Sjaman Dureks farlige budskap

GJESTEKOMMENTAR: Sjaman Durek Verrett mener vi påfører oss selv kreft. Og om vi ikke blir friske, er det fordi vi ikke tenker rett.

Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Prinsesse-kjæreste Durek Verrett har nylig gitt ut boken «Spirit hacking», som gir et omfattende bilde av hva slags filosofi han selger som «sjaman». Og mye av det er dypt problematisk.

Han starter boken med å fortelle om en episode da han var 27 år og døde. Så kom han ut av komaen og var en forandret mann, fylt av ny innsikt og hellig kunnskap han kunne bruke til å hjelpe menneskeheten.

Og med det har forfatteren allerede castet seg som den utvalgte i en Kristus-aktig historie. Og han har fått i oppgave å gå ut i verden og bruke disse sterke og unike evnene til andre menneskers beste.

Helbredet seg selv

Det er ikke greit å si hva slags sykdom det var snakk om, for her er han vag. Vi får vite at det var noe med nyrene og lungene, og at han måtte behandles med dialyse over en lengre periode.

Men det er ikke først og fremst legene han takker for å ha reddet livet sitt – han takker åndene og ikke minst seg selv og sine spesielle evner. Han ble frisk fordi han «trente seg selv til å tenke på rett måte». Han ville bli frisk, så da gikk det bra. «Jeg helbredet hele fysiologien min med ordene og tankene mine» (s. 100).

Helbredelse

Og det er nettopp her problemet dukker opp – med hvilke tanker han sprer om sykdom og hva som forårsaker den og hvordan den kan behandles.

Den tradisjonelle medisinen blir beskrevet som korttenkt fordi den ikke behandler roten til ondet. Verrett kan, derimot, få kontakt med de indre organene og kreftsvulstene og få dem til å helbrede seg selv.

Og det hjelper ikke å be eller håpe, man må ha en klippetro på at det er sant at man allerede er helbredet hvis man skal bli frisk. Ingen tvil. Ingen frykt. Vi skaper vår egen virkelighet. Ved å kjempe mot kreften, sørger vi for at den vinner. Kreften får for mye oppmerksomhet, og dermed blir den sterkere.

Han sier det ikke rett ut, men budskapet synes å være at bare Verrett kan lære oss å tenke på en måte som helbreder oss.

Å påstå at jeg og alle andre som har vært så uheldige å få en farlig sykdom, har ønsket det over oss selv, er så hinsides uempatisk og arrogant at det må slås ned på.

Vår egen feil

Noe av det jeg finner mest provoserende, er hvordan Verrett hevder at vi får kreft fordi vi ikke er tilstrekkelig utviklet åndelig på akkurat den måten Verrett mener vi skal være utviklet på. For flertallet er hjernevasket. Så når han arbeider med kreftsyke, begynner han med spørsmålet: «Hvorfor ønsker du denne kreften?» (s. 259). Han innrømmer at mange blir opprørt over dette. Barn, derimot, er ikke så hjernevasket som voksne, og kan si rett ut at det er fordi de vil dø.

Å få medisinsk behandling er bare å dempe symptomene, fastslår Verrett, som også raser mot «Big pharma» (legemiddelindustrien) og antyder at enkelte leger gir pasientene cellegift fordi de selv profitterer på det, ikke fordi det hjelper oss.

Først blir vi indoktrinerte til å få kreft, så til å ta imot meningsløs behandling.

Samtidig holder han seg akkurat innenfor grensen ved å legge til et par avsnitt om at vestlig medisin også kan ha noe for seg, og at det hender du bør oppsøke en lege.

Uempatisk

Tanken om at kreft er noe selvpåført, noe vi vil ha, er så klart vilt problematisk. Jeg fikk selv fjernet en kreftsvulst for mindre enn et år siden. Nå gruer jeg meg til å gå til ettårskontroll og håper kreften ikke har kommet tilbake. Jeg kan love Verrett, og alle andre, at jeg aldeles ikke ønsket meg noen kreft! Å påstå at jeg og alle andre som har vært så uheldige å få en farlig sykdom, har ønsket det over oss selv, er så hinsides uempatisk og arrogant at det må slås ned på. Og det mest paradoksale er at det kommer fra noen som samtidig markedsfører seg som en som sprer kjærlighet og empati. Beklager, men ligningen går aldeles ikke opp. Om noe, fremstår Verrett som en slags alternativverdenens Donald Trump, med sin makeløse selvglorifisering og totale mangel på virkelig menneskelig innlevelse.

Om han omfavnes av kongehuset, gis han også legitimitet i offentligheten.

Kan føre til mangelfull behandling

Jeg har kjent kreftsyke som har tydd til allslags desperate alternativer. Som har hatt klippetro på at nettopp dette alternativet var redningen. Det har slett ikke stått på overbevisningen.

Men overbevisning kan ikke kurere kreft. En nær slektning av meg døde mens hun var i behandling hvor hun skulle gå og puste på en spesiell måte, og dermed skulle kreften være borte. Hun holdt på med dette regimet til den dagen hun døde. Det var så visst ikke troen det sto på.

I hennes tilfelle var hun allerede gitt opp av legene, som bare kunne gi smertelindring, fordi kreften var kommet for langt.

Jeg er redd for at andre skal nekte å ta imot livreddende behandling fordi en sjarlatan med et altfor stort ego har slått løgner i dem som ikke bygger på noe mer håndfast enn egne «innsikter» og «erfaringer» og «unike evner».

Offentlig plattform

Det spesielle problemet med sjaman Durek er at han har fått en slangs offentlig plattform på grunn av forholdet sitt til prinsessen. Om han omfavnes av kongefamilien, gis han også legitimitet i offentligheten.

Mens prinsesse Märtha Louise stort sett har holdt seg til en ganske snill og søt alternativvariant, er Durek Verrett en helt annen type skapning. Og jeg mener han er en farlig en.

Les også

Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning

Les også

Märtha Louise slutter å bruke prinsessetittelen i kommersiell sammenheng

Les også

Sjaman Durek Verrett sier han er utsatt for rasisme


«Jeg har langsomt begynt å godta at jeg trenger hjelp uten å føle meg flau hele tiden. […] Jeg setter derimot ikke mer pris på de små tingene enn før. […] Livet er slitsomt nok som det er», skriver Audhild Skoglund.

Publisert: