Fotball, krig og olje

KOMMENTAR: Både samarbeidet internt i Opec og det engang lykkelige forholdet til Russland er i ferd med å slå sprekker. Og elefanten i rommet er Donald Trump.

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, så fotballkampen mellom Russland og Saudi-Arabia sammen med president Vladimir Putin. I midten FIFA-president Gianni Infantino.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Forrige torsdag sparket Russland og Saudi-Arabia i gang fotball-VM. President Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman så kampen sammen på tribunen. Russland vant 5–0.

Før kampen snakket de to om forholdet mellom landene. I to kriger, både i Jemen og Syria, står de på hver sin side av konflikten. Men i spørsmålet om olje fant de to hverandre for nesten to år siden.

Oljeprisene hadde vært lave så lenge at Opec-landene, sammen med Russland, i November 2016 ble enige om å kutte produksjonen med 1,8 millioner fat per dag.

Fraværet av denne oljen har bidratt til å få fart på oljeprisene. Til stor glede for både oljeselskap og land som er avhengige av oljeinntekter.

Prins Salman sa derfor til Putin før fotballkampen at han håpte samarbeidet om oljeproduksjon ville fortsette. Det viktigste for Saudi-Arabia er nemlig ikke en fotball-seier.

Les også

Trump får fryktfaktoren tilbake i oljeprisen

Møte i Wien

På fredag møtes de igjen i den østerrikske hovedstaden Wien, oljeministrene i de 14 landene i oljekartellet Opec.

Bak lukkede dører skal de forhandle om hvor mye olje de skal produsere. For ett år siden var alt bare lykke, alle var enige og Russland var også med på laget.

Men nå begynner forholdet å slå sprekker, og dette Opec-møtet blir nok langt fra så idyllisk som i fjor. Opec-møtet denne uken ligger faktisk an til å bli det mest konfliktfylte på mange år.

Russiske selskaper har økt presset for å produsere mer. De er interesserte i å vokse og å ta markedsandeler. Den russiske oljeministeren Alexander Novak vil derfor øke produksjonen med 1,5 millioner fat per dag.

Iran, Irak og Venezuela vil ikke øke produksjonen i det hele tatt.

Saudi-Arabia, som er det mektigste landet i Opec, argumenterer for noe i midten av det Iran og Russland ønsker. De vil øke produksjonen med mellom 500.000 og 600.000 fat per dag.

Les også

Trump anklager OPEC for å gjøre oljeprisen for høy

Elefanten

Men det er mer komplisert enn som så. Elefanten i rommet er USAs president Donald Trump, Saudi-Arabias allierte mot Russland, og spesielt Iran, i både Jemen og Syria.

Det er svært sjelden at en amerikansk president blander seg inn i det Opec driver med. Men Trump, gjennom en sedvanlig tirade på Twitter, har gått til angrep på kartellet og beskyldt det for å drive oljeprisene for høyt opp.

Men som vanlig har Trump vist at han har svært liten selvinnsikt. Han har nemlig selv spilt en stor rolle i å drive opp oljeprisene.

En av grunnene til at oljeprisen steg til over 80 dollar per fat i mai var at USA truet med å innføre sanksjoner mot oljeindustrien i Venzuela etter gjenvalget av president Nicolas Maduro forrige måned. Oljeproduksjonen i landet er allerede svært redusert på grunn av de økonomiske problemene.

En annen grunn er at Trump trakk USA fra atomavtalen med Iran og gjeninnførte sanksjoner. Disse sanksjonene kan komme til å ramme oljeproduksjonen i landet hardt.

LES OGSÅ: Han skal stake ut kursen for Equinor

Ba om mer olje

Folk i Trump-administrasjonen ble da så nervøse for at oljeprisene skulle stige enda mer, at de ringte prins Salman for å be ham om å produsere mer olje, ifølge CNBC.

TV-kanalen rapporterte at Saudi-Arabia fram til da hadde stått fast på at det var for tidlig å begynne å produsere mer. Men hva er vel ikke gode venner til?

Siden Russland og Saudi-Arabia signaliserte at de ville øke produksjonen falt igjen, har oljeprisen falt. På onsdag lå den på rett over 75 dollar per fat.

Men hvis Iran, Venezuela og Irak sier nei, hva skjer da?

Opecs statutter gir hvert medlemsland en mulighet til å legge ned veto mot en avtale. Men Saudi-Arabia har fremdeles en mulighet til å samle noen land, som da inngår en sideavtale. Det skjedde for 18 år siden, da Iran la ned veto mot Saudi-Arabias plan om å øke produksjonen.

Dette krever støtte fra viktige allierte, blant annet Kuwait og de Forente arabiske emirater.

Les også

Mindre ytringsfrihet enn den som er i oljebransjen, skal du lete lenge etter

Russisk dobbeltspill

Dersom de ikke har denne støtten, kan det samme som skjedde i 2011, skje igjen. Da forlot Saudi-Arabias oljeminister Ali Al-Naimi møtet i protest, og sa at det hadde vært et av de verste i Opecs historie. Landet trosset Opec og gjorde som det ville.

Saudi-Arabia kan også gå sammen med Russland for å øke produksjonen, men vil da hisse på seg erkerivalen Iran.

Irans oljeminister Bijan Zanganeh føler seg allerede tråkket på av både USA og Saudi-Arabia.

Russland er Irans allierte i begge krigene i Midtøsten. Men selv om Putin og hans menn ønsker at dette samarbeidet skal fortsette, vil de nok også ønske å fortsette å ha en fot innenfor hos Opec og Saudi-Arabia.

Les også

Plikt til å opplyse

Slutten for Opec?

Russland og Saudi-Arabia ønsker nok helst at de andre landene skal gå med på at det er lurt å øke produksjonen nå.

Analytikere har også sagt at de mener sjansen for en avtale er omtrent lik null. Det sa også Irans Zanganeh til reportere på tirsdag.

Sammen kan Russland og Saudi-Arabia derfor komme til å øke produksjonen i stillhet, bak ryggen på de andre.

Det kan holde markedet noenlunde stabilt fram til neste møte i November. Men kommer ikke landene til enighet om noe da, kan det føre til stor usikkerhet i oljemarkedene, noe som vil gjøre prisene mer ustabile.

Dette møtet kan bli enden på Opec som vi kjenner det, sa den amerikanske oljeanalytikeren John Kilduff til CNBC denne uken. Det kan han fort få rett i.

Publisert: