SVs «oljeseier» betyr at alt fortsetter som før

KOMMENTAR: SV feirer igjen at de får utsatt 26. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Men dette er verken en oljeseier for SV eller noe Frp trenger å sutre over. Enigheten i budsjettet betyr i praksis at alt fortsetter som før i oljå.

SV-leder Audun Lysbakken, statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum.
Publisert: Publisert:
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Ap, Sp og SV ble tirsdag enige om statsbudsjettet for 2023.

For SV var det viktig å bli enige om rettferdig fordeling og klima og miljø. Mer penger til bistand var også et vanskelig tema i forhandlingene.

En av SVs store seire i budsjettet for 2022, mente de selv, var at Ap gikk med på å utsette 26. konsesjonsrunde.

Et av SVs mål før budsjettforhandlingene i år var egentlig å prøve å stoppe utbyggingen av Wisting-feltet i Barentshavet. Men her kom Equinor dem i forkjøpet da selskapet selv utsatte å levere inn utbyggingsplanen for feltet før utgangen av året, «basert på en totalvurdering».

Nå har i stedet SV fått gjennom enda en gang å utsette 26. konsesjonsrunde, denne gangen ut 2025.

Men er dette egentlig en oljeseier til SV? Svaret er nei, ikke så lenge TFO-rundene fortsetter som før.

Les også

Mímir Kristjánsson og Nito ber regjeringen ta grep: Frykter sabotasje mot olje- og gass­anlegg

Konsesjonsrunder

På norsk sokkel skiller vi mellom to typer konsesjonsrunder: Nummererte konsesjonsrunder, der det tildeles lisenser i mer umodne områder, – og såkalte TFO-runder (tildelinger i forhåndsdefinerte områder), der lisenser tildeles i områder med kjent geologi.

Det er en vanlig misforståelse blant en rekke politikere og andre at det stadig åpnes for leting i nye områder på norsk sokkel. Sannsynligvis som følge av at SV selv sier det i de fleste debatter de er med på om temaet. Men sånn er det ikke. Lisensene som tildeles i de nummererte konsesjonsrundene, ligger i allerede åpnede områder, men i områder der det har vært mindre leting.

Siste gang et nytt område ble åpnet på norsk sokkel var i 2013, da SV satt i regjering. Og før det var det 20 år siden sist det ble åpnet et nytt område på norsk sokkel.

Det er heller ingen fra oljenæringen som etterlyser en åpning av nye områder på norsk sokkel akkurat nå. Det viktigste for oljeindustrien er at den har tilgang til areal. For dem ligger det største potensialet for verdi i de mer modne områdene, der risikoen er minst og det finnes infrastruktur.

Oljenæringen, inkludert Equinor, har flere ganger sagt at det er TFO-rundene, ikke de nummererte rundene, som er viktige for videre leting på norsk sokkel framover.

Equinors konserndirektør for norsk sokkel, Kjetil Hove, sa i 2021 at oljeleting i modne områder blir viktigst framover.

«Hvis vi ser på det gjenværende potensialet på norsk sokkel, så mener vi det er betydelig. Men vi ser også at det gjenværende potensialet ligger nærmere den infrastrukturen vi har bygd ut», sa han til NTB.

Les også

Tysk oljetopp refser Norge: – Som å endre spillereglene midt i kampen

«Fest i Moskva»

Som ventet reagerte Frp igjen kraftig på enigheten om å utsette 26. konsesjonsrunde.

«I kveld er det fest i Moskva», sa energipolitisk talsperson Terje Halleland for Frp. Han kalte vedtaket uansvarlig og sa at letestans er det siste et Europa i desperat mangel på gass nå trenger.

Men hvis det er en stopp i leteaktiviteten Halleland, eller andre, er bekymret for, kan de ta det helt med ro. Og noen fest blir det nok ikke i Moskva på grunn av denne budsjettenigheten.

Forbundsleder Frode Alfheim reagerte også «sterkt», og sa at «det siste de trenger å høre fra Norge er at SV får flere seire som skaper usikkerhet om energileveransene fra oss».

Samtidig sa han også at det på kort sikt er TFO-rundene som er det viktigste for aktiviteten på norsk sokkel. Og disse er ikke berørt av avtalen med SV.

«Vi må skape trygghet, ikke usikkerhet, om våre intensjoner», sa Alfheim.

Og her er vi ved kjernen i saken. Dette handler mer om symbolpolitikk, og de signalene politikerne og andre ønsker å sende ut, enn om realitetene.

Les også

Equinor soper inn mens oljeservice kutter: – Jeg er veldig sur

Liten betydning

For realiteten er at det aller meste av åpnet og tilgjengelig areal på norsk sokkel i dag allerede er inkludert i TFO-ordningen, der nye lisenser deles ut hvert år.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekreftet også på pressekonferansen tirsdag at disse kommer til å fortsette som før gjennom denne stortingsperioden.

Også Høyre-leder Erna Solberg mente da hun var statsminister at TFO-rundene blir viktigst framover. Og hennes daværende olje- og energiminister Tina Bru sa at det bare er naturlig at de nummererte konsesjonsrunde er blitt noe mindre i omfang enn før.

«Det skyldes at det meste av det åpnede arealet i våre åpnede havområder begynner å bli modent og godt utforsket», sa Bru til Nettavisen i 2021.

Olje- og energidepartementet inkluderte tidligere i år mer areal i Barentshavet i TFO-runden for i år. Da skrev de i forbindelse med utlysningen at «størstedelen av tilgjengelig leteareal er nå omfattet av TFO-rundene ettersom leteaktivitet har pågått i tiår på nesten hele den åpne, tilgjengelige delen av norsk kontinentalsokkel. TFO-området omfatter således størstedelen av Nordsjøen, Norskehavet og en stor del av Barentshavet sør».

Det ligger heller ingenting i budsjettavtalen som sier at TFO-områdene ikke kan utvides i de kommende årene.

Det vil derfor ha svært liten betydning for videre leting og aktivitet på norsk sokkel at 26. konsesjonsrunde igjen blir utsatt.

Denne «oljeseieren» er derfor egentlig ikke en seier for SV. I praksis betyr det at dersom regjeringspartiene deler ut like mange lisenser i TFO-rundene som de har gjort tidligere, fortsetter alt som før.

Publisert: