Jordskjelv kysten rundt

KOMMENTAR: De første tallene bekrefter tendensen fra valgkampen: Negative sjokktall for Arbeiderpartiet, kraftig tilbakegang for Høyre og kraftig valgvind for Miljøpartiet De Grønne, Senterpartiet og Folkeaksjonen nei til mer bompenger.

Opptellingen av forhåndsstemmer tyder på at John Peter Hernes og Høyre blir stavangervalgets store taper.
  • Lars Helle
    Lars Helle
    tidl. sjefredaktør i Stavanger Aftenblad
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Rødt gjør også et brakvalg på landsbasis – og i Stavanger. Opptellingen i Stavanger bekrefter langt på vei den siste meningsmålingen i Aftenbladet, som ble presentert mandag i forrige uke. Likevel er både FNB, MDG og Rødt blitt sterkere enn antatt. De øker fra 8 til 17 representanter i det nye kommunestyret.

Her må det altså tas forbehold for at disse tallene ikke tar opp i seg valgvindens retninger de siste dagene. FNB ligger i en drømmeposisjon med sine 7 representanter, mens det er 29 på konstellasjonen til venstre og 31 på den til høyre. 34 er det viktige tallet.

Tungt for Hernes

Høyres fall i Stavanger er, som på meningsmålingen, sterkere enn på landsbasis. De ligger an til å bli stavangervalgets store, store taper. Med tilbakegang også for KrF, Venstre og Frp, blir oppgaven som ventet svært tung for ordførerkandidat John Peter Hernes.

På fylkesnivå vil Ap, MDG, Sp, KrF og Venstre få flertall uten hjelp fra SV eller Rødt, så her ligger det an til at Marianne Chesak (Ap) blir fylkesordfører. Tallene er nå basert på en offisiell prognose. Ap og Høyre er jevnstore, med noen promillepoengs fordel for Ap. Høyre har for ordens skyld hentet inn helseminister Bent Høie som sjefforhandler, men han får det ikke lettere enn John Peter Hernes i Stavanger.

I Sandnes ligger den nåværende posisjonen an til flertall, til tross for sterk tilbakegang for Ap. I de mindre rogalandskommunene blåser det kraftig valgvind for Senterpartiets ordførere i Sauda og Hjelmeland, mens ordførerne Irene Heng Lauvsnes (H) og Frode Fjeldsbø (Ap) leverer kjempebra i Strand og Gjesdal, til tross for dårlige nasjonale målinger.

Stortingsplass for FNB

Hvis fylkestingsvalget hadde vært stortingsvalg, ville FNB kommet inn på
Stortinget med sistemandatet for Rogaland. Også MDG ville vært inne med en representant, Høyre, Ap og Frp mister én hver, mens Sp øker fra én til to.

På landsbasis ville det ligget an til regjeringsskifte med god margin. Arbeiderpartiet går kraftig tilbake, men reddes av MDG, Sp og SV. De vil kunne utgjøre flertall uten Rødt.

I Oslo kompenserer framgangen for MDG og SV for Ap’s tilbakegang på over 12 prosent. I Bergen er det gått enda verre for Ap. De er nesten halvert, mens FNB nesten er jevnstore med Høyre og Ap. I Kristiansand sjokkerer Vidar Kleppes Demokratene med 13,5 prosent, en framgang på nesten 11. De er bare 4 og 5 prosentpoeng bak H og Ap. Her er det jordskjelv kysten rundt.

Publisert: