Øyvind Strømmen: La det ikke være noen tvil: Dette er en farlig organisasjon

GJESTEKOMMENTAR: Den nordiske motstandsbevegelsen er en organisasjon som hyller Hitler og Quisling, og som kan knyttes til en rekke voldshandlinger. Det må tas på alvor.

Lørdag demonstrerte nazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen ulovlig i gågata Markens gate i Kristiansand. Politiet grep ikke inn. Til alt hell ble det ingen voldelig konfrontasjon med motdemonstranter.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Lørdag demonstrerte flere titalls nazister i Kristiansand. Politiet valgte ikke å gripe inn mot den ulovlige demonstrasjonen, og i sosiale medier kunne organisasjonen som kaller seg selv Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), med sitt sedvanlige selvskryt erklære at de hadde gjort Kristiansand sentrum om til en nasjonalsosialistisk sone.

Demonstrantene i Kristiansand kom fra halve Norden. DNM er ingen massebevegelse, og nazismen har – for å si det mildt – begrenset rekrutteringspotensial i Norge. Organisasjonen fremstår ofte patetisk, som når løpeseddelutdeling og klistremerkeoppsetting omtales med store ord i deres egne såkalte «kamprapporter».

Men la det ikke være noen tvil: Dette er en farlig organisasjon. Det er en organisasjon som åpent dyrker en voldsideologi, en organisasjon som hyller Hitler, ser på Vidkun Quisling som en «nordisk helt» og som omtaler den rumenske fascistlederen Corneliu Codreanu, en ekstrem antisemitt som døde i 1938, som en «martyr».

Les også

Politiet får kritikk for at de lot høyreekstreme demonstrere i Kristiansand

Eksempler på hvordan Den nordiske motstandsbevegelsen ønsker å profilere seg.

En blodig historie

Det er også en organisasjon som har en blodig historie. Allerede i organisasjonens spede begynnelse, som Nationell Ungdom, ble den knyttet til drapet på den svenske, syndikalistiske fagforeningsmannen Björn Söderberg. Medlemmer av organisasjonen har senere gått til angrep på både motdemonstranter og politi, og i 2013 ble en person knivstukket i finske Jyväskylä, i forbindelse med at tre nynazister forsøkte å trenge seg inn på et arrangement knyttet til utgivelsen av en bok om finsk høyreekstremisme.

Sent i fjor ble et finsk medlem av organisasjon dømt til fengsel for grov vold i forbindelse med en demonstrasjon. Offeret for volden, Jimi Karttunen, døde av hjerneblødning en uke etter demonstrasjonen. Voldsmannen Jesse Torniainen ble imidlertid frikjent for anklagen om å ha forårsaket Karttunens død, fordi tingretten så det som mulig at Karttunen gjennom egen bruk av rusmidler kunne ha gjort hjerneskaden verre.

For et par uker siden kunne den finske avisen Savon Sanomat rapportere at Torniainen har blitt gitt en pris av sine ideologiske kumpaner i DNM, for sin «trofasthet» og sitt «mot».

I mars 2017 gikk finsk politi til det skrittet å søke å få DNM forbudt. De mener organisasjonens «verksamhet väsentligt strider mot lagen och god sed». Saken går for retten nå i august.

Under etterforskningen har det kommet frem at to av de dømte like i forkant av bombeangrepene fikk paramilitær opplæring i Russland, i regi av den såkalte Russiske Imperiebevegelsen.

Bomber i Göteborg

Tidlig i juli ble tre menn med koblinger til organisasjonen dømt for tre bombeangrep i Gøteborg i vinter. Den første av bombene gikk av utenfor lokalene til en venstreradikal gruppe. Ifølge aktoratet kunne den ha tatt liv, dersom noen hadde vært i nærheten. Den andre bomben gikk av utenfor et flyktningmottak i bydelen Frölunda, en ansatt ved mottaket ble alvorlig skadet. En tredje, tidsinnstilt bombe ble etterlatt ved en campingplass som også har blitt brukt til å huse flyktninger. Den gikk til alt hell ikke av.

Under etterforskningen har det kommet frem at to av de dømte – Anton Thulin og Viktor Melin – like i forkant av bombeangrepene fikk paramilitær opplæring i Russland, i regi av den såkalte Russiske Imperiebevegelsen. Det er en høyreekstrem bevegelse som tidligere har gitt pengestøtte til NMR, en bevegelse den nordiske organisasjonen også har knyttet bånd til. Imperiebevegelsen har også sendt frivillige som fremmedkrigere i borgerkrigen i Ukraina.

Svensk påtalemyndighet benyttet seg ikke av terrorlovgivning mot de tre mennene, noe den internasjonalt anerkjente, svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp i et intervju med SVT omtalte som en merkelig vurdering. Han la til: «De här händelserna viser allvaret med vit makt-miljön och nazismen i Sverige. Vi har sett en allvarlig eskalering av våldet från nazister».

Politiet er ikke det viktigste verktøyet i kampen mot ekstremisme.
Etter at nazistene lørdag hadde forlatt Kristiansand sentrum etter sin «Knus homolobbyen»-aksjon, inntok et knippe mer fredelig innstilte mennesker fram med homoflagg.

«Knus homolobbyen!»

I Kristiansand demonstrerte DNM mot det de kaller «homolobbyen», som de – ifølge sine egne nettsider – ser på som en del av «den jødiske kulturmarxismen» og dens forsøk på å få «destabilisert og utryddet hvit vestlig kultur og sivilisasjon». De fikk forsøke å dele ut sine løpesedler, som få var interesserte i å ta imot, og de ble intervjuet av journalister, uten at de i tilstrekkelig grad ble konfrontert med det ideologiske innholdet.

Politiet har i etterkant fått kritikk for sin manglende inngripen, og for sin bortvisning av en mann som nektet å flytte seg for nazistene. Det vil trolig prege debatten i dagene og ukene som kommer.

Samtidig bør et sterkere søkelys rettes der det hører hjemme, på demokratiets fiender. Politi- og etterretningsinnsats er viktig i møtet med ekstreme grupper som DNM, men politiet er ikke det viktigste verktøyet i kampen mot ekstremisme. Det er det du som er. Når en organisasjon som forfekter uforfalsket voldsideologi får sette sitt preg på sentrum i en halvstor norsk by, ja, da er det på tide å mobilisere.

Publisert: