Grandes plutselige farvel

KOMMENTAR: Selvskading er et sikkert symptom på store indre problemer. Partiet Venstre er kanskje det fremste eksempelet på dette. Og nå fikk til og med Trine Skei Grande nok.

 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
Det turbulente forholdet mellom partileder Trine Skei Grande og den foreslåtte nestlederen Abid Raja har preget Venstre. Nå forsvinner Grande. Hvem tar over?
iconDenne artikkelen er over to år gammel

At et så lite parti kan lage så mye sjau og spetakkel. Det er det lett å tenke etter den siste tidens interne haraball i Venstre. Men ved nærmere ettertanke er det vel snarere slik at jo mindre parti, desto mer fraksjonering og uro. Og særlig i et parti som fortsetter å krympe.

Grunnen til at vi alle må bry oss om Venstres interne problemer, er selvsagt at partiet sitter i regjering og dermed har innflytelse langt ut over sitt meget beskjedne velgergrunnlag.

I samråd med VG, tilsynelatende, valgte partileder og statsråd Trine Skei Grande å annonsere sin avgang som både statsråd (med øyeblikkelig virkning) og som partileder (på landsmøtet som kanskje blir avviklet i vår, tross Korona) onsdag ettermiddag.

Rasende rivaler

Med tente lys på bordet hjemme på kjøkkenet og med tårer i øynene erklærte Grande at den siste tidens krumspring, der hun i samråd med valgkomiteen tok sine utfordrere Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som foreslåtte nestledere (og dermed ofret nåværende nestleder og eksstatsråd Ola Elvestuen) var et siste forsøk fra hennes side på å skape ro i partiet.

Det er ikke vanskelig å slå fast at dette ikke lyktes. En rasende Elvestuen har jo allerede lansert sitt eget kandidatur og varslet kampvotering på landsmøtet. Samtidig vet alle som har fulgt litt med at både Raja og Rotevatn går høygravide med en partileder i magen. Det er i det hele tatt noe som er fascinerende med Venstre, hvor mange av partiets medlemmer som mener at de selv er et lederemne.

Valgkomité i blinde?

Realismen i denne planen (Grande hevder overfor VG at hun i lengre tid har visst at hun ikke ville søke gjenvalg til Stortinget) virker å ha vært nokså tvilsom. Venstre er i åpen strid om lederverv og posisjoner, og regjeringsdeltakelsen har skapt sterke interne motsetninger i partiet.

Det er også all grunn til å spørre om kvaliteten på arbeidet i valgkomiteen, ledet av Stavangers veteran Per A. Thorbjørnsen, har vært god nok. Har Thorbjørnsen strukket seg for langt for å imøtekomme en skadeskutt partileder og hennes ønske om en ny periode?

Skal vi tro Grande, har hun gjort det hun har gjort for partiets beste. Hun ville unngå en opprivende lederstrid i en kritisk tid for partiet, og forsøke å skape ro. Nå skjer det motsatte. Raja og Rotevatn har valgt to ulike strategier for å posisjonere seg som Grandes arvtaker. Raja har brukt mye tid ute blant fotfolket i partiet rundt om i landet, mens Rotevatn står sterkere i den sentrale partiorganisasjonen og i Oslo.

Har tålt mye

Hva med Randabergs Iselin Nybø, som nå rykker opp som partiets nummer én i regjeringen? Kan hun bli en samlende kompromissløsning? For det første har hun ikke sagt om hun ønsker å bli leder. For det andre er hun kanskje i overkant anonym, i alle fall foreløpig. Raja og Rotevatn har jo drevet maktspill lenge, og har et forsprang som kan bli vrient å ta igjen.

Trine Skei Grande var populær som kulturminister før hun skiftet til Kunnskaps- og integreringsdepartementet i januar. Hennes engasjement for politikken og partiet er det ingen tvil om. Men dette engasjementet har også ført til følelsesutbrudd som nok enkelte har opplevd som problematiske.

Grande har også måttet tåle mye mer enn noen skal måtte oppleve, i form av ondskapsfull og personrettet hets i sosiale medier og kommentarfelt. Hun skal ha stor respekt for å ha stått oppreist i dette, men det kan ikke være tvil om at de personlige omkostningene til tider har vært store.

Det er naturlig å spørre seg om det ikke var nettopp denne kombinasjonen av ytre og indre press som til slutt ble for mye, selv for en jernkvinne fra Trøndelag.

Les også

 1. Trine Skei Grande trekker seg som statsråd og Venstre-leder

 2. Thorbjørnsen: – Sårt og trist

 3. VG: Trine Skei Grande trekker seg

Publisert:
 1. Kommentator Harald Birkevold
 2. Trine Skei Grande
 3. Per A. Thorbjørnsen
 4. Ola Elvestuen
 5. Abid Raja

Mest lest akkurat nå

 1. MC-fører kjørte av veien i Sandnes

 2. Sjekk lagoppstillingen før Sandefjord-Viking

 3. Politiet skal undersøke branntomta mandag

 4. Haaland starter

 5. – Jeg kommer aldri tilbake som Sabeltann

 6. – Tidenes Blink. Uten tvil!