Offer og overgriper i en og samme person

Ongwen-saken viser oss ikke bare krigens brutalitet, men også hvordan strafferettens idealer av og til vanskelig kan strekke til i møte med krigens sosiale dynamikk.

Publisert: Publisert:

«I Guds navn avviser jeg alle tiltalepunkter knyttet til krigen i Nord Uganda", svarte tiltalte Dominic Ongwen da dommeren spurte om han innrømmet skyld på noen av de 70 tiltalepunktene. Foto: Peter Dejong / TT / NTB Scanpix

 • Kjersti Lohne
  postdoktor, UiO
 • Anette Bringedal Houge
  Doktorgradsstipendiat, UiO
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Forrige uke startet rettssaken mot den tidligere barnesoldaten Dominic Ongwen i den internasjonale straffedomstolen i Haag, ICC. Rettssaken går rett i kjernen på helt sentrale problemsstillinger ved det å dømme skyld i krig: at grensene mellom offer og overgriper ikke bare kan være syltynne, men også opptre i en og samme person.

Barnesoldat

Ongwen ble kidnappet av Herrens Motstandshær (LRA) i Nord Uganda i 1988. Det er usikkerhet knyttet til hvor gammel han var på det tidspunktet – men da han var et sted mellom 9 og 14 år gammel ble han tvunget til å bli en av LRAs mange barnesoldater. Ongwen er altså offer for flere av de samme forbrytelsene han er tiltalt for.

Da dommeren i Haag-domstolen forrige tirsdag morgen spurte Ongwen om han forsto tiltalen mot seg svarte han fra bakerste benk: «Jeg er ikke LRA. Jeg er en av dem LRA begikk grusomheter mot.» Han spurte videre retten om tillatelse til å stille dem et spørsmål; om det virkelig var slik at de mener livet hans ikke ble ødelagt av LRA.

«I Guds navn avviser jeg alle tiltalepunkter knyttet til krigen i Nord Uganda.»

Dommerpanelets leder, Bertram Schmitt, avviste ham og svarte: «Du er ikke i en slik posisjon at du kan stille retten spørsmål. Du kan gi anførsler via din forsvarer og du vil få en rettferdig og upartisk rettsak. Du kan, hvis du vil, svare på spørsmålene retten stiller deg – og jeg spør deg, jeg gjentar, innrømmer du skyld på noen av tiltalepunktene?» Ved hjelp av oversetter svarte Ongwen, «I Guds navn avviser jeg alle tiltalepunkter knyttet til krigen i Nord Uganda.»

Les også

280.000 barn er ofre for folk som Kony

Ongwen ble værende i 25 år

En av hans «koner» var 10 år da han voldtok henne første gang.

I følge aktoratets eget åpningsinnlegg, var disiplinen blant rekruttene i LRA streng og straffene var harde dersom lederen Joseph Konys regler ikke ble fulgt. Hvis noen ble tatt for fluktforsøk ble de enten drept eller pisket så hardt at de fikk varige, fysiske men av det. Likevel, påpekte aktor i går, klarte flertallet av de som ble kidnappet å flykte til slutt. Ongwen ble igjen. I 25 år var han del av Konys beryktede arme, og steg underveis i gradene inntil han ble en av lederens nærmeste kommandanter. Og det er for hans antatte ansvar for overgrep begått av LRA i voksen alder han nå står tiltalt.

19 av de 70 (!) tiltalepunktene mot Ongwen omhandler seksuell og kjønnsbasert vold – inkludert tvunget ekteskap, voldtekt, seksuelt slaveri, seksuell tortur og tvungen graviditet. Ongwen er tiltalt både for selv å ha begått slike overgrep og for å være ansvarlig for dem som overordnet. Ongwen hadde i følge aktoratet sju «koner,» som etter gjentatte voldtekter fødte flere barn. En av hans «koner» var 10 år da han voldtok henne første gang. Det er første gang aktoratet i ICC forsøker å holde en direkte overgriper ansvarlig for denne typen voldshandlinger – en sjeldenhet på grunn av internasjonal strafferetts prioritering av lederes overordnede ansvar.

Les også

300 barnesoldater løslatt i Sør-Sudan

Ingen unnskyldning

Det å selv ha vært ett offer er ingen unnskyldning eller rettferdiggjøring for å forgripe seg mot andre

Da sjefsaktoren ga sin åpningsprosedyre, påpekte hun at et aspekt ved saken er at Ongwen ikke bare er antatt overgriper – men at han også var et offer: «Folk som følger denne saken, gjør det gjerne med blandede følelser». Skrekkslagne og med en følelse av avsky for hva han har gjort, men også sympati for hva han har blitt utsatt for.

Hun understreket samtidig at «Virkeligheten er slik at onde menn kan gjøre gode ting, og gode menn kan være onde», og trakk deretter linjer til ordinær kriminalitet slik vi kjenner det fra fredelige samfunn som vårt eget: For eksempel har folk som forgriper seg mot barn ofte selv vært utsatt for overgrep i barndommen. Voldelige gjengkriminelle har ofte selv blitt utsatt for voldelige initieringsritualer. Med det hintet hun til et poeng som ofte blir forbigått av internasjonale kriminologer: Det er ikke sikkert ordinær kriminalitet er så mye mer avvikende enn den som blir begått av såkalt vanlige menn under ekstraordinære omstendigheter i konfliktsituasjoner. Uansett, understreket aktor, er det å selv ha vært ett offer ingen unnskyldning eller rettferdiggjøring for å forgripe seg mot andre. «Fokuset til ICC er ikke på tiltaltes godhet eller ondskap, men på de kriminelle handlingene han har begått.» Det at Ongwen selv ble bortført som barn kan i beste fall utgjøre en formildende omstendighet, men fritar ikke for ansvar, avsluttet hun.

Les også

Herrens motstandshær bortførte 30

Idealene strekker ikke til

Ongwen-saken ser foreløpig ut til å bli den eneste ICC kommer til å føre for tre tiår med krigføring i Nord-Uganda. Ongwen står bak mange overgrep – om det hersker det liten tvil. Men det er mange andre tidligere barnesoldater som møter et hjelpeapparat i stedet for et straffeapparat når de kommer seg bort fra organisasjonen som kidnappet dem. Er det rimelig å forvente at noen som har vokst opp som soldat skal risikere livet sitt for å slippe unna så snart han eller hun blir myndig? Ongwen-saken viser oss ikke bare krigens brutalitet, men også hvordan strafferettens idealer av og til vanskelig kan strekke til i møte med krigens sosiale dynamikk. Nok en frifinnelse i ICC vil være dramatisk for aktoratet, og vil kunne bidra ytterligere til ICCs skjøre anseelse. Aktoratets valg av offerets forbrytelser som symbol for internasjonal strafferetts funksjon er dristig, uansett utfall.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

 1. Frigir navnet på 16-åringen som omkom i ulykke i forbindelse med skoleprosjekt

 2. Ryfast slo fire rekorder: – Helt nydelig i Ryfylke

 3. Her rygger leddbussen ned på Diagonalen

 4. Mann til sykehus etter arbeidsulykke

 5. Ka då ittepå skilsmissen?

 6. Bjørshol mister serieåpningen – De Lanlay kjemper mot klokken

 1. Voldtekt
 2. Uganda
 3. Overgrep