebrejdende stemme ...»

Når sola går ned i Alpene, og noen kjører den svarte løypa ned til hotellet, ligger det store berg av kontanter igjen i mange fjellstuer.

Når vi forlater terrassen i Alpene, bringer de broderte vadmelsvestene nye fat med drikke til en lystig gjeng i solveggen. Mynter og sedler veksler eier.

Faren for å miste kontrollen på skiene ned den siste bakken øker nå for hver slurk. Kanskje greit da, at forsikringsselskapet ikke vet hvor de siste pengene før beinbruddet ble brukt?

Publisert: