Da Trump kom til Sandnes
KOMMENTAR: En topp-politiker kaller inn til pressekonferanse om sin politiske framtid, og bruker tiden på å skryte av seg selv og skjelle ut journalister som gjør jobben sin. Han tar ikke spørsmål etterpå. Velkommen til Sandnes rådhus - eller var det Mar-a-Lago?
- Harald BirkevoldPolitisk redaktør

Tidspunktet var veldig eksakt. Nøyaktig klokken 14.10 på fredag 12 mai 2023 skulle Pål Morten Borgli, varaordfører for Fremskrittspartiet i Norges 11. største kommune, Sandnes, ha «pressekonferanse» for å fortelle om sin politiske framtid.
Jeg ser meg nødt til å sette ordet «pressekonferanse» i anførselstegn her, av grunner som vil bli åpenbare.
Omtrent en time før kom Borgli tilbake til rådhuset, i dress og hvit skjorte og med byens ordførerkjede (eller varaordførerkjede i hans tilfelle) rundt halsen. Han hadde akkurat gjennomført en vielse. Humøret var på topp.
Arbeiderpartiets ordførerkandidat, Arne B. Espedal, hadde tatt med seg en is i det fine været. Han ville ikke gå glipp av dette. Det er mulig han ble litt skuffet.
En tøff uke
I en uke har Borgli vært gjenstand for kritisk, undersøkende journalistikk om hans forhold til selskapet Seabrokers og selskapets eier, Ragnvald Albretsen. Og det var naturlig å tenke at «pressekonferansen» hadde sammenheng med den saken.
Varaordføreren bodde i Seabrokers’ villa på Gran Canaria. 11 dager senere satt han i møte om en sak der selskapet fryktet å tape minst 55 millioner
Det hadde den.
For bare noen dager siden skapte Borglis parhest i politikken, ordfører Stanley Wirak fra Arbeiderpartiet, sjokk og vantro da han forsøkte å få samtlige partier i formannskapet i Sandnes med seg på en felles tillitserklæring til Borgli. Det skjedde i et rom bare et par meter fra bordet der Borgli, nøyaktig klokka 14.10, stilte seg opp foran fire mikrofoner.
Dette ble virkelig en uke for de mer spesielle seanser i Sandnes rådhus.
Borglis fortreffelighet
De som måtte ha trodd at Borgli skulle komme med noen form for selvkritikk, må raskt ha blitt skuffet. Her var det Pål Morten Borglis fortreffelighet det handlet om, og Pål Morten Borglis helt personlige versjon av opplevelsen med Aftenbladets journalister.
Heksejakten, som Donald Trump ynder å kalle det når han utsettes for journalistikk, har rammet Borgli hardt. For åpen mikrofon fortsatte Borgli med sine angrep på de to journalistene som har jobbet med den aktuelle saken, og han framførte flere udokumenterte og grove beskyldninger om deres arbeidsmetoder.
Temmelig feigt
Det er temmelig feigt. Borgli vet selvsagt meget godt at journalistene i Aftenbladet ikke er privatpraktiserende. Det er Aftenbladets sjefredaktør som er ansvarlig for alt som publiseres i Aftenbladet. Og Aftenbladets øvrige redaksjonelle ledelse, inkludert forfatteren av denne kommentaren, står 100 prosent bak våre medarbeideres arbeid i denne saken, som i alle andre saker Aftenbladet velger å publisere.
Hvis Borgli skal kritisere noen, bør han rette den kritikken mot sjefredaktør og den øvrige redaksjonelle ledelsen, i stedet for å framføre grove påstander mot journalister som gjør jobben sin. Borglis opptreden her gir dessverre assosiasjoner til eks-president Donald Trump og andre illiberale krefter.
Temmelig frekt
Det er i det hele tatt temmelig frekt å innkalle til en «pressekonferanse» om sin politiske framtid, på rådhuset, for å si ingenting nytt. Og til overmål ikke ville svare på ett eneste spørsmål for åpen mikrofon. Pål Morten Borgli ønsker å bli ordfører. Det har vi visst i årevis. Han ER allerede ordførerkandidat. Han mener at han står på, døgnet rundt, for byen sin. Det nevner han relativt ofte.
Men det er jo ikke det Aftenbladets saker den siste uka har handlet om. Og det vet jo Borgli meget vel.
Vi vet nå – det er kanskje en nyhet når jeg tenker meg om – at Borgli også har fått et fristende jobbtilbud i utlandet. Men at han har takket nei. Selv om det kanskje kunne vært fristende. Mindre stress, mindre plagsom journalistikk. Men nei, han vil bli ordfører.
Norsk redaktørforening: – Varaordføreren viser manglende rolleforståelse
Intet nytt i rådhuset
Borglis enetale i rådhuset, et arrangement han selv hadde organisert og som var godkjent av ordføreren, inneholdt ikke en eneste nyhet. Mesteparten hadde Borgli allerede meddelt i en video han la ut på Facebook i forkant av Aftenbladets første artikkel om Seabrokers-forbindelsene hans.
Han har ikke noe å skjule, sier Borgli. Faktisk er han alltid helt åpen. Hvem som helst kan spørre ham om hva som helst. Når som helst.
Bortsett fra på denne «pressekonferansen», da. Da ville han ikke ha spørsmål i det hele tatt. Etter om lag femten minutters enetale samlet han sammen papirene sine og gikk.
I opprinnelig versjon sto det at Sandnes er Norges 11. største by. Det riktige er at Sandnes er Norges 11. største kommune, målt i folketall. Feilen ble rettet lørdag morgen klokken 07.50.
Habilitetssaken
- DEBATT
Vi bør tenke nøye over hvem vi skal synes synd på i Sandnes. Borgli eller fire forsømte barn?
- DEBATT
«Tilliten til varaordfører Borgli er svekket, ettermælet til ordfører Wirak vil bli svekket»
- DEBATT
Takk for at dere graver, Aftenbladet!
- DEBATT
Kan vi få en Borgli-pause nå?
- DEBATT
Bra at Aftenbladet setter søkelys på kontakten mellom politikere og næringslivsaktører
- LOKALT
Temperaturen nådde kokepunktet da Borglis habilitet ble diskutert