Kommentar: Wirak-vinden stilner, kan få hjelp av en taper

Ordfører Stanley Wiraks iherdige kamp for å få vekk rushtidsavgiften gir null effekt for Arbeiderpartiet, men bompengeforkjemperne SV og MDG vinner fram.

Humørfylt og frisk debatt da Aftenbladet samlet Sandnes-politikerne i Fredheim Arena. Her fra venstre Martin S. Håland, Sp, Oddny Helen Turøy, KrF, Julian Fransisco Osorio, V, Jan Refsnes, SV, og Håvard Ryan, Rødt.
 • Egil Ø Nærland
  Egil Ø Nærland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Kommunevalg 2019: Aftenbladets ferske meningsmåling for Sandnes kommune bekrefter junimålingen: Ap går på en skikkelig smell sammenlignet med kommunevalget i 2015, den gangen 18 representanter med den røde rosen på brystet seilte inn i bystyret med orkan i kastene.

Fire år senere har vinden stilnet, Ap-entusiastene kjenner knapt nok lett bris i børa. Fra fantastiske 35,9 prosent til 22,0, fra 18 til 11 i bystyret. Tilbake til start og omtrent der Ap var vant til å være i kremmerbyen.

Fra enerådende til hjelpetrengende

For koalisjonen Ap, Frp og Sp er tilbakegangen i sum så kraftig at flertallet ryker; fra å være enerådende med 32 av 49 representanter til 24 og hjelpetrengende for å få flertall.

Les også

KrF eller Venstre kan gi Wirak fire nye år som ordfører

Frp og varaordfører Pål Morten Borgli synes å ha stoppet blødningen, men mister likevel 4 av 12, mens Senterpartiet er vinneren.

Endelig blåser Vedum–vinden inn over Sandnes, eller kanskje det er rettest å si Nye Sandnes, for når Sp gjør et byks, er det verdt å ta med at effekten av Forsand, en typisk jordbrukskommune, slår inn for fullt.

Med det engasjementet og delvis raseriet folk i regionen har vist mot bompenger, hadde jeg trodd at særlig Ap med Wirak på barrikadene, ville få betalt. Så langt uten utslag, faktisk er trenden jamt nedadgående.

FNB får fotfeste i bystyret

Frp har alltid kjempet imot lokalt, det skal ingen ta fra Borgli & co., men kaosregjeringen Solberg der Frp er viktigste partner, svekker troverdigheten.

I Sandnes gir det seg fortsatt utslag i at Folkeaksjonen nei til mer bompenger, FNB, på imponerende vis holder stillingen.

Les også

Folkemøte i Sandnes: Åpner for å la andre ta ishall-regningen

Etter eksplosjonen i juni og 12,4 prosent, er 9,4 prosent seint i august og 5 representanter i bystyret overraskende bra. Det ender i bystyret, men kanskje ikke med 5. Vi velgere er gjerne slik at vi faller litt tilbake til det kjente når vi står ved stemmeurnen.

Meningsmålingen forsterker for øvrig inntrykket av at kampen mot rushtidsavgift spesielt og bompenger generelt polariserer velgerne.

De sinte går til FNB, de mest ihuga kollektivistene går til MDG og SV som begge ligger an til tredobling, fra én til tre representanter i bystyret.

KrF og Venstre vil inn i varmen

Mye kan skje den siste drøye uken fram til valget, det er for eksempel fullt mulig at koalisjonen får flertall, men viss ikke, er to med et visst taperstempel rede til å tre inn.

KrF med flere tidligere ordførere, må innse at styrken blir gradvis redusert. Fire representanter mot fem nå er sannsynlig, men går partiet inn i koalisjonen, er flertallet temmelig trygt.

fProgramlederne Geir Søndeland til venstre og Camilla Bjørheim takker av deltakerne i valgdebatten torsdag kveld, Pål Morten Borgli, Frp, Stanley Wirak, Ap, Jan Refsnes, SV, og Erlend Kristensen, MDG. Foran Inger Klippen, H, Elin Karin Moen, FNB, og Håvard Ryan, Rødt.

Venstre og Julian Francisco Osorio vil også inn. Han kan bli Venstres eneste representant i bystyret. Per i dag skaffer han flertall.

Til tross for svekkelsen som ikke bare handler om bompenger, skal det et lite jordskjelv til for å rokke ved parhestene Wirak/Borgli.

Må tåle en viss slitasje

Som koalisjonens ansikt utad, må de tåle en viss "regjeringsslitasje", det er normalt.

Dessuten er mange i Sandnes gått lei den litt sutrete og forulempede tonen fremtredende partikolleger viser utad når noen har ideer eller utspill som ikke passer.

Les også

Bygger 260 parke­rings­plasser til 160 millioner kroner

Det vitner om svak selvtillit og er ingen vinner over tid. Problemet er at det største opposisjonspartiet, Høyre, gjerne opptrer likedan.

Kanskje er det derfor Høyre står på stedet hvil etter et særdeles svakt valg i 2015 (halvvert fra 2011).

Finnes det ingen alternativer til dagens koalisjon?

 • Mulighet 1: Frp, Høyre, FNB, KrF og V med Borgli som ordfører.
 • Mulighet 2: Ap, Sp, KrF, SV, MDG og Rødt med Wirak som ordfører.

Hvorfor ikke? Wirak svikter ikke Borgli. Borgli svikter ikke Wirak.

Publisert:
 1. Kommunevalg 2019
 2. Sandnes kommune
 3. Pål Morten Borgli
 4. Stanley Wirak
 5. Kommentar

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. Ståle Kyllingstad tar nytt grep, nå i fabrikken på Jæren som blant annet laget utemøbler for New York

 3. Slik «ranet» Kina et av verdens fattigste land

 4. Tørrkoking førte til utrykning på Våland

 5. – Pizzaene er kanskje sånn midt på treet, men det er godt nok rett som det er, også til take away på travle hver­dager

 6. Aftenblad-journalisten har testet positivt på korona. Hva skal nærkontaktene gjøre?