Greier Trump å vri seg unna?

KOMMENTAR: Er tiden inne for å felle «crooked Donald»? Her er utdrag fra loggen fra telefonsamtalen mellom presidentene i USA og Ukraina, og litt om hva en riksrettssak faktisk er. Les og døm selv.

Vil 20 republikanske senatorer gå imot Donald Trump?
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Telefonsamtalen mellom president Donald Trump i USA og Volodomyr Zelenskyj i Ukraina fant sted 25. juli – på et tidspunkt da Trump holdt tilbake en utbetaling på 3,65 milliarder kroner til Ukraina.

I mine øyne framgår det av samtalen at presidenten i USA presser presidenten i Ukraina til å innlede en etterforskning av Joe Biden, mannen som for øyeblikket ligger best an til å bli Donald Trumps rival i kampen om presidentembetet neste år, men det skal jeg komme tilbake til.

USAs president angriper natt il onsdag sine politiske motstandere som vil stille ham for riksrett, og mener han utsettes for kuppforsøk. Den bitre striden splitter for tiden USA, og tirsdag kveld fordømte presidenten den pågående riksrettsprosedyren på Twitter.

– Etter hvert som jeg får vite mer og mer hver dag, kommer jeg til den konklusjonen at det som foregår ikke er en riksrettssak, det er et KUPP, skriver Trump.

Ifølge presidenten er hensikten med «kuppet mot ham» å ta fra det amerikanske folket rettigheter som Gud har gitt dem: Folkets makt, stemmeretten deres, friheten deres, det andre grunnlovstillegget – som er retten til å bære våpen, religionen deres, militæret og grensemuren.

Men la oss gå tilbake til telefonsamtalen med presidenten i Ukraina.

Det hele begynner i kjent Trump-stil:

– USA har vært veldig bra for Ukraina. USA har behandlet Ukraina veldig, veldig godt. Det har ikke alltid vært gjensidig, for det har vært ting som ikke er så bra, men USA har behandlet Ukraina veldig, veldig godt, sier Trump.

– USA har vært veldig bra. Vi er nesten klar til å kjøpe flere raketter fra USA til forsvarsformål, sier Zelenskyj.

«Jeg vil at du skal gjøre oss en tjeneste.»

Holdt tilbake penger

For at Zelenskyj skal kjøpe flere raketter, må han få penger fra USA. Kongressen har bevilget hjelp til Ukraina på 3,65 milliarder norske kroner i år. Støtten er viktig for krigen mot de russiske separatistene i landet. Av dette skulle rundt 2,3 milliarder kroner være militærhjelp via det amerikanske forsvarsdepartementet. Pengene skulle brukes til militært utstyr, blant annet Javelin-raketter.

Donald Trump holdt pengene tilbake. Noe som vakte motstand i Kongressen. Beløpet ble først utbetalt etter telefonsamtalen.

– Jeg vil at du skal gjøre oss en tjeneste. Jeg vil at du skal finne ut hva som skjedde med hele denne situasjonen med Ukraina, de sier Crowdstrike... Serveren deres, de sier den er ukrainsk. Som du sikkert har fått med deg, hele dette tullet endte med en dårlig opptreden av en mann kalt Robert Mueller, en inkompetent opptreden, men de sier at hele greia startet i Ukraina. Uansett hva du kan gjøre, er det viktig at du gjør alt som er mulig, sier Trump.

Donald Trump påberoper seg innledningsvis å ha gjort mye for Ukraina, så gir han et hint om at han vil ha noe tilbake. Ukraina har visstnok informasjon om datasikkerhetsfirmaet Crowdstrike. Dette er selskapet som analyserte innbruddet på Demokratenes servere i 2016. Det førte til at intern kommunikasjon mellom personer i Hillary Clintons valgkamporganisasjon ble lekket ut.

Crowdstrike fastslo at russiske hackere sto bak angrepet mot Demokratene. Dette har både den amerikanske sikkerhetstjenesten og spesialetterforsker Robert Mueller påpekt.

– Jeg vil understreke at du og jeg er venner. Vi kan fortsette vårt strategiske samarbeide. Jeg planlegger å hente inn de beste folkene til denne etterforskningen, sier Zelenskyj.

Nå er Zelenskyj på defensiven. Trump tar tak. Så strammer den amerikanske presidenten grepet:

– Og så til en annen sak: Det er snakk om at Joe Biden stanset en etterforskning i Ukraina, og mange folk ønsker å få vite hva som skjedde, så hvis du kan ta en titt på det. For meg høres det helt grusomt ut, sier Trump.

Her kommer Donald Trump til poenget: Han ber presidenten i Ukraina innlede en etterforskning mot Joe Biden.

– Siden vi har rent flertall i Parlamentet, vil den nye riksadvokaten vår være hundre prosent min mann. Han eller hun vil se på saken, lover Zelenskyj.

Les også

LES OGSÅ: «Et gamlehjem»

Velkjent Trump-taktikk

Dette er samme taktikk som Trump brukte mot Hillary Clinton. E-postlekkasjene tvang henne på defensiven overfor Trump under valgkampen i 2016. For øyeblikket scorer Biden høyere enn Trump på meningsmålingene før presidentvalget i 2020. Det er ikke sikkert at han blir Demokratenes presidentkandidat – men han ligger foreløpig best an.

Joe Bidens sønn, Hunter, satt i styret for et gasselskap som var involvert i Ukraina, og som ble etterforsket av den ukrainske riksadvokaten. En riksadvokat som, ifølge Verdensbanken, var korrupt, og som ble fjernet fra stillingen. Slik jeg forstår det, er Donald Trumps mål å bygge opp en mistanke om at Joe Biden skal ha misbrukt sin stilling som visepresident under Barack Obama, til å få stanset etterforskningen av gasselskapet Burisma, der hans egen sønn satt i styret.

Volodomyr Zelenskyj og Donald Trump møttes nylig på Nato-møtet i New York.

De folkevalgte i USA starter nå en formell gransking som kan føre til at Trump stilles for riksrett for maktmisbruk. Det krever flertall i Representantenes hus for å gå til riksrettssak mot presidenten. Her har Det demokratiske parti flertall. Den dømmende makten er imidlertid Senatet med to tredels flertall. Her sitter to senatorer fra hver delstat, altså 100. Slik sammensetningen i Senatet er nå, må minst 20 republikanere stemme imot Trump for at det skal bli flertall for en riksrettsdom.

En riksrettssak må handle om alvorlig lovbrudd eller misbruk av embete. Dersom en høytstående tjenestemann, inkludert en president, har begått minst én av disse handlingene, kan det reises riksrettssak. Formålet er å avsette vedkommende, i dette tilfellet presidenten.

En riksrettssak vil foregå i Senatet. Her innledes en høring som ledes av justisministeren. Etter høringen stemmer senatorene bak lukkede dører.

Spørsmålet er: Har Donald Trump misbrukt stillingen sin til å presse den ukrainske presidenten til å etterforske Joe Biden?

Jeg mener han har gjort det.

Publisert: