Finalen er i gang

KOMMENTAR: Da jeg var i Washington i november og ventet på at sinte Trump-tilhengere skulle gjøre opprør, så jeg ikke for meg at presidenten skulle instruere dem i å gå mot nasjonalforsamlingen to måneder senere.

Nasjonalforsamlingen i USA ble stormet av presidentens tilhengere, da de folkevalgte skulle godkjenne valget han tapte.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Han hadde ikke sittet lenge i Det hvite hus, før han begynte å gå rundt i demokratiet og skvette bensin i krokene. Han tente ikke alltid på, men han må ha likt å tenke at han kunne gjøre det.

Da Donald Trump gikk på scenen for å oppildne massene 6. januar, satte han ikke bare pust til flammene, men også til fløytesignalet som startet finalen. Finalen på Trump-æraen. Jeg er nemlig såpass optimistisk, at jeg ikke tror at dette er en begynnelse. Jeg tror det er slutten på en epoke.

Donald Trump har utfordret demokratiet fra første dag. Han har svekket det gradvis, til USA er blitt verdens største bananrepublikk.

Hva blir det neste?

Tenk på det som skjedde 6. januar: Presidenten ba demonstrantene gå mot nasjonalforsamlingen. Han oppfordret bøller til å angripe de demokratiske institusjonene, og dermed folket selv.

Tenk på én ting til: Han skal være president til 20. januar. Hva kan han ikke finne på?

Kan amerikanerne leve med det?

Kan de kaste ham ut av Det hvite hus og innsette Mike Pence for et par uker?

Klart de kan. Presidenten kan fjernes. Der er den amerikanske grunnloven tydelig.

Partiet som tapte alt

Hvis noen skal ha interesse av det, må det først og fremst være Republikanerne. The Grand Old Party – som det ynder å kalle seg – ligger med brukket rygg etter fire år med Trump i førersetet.

Partiet har tapt alt: Representantenes hus. Senatet. Det hvite hus. Alt ligger i ruiner. Og de ble advart. Både av sine egne og av andre.

Donald Trump er en folkeforfører. En demagog, en løgnhals og en skrytepave. Kanskje til og med en lystløgner, men løgner skaper konsekvenser. Han har jo fått mange til å tro at valget er blitt stjålet fra ham, og at det er han som er Den sanne demokraten. Konsekvensene av denne løgnen så vi 6. januar, og den kostet fire personer livet.

Kanskje er den viktigste – til og med den eneste – saken på agendaen til den amerikanske presidenten, å demonstrere sin egen ufeilbarlighet.

Han kan ikke ha tapt valget. Han er jo størst og best. For mange marginaliserte må det ha vært en opplevelse å få speile seg i Donald Trump. Å få høre at han elsker dem, selv om den søkkrike millionærsønnen fra New York står så fjernt fra de fleste av dem som det går an.

Han sa det til demonstrantene 6. januar: – Jeg elsker dere, sa han.

Mark Leibovich i New York Times konkluderer slik: «Det spørs om han ville hatt dem som medlemmer i golfklubben på Mar-a-Lago.»

Les også

Trump ensom og isolert etter blodig kongressopprør flere gir ham skylden for

Alle mot alle

Samtidig er det slik demokratiet virker. Folket får de folkevalgte det velger. Trump er et symptom på et USA som er polarisert. Der kløften mellom dem som har mye og dem som har lite er blitt til en avgrunn. Der noen er med, mens andre er hektet av. Der den amerikanske drømmen er blitt uoppnåelig for mange. Å bygge broer over disse kløftene og avgrunnene blir Joe Bidens store utfordring. Det vil kreve enorm politisk ingeniørkunst.

Populisten og demagogen som nå sitter isolert og bitter i Det hvite hus, har vært en mester i å sette grupper opp mot hverandre. Fattig mot rik. Lærd mot ulærd. Men kanskje først og fremst svart mot hvit.

Donald Trump er en utilslørt rasist som har en uskrevet kontrakt med de fattige hvite om at de i hvert fall skal ha det bedre enn de fattige svarte. Det legger et effektivt lokk over noe som kunne blitt til klassekamp. Det er rett og slett politikk.

Til tross for at presidenten svekker demokratiet når han skvetter bensin i krokene, beviser de folkevalgtes godkjenning av valgresultatet natt til torsdag norsk tid, at de demokratiske institusjonene tross alt er robuste fortsatt.

Spørsmålet er hvor stor skade Trump har gjort, og hvor stor skade han skal få gjøre de siste dagene i Det hvite hus.

Det er den brente jords taktikk han fører, sier noen. Jeg tror ikke Donald Trump er smart nok til å ha en taktikk. Jeg tror bare han er forbanna. Men han er i ubalanse og han er farlig.

Vi var mange som ventet opptøyer etter presidentvalget. Men det var tydeligvis for tidlig i sesongen.

Nå er det finale i et sluttspill Donald Trump er dømt til å tape. Hvor stygt skal han få lov til å spille før han får rødt kort?

Publisert: