Har USA egentlig noen sjel?

GJESTEKOMMENTAR: Og hvordan kan president Biden fjerne noe som ikke finnes?

Sammen med andre republikanere la kongressmedlemmet Marjorie Taylor Greene fra Georgia fram et lovforslag som forbyr undervisning av kritisk raseteori i skolen. De mener at teorien stempler hvite personer som hverdagsrasister. Bak til venstre Dan Bishop, republikaner fra Nord-Carolina, til høyre Russel Vought, tidligere budsjettdirektør for president Trump og nå leder for organisasjonen Borgere for Fornyelse av Amerika.
  • Gunnar Grendstad
    Gunnar Grendstad
    Statsviter, professor ved Universitetet i Bergen
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Joe Biden sa at presidentvalget i 2020 stod om USA sin sjel og mente at USA var bedre enn den diskriminerende politikken til president Donald Trump. Etter valget, og med fargede velgere i ryggen, lovet president Biden at hans regjering skulle speile landets befolkning. Han skulle også dra den systemiske rasismen i landet opp med roten.

Så langt viser hans regjering et stort mangfold, men flere velgere vil ha mer konkret handling. National Fair Housing Alliance har allerede gitt Biden en handlingsplan som krever at bankene skal gi mer rettferdige huslån. Samtidig er langt fra alle enig med ham om at det finnes omfattende rasisme i USA.

Et land av immigranter

Solskinnshistorien (eller myten) er at USA er et land av immigranter. Millioner av mennesker på tvers av etnisitet og rase søkte til USA for å finne sikkerhet, økonomiske muligheter og friheter de ikke hadde i hjemlandet. Men i skyggesiden fulgte stereotypier som koblet personer med mørkere hudfarge til sykdom, fattigdom og kriminalitet. Denne skyggesiden sitter nå fast i landets DNA, sier historikeren David Romo til det velrenommerte, konservative magasinet The Atlantic.

De første immigrasjonslovene ble skrevet i 1790 for å bevare et hvitt USA. Ikke før over 150 år senere, etter at innvandrere fra hele Europa var definert som hvite, åpnet den nye immigrasjonsloven i 1965 for innvandring fra resten av verden. Folk som allerede var bosatt i USA, kunne nå invitere familier fra gamlelandet. Men i motsetning til lovgivernes forventninger om at innvandringen fra Europa ville fortsette, kom i stedet en dramatisk vending med mindre innvandring fra Europe og økt innvandring fra Latin-Amerika, Asia og Afrika, skriver Daniel Tichenor i boken «Dividing Lines: The Politics of Immigration Control in America».

Det er derfor ikke noe galt å påstå at USA er et land av immigranter, slik Biden ofte gjør (selv om det allerede bodde et sted mellom 7 og 18 millioner mennesker i Nord-Amerika før Columbus kom dit). Men bildet er sammensatt. Det er mindre kjent at USA har vist bort langt flere immigranter enn det som ble sluppet inn i landet.

Hva er systemisk rasisme?

På 1970-tallet formulerte en gruppe akademikere kritisk raseteori for å studere det de mente var den systemiske rasismen i samfunnet. På 1990-tallet hevdet forskerne at rase var den mest eksplosive saken i det samfunnet. Her var det hvite herredømmet innvevd i landets lover, og det fortsetter i dag å skape ulikheter i områder som boligmarkedet og i rettsvesenet.

Den amerikanske sosiologen Eduardo Bonilla-Silva skriver i tidsskriftet Sociological Inquiry at systemisk rasisme viser til samfunn hvor sosial, politisk, økonomisk og kulturell belønning og straff er delvis fordelt etter rase. Han understreker delvis fordi ulikhetene også foregår langs andre dimensjoner som for eksempel kjønn og klasse.

Utfordringen i systemisk rasisme, sier Bonilla-Silva, er å identifisere både den kollektive praksisen og de individuelle holdningene og handlingene som reproduserer ulikhetene. Helheten av disse handlingene utgjør rasestrukturen i samfunnet. I dette bilde er det viktig å holde fast på individenes handlinger og individenes ansvar. Uten en forankring i individets handlinger, blir henvisninger til systemet bare tomme besvergelser.

Forby undervisning i skolen

Så var det var bare et spørsmål om tid før diskusjonen om systemisk rasisme slapp ut fra seminarrommene på universitetene og ble omgjort til et våpen i den offentlige debatten. Det hjalp heller ikke på temperaturen at mange av tilhengerne av kritisk raseteori og systemisk rasisme hører til på venstresiden i politikken.

I mai advarte republikanere i Kongressen mot kritisk raseteori og la fram et lovforslag som ville forby undervisning av teorien i skolen. De hevder at det er teorien selv som bidrar til diskriminering, motsetninger og grunnløst stempler hvite personer som hverdagsrasister.

Denne måneden blokkerte republikanerne utnevningen av Kiran Ahuja som er Bidens kandidat til sjef for den føderale HR-divisjonen med ansvar for nærmere tre millioner ansatte. Republikanerne kritiserte Ahuja for hennes tidligere uttalelser om systemisk rasisme.

Flere republikansk-dominerte delstater har nå lagt ned forbud mot bruk av kritisk raseteori i skolen. «Florida skal ikke lære barn å hate USA eller å hate hverandre», uttalte guvernør Ron DeSantis i mars. I Texas er republikanerne på glid til å anerkjenne at systemisk rasisme eksisterer, men der stopper enigheten. Hvordan skal skolebarn lære om urettferdighetene i historien og diskriminering i hverdagen og samtidig ikke skal gi dem noen skyldfølelse?

Les også

Gunnar Grendstad: «USAs arvesynd – rasismen»

Det var først etter immigrasjonsloven i 1965 og nye store grupper av ikke-europeiske immigranter at USA har blitt et mangfoldighetens land. For Biden utgjør dette mangfoldet USAs sjel, der det ikke er plass til rasisme. Men president Trump handlet helt i tråd med landets lover og de lange linjene i USAs historie da han ville bygge en mur for å stoppe innvandringen fra Mexico.

Biden kan ha rett i at presidentvalget i 2020 dreide seg om USA sin sjel. Men de historiske linjene og innsikter fra nyere samfunnsanalyse gir ikke noe entydig svar på hva denne sjelen er.

Les også

Jørg Arne Jørgensen: «Woke-bevegelsen kan ses på som et radikalt uttrykk for en bred strømning med framtiden foran seg»

Publisert: