Stortingsvalget er mer enn et riksvalg

BREV TIL LESERNE: Det er førsterekka i norsk politikk som stiller til valg i Rogaland i år. Sterkere felt har vi knapt sett på disse kanter og Aftenbladet satser på å ha en minst like sterk valgdekning.

Statsrådene Iselin Nybø (V) og Tina Bru (H) er blant de profilerte politikerne som skal sette farge på valget i Rogaland.
 • Lars Helle
  Lars Helle
  Sjefredaktør
Publisert: Publisert:

I hele vår har vi forberedt oss på det som kanskje er årets viktigste begivenhet, både for landet og for regionen: Stortingsvalget. Det viktigste blir selvsagt å følge de største nyhetene og å peile oss inn på de viktige debattene, men vi har også mer på menyen.

Vår faste, ukentlige podkast Aftenbla-bla, vil ha listetoppene i besøk i ti av sommerens episoder. Selv vil jeg sammen med kommentator Hilde Øvrebekk og inviterte gjester ta opp andre valgtemaer i podkasten «Lunsj med Lars», som går ukentlig fram til valget.

Vår stortingsmedarbeider, Geir Søndeland, er i full gang med å lage en serie med kandidatene for TV Aftenbladet.

Podkasten Lunsj med Lars går ukentlig fram til valget.

Etter sommerferien håper vi smittesituasjonen tillater at vi arrangerer folkemøter, som også blir direktesendt på våre plattformer, vi vil være til stede på Arendalsuka og vårt skarpskodde kommentatorkorps vil analysere alt som rører seg.

Vi har allerede presentert årets første meningsmåling for Rogaland, og om et par uker kommer den neste. I tillegg vil vi publisere en måling tett på valget 13. september.

Oljestopp?

Hva som blir de viktige temaene i en valgkamp, er alltid vanskelig å tippe på forhånd, men noen temaer ligger i dagen. Flere av dem er svært viktige for Rogaland, ikke minst det som handler om framtiden til oljeindustrien. Forskjells-Norge og sentrum-periferi-konflikten berører oss også.

I tillegg er selve regjeringsspørsmålet selvsagt et overskyggende tema. Med profilerte politikere på topp av alle listene, vil store deler av slaget stå hos oss. Sjelden eller aldri har så mange nåværende og tidligere statsråder, statsrådemner og partitopper stilt til valg i Rogaland samtidig.

Vi merker at spenningen stiger, også blant dem. Som i alle valgkamper måler og teller de både egen og konkurrenters profilering i mediene. Vi har allerede fått mange tilbakemeldinger fra politikere som føler seg underdekket. Valgnevrosene er på plass.

Stoppeklokkedemokrati

Aftenbladet satser på en bred og rettferdig dekning av valget, men vi vil følge nyhetene og sakene. Vi kommer ikke til å praktisere noe millimeter- eller stoppeklokkedemokrati i den forstand at alle partier og kandidater har en slags spaltemeterkvote. Som kjent praktiserte NRK stoppeklokkemetoden i tidligere tiders partilederdebatter.

I tillegg til papiravisen og våre digitale kanaler, vil vi også bruke sosiale medier i vår valgkampdekning. Vi skal være seriøse, men hele tiden strø litt humor inni alvorspraten.

Av erfaring vet vi at politikk, og særlig valg, engasjerer leserne. Dette året tror vi Aftenbladets dekning av valget sett fra Rogaland, blir ekstra viktig. Vi ser nemlig at de andre store mediehusene og fjernsynskanalene så å si bare er opptatt av rikspolitikk og statsrådtaburetter.

Vi skal ikke være nærsynte, men tror på små og store retter som setter Rogaland inn i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Gi oss gjerne tips og tilbakemeldinger om temaer og begivenheter vi bør se nærmere på. Ha en fin, politisk sommer.

Publisert:

Stortingsvalget 2021

 1. Har kristelighet, mangler folke­lig­het

 2. Diskuterte valgresultatet

 3. Støre: – Det blir noen tøffe valg

 4. Ap, Sp og SV klare til sonderinger

 5. Sp åpner for sonderingssamtaler med SV og Ap

 6. Bollestad overtok for Ropstad uten seremoni

 1. Stortingsvalget 2021
 2. Politikk
 3. Stortingsvalg
 4. Aftenbla-bla
 5. Valg