Sosiale medier som karriereknuser

GJESTEKOMMENTAR: Uforstandig bruk av sosiale medier kan velte karrierer. Men kan man komme tilbake etter noe sånt?

En rasistisk tweet kostet Roseanne Barr, populær komiker og skuespiller, komiker-jobben hos tv-kanalen ABC. Selv om hun står på god fot med president Trump, var hun faktisk presidentkandidat for ytre-venstre-partiet Peace and Freedom Party i 2012. Hun fikk 67.326 stemmer (0,05 prosent).
 • Audhild Skoglund
  Audhild Skoglund
  Fagbokforfatter, cand. philol. i religion og populærkultur
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

«Det muslimske brorskap & Planet of the Apes fikk et barn = vj», tvitret komikeren Roseanne Barr i slutten av mai. Bare få timer senere var hun uten jobb, da tv-kanalen ABC prompte la ned «Roseanne», serien hennes om den Trump-elskende bestemoren og familien hennes.

Barr hadde klart å bake inn både islamofobi og rasisme i en og samme Twitter-melding. For tweetens «vj» viste til tidligere Obama-rådgiver Valerie Jarrett, som er afroamerikansk.

Mange amerikanere tror faktisk at Valerie Jarrett, tidligere seniorrådgiver for president Barack Obama, ønsker seg et islam-styrt USA. Mange er fortsatt overbevist om at Obama mener det samme, og er muslim.

For ordens skyld: Jarrett har aldri vært muslim, men Trump-velgere har lenge spredt en konspirasjonsteori om at hun er det og har som mål å islamisere USA. Ape-sammenligningen er kjent rasistisk hatretorikk brukt om afrikanere og etterkommere av afrikanere.

Antydet og utildekket rasisme

Mange har undret seg over at Roseanne Barr mistet tv-showet sitt, mens Trump tvitrer i vei med dårlig skjult rasisme og bare øker i popularitet.

Noe av forklaringen ligger i at han forkler rasismen sin bedre. Han, og tilhengerne hans, kan hevde at det er konkrete, reelle problemer han retter søkelyset mot.

En annen faktor er demografien til «Roseanne»-fansen. For publikummet hennes var ganske sammensatt. 39 prosent stemte på Donald Trump, 34 prosent på Hillary Clinton. Barr appellerte altså til begge sider av det stadig voksende gapet mellom republikanere og demokrater. I motsetning til Trump, som bare søker å nå grunnfjellet av tilhengere og republikanske velgere. Og de liker det de leser i Twitter-feeden hans.

Langelands avskjedigelse ved UiS

Også i Norge har oppførsel i sosiale medier bidratt til å velte karrierer. Et av de mest kjente eksemplene er historiker Nils Rune Langelands eskapader i sosiale medier. Langeland tro til med flere hatefulle ytringer mot innvandrere på Facebook. Og i tillegg sendte han grove, seksualiserte meldinger til en rekke kvinner. Disse ble igjen spredt videre av både kvinner som hadde fått dem og ulike andre debattanter.

Resultatet: Langeland ble avskjediget fra stillingen sin som professor ved Universitetet i Stavanger på slutten av fjoråret. Universitetet slo allikevel fast at det ikke var opptredenen i sosiale medier alene som forårsaket avskjedigelsen. Langeland har stevnet Kunnskapsdepartementet for å få jobben tilbake.

Men han har hatt sine forsvarere. Som Dagladet-skribent og forfatter Kjetil Rolness, som erklærte på Facebook at Langeland befant seg på et høyere «intellektuelt nivå» enn kritikerne hans.

På grasrota

Totalt ukjente Justine Sacco visste ikke hva som ventet da hun skrev dette. Plutselig ble hun verdenskjent, og fordømt.

Også vanlige mennesker kan bli fanget av sin egen opptreden i sosiale medier. I 2013 ble Justine Sacco, en markedssføringssjef med bare 170 følgere på Twitter-kontoen sin, brått verdensberømt, og ikke på en god måte.

Det hele startet da Sacco var på vei til ferie i Sør-Afrika. Like før hun bordet flyet i London og tok fatt på en 11-timers flytur, la hun ut en melding på Twitter: «På vei til Afrika. Håper jeg ikke får AIDS. Tuller bare. Jeg er hvit!»

Mens Sacco intetanende befant seg på flyet, uten nettkontakt, tok tweeten av og gikk verden rundt. Nettavisen Buzzfeed har dokumentert tweet-ens gang verden rundt.

Innen hun landet, ble meldingen det heteste samtaleemnet på Twitter. Sacco, som ingen før hadde hørt om, ble uthengt som en rasist, og Twitter-brukere verden over krevde hodet hennes på et fat.

Ikke lenge etter var hun sparket fra jobben sin.

Les også

Hilde Øvrebekk Lewis: «Menn som hater»

Finnes det en vei tilbake?

Professor Langeland slåss ennå for å få tilbake jobben sin. Men om han ikke lykkes, har han altså innflytelsesrike støttespillere. Det er lite sannsynlig at han ikke kan få en ny jobb et annet sted med litt mer lempelige etiske regler. Justine Sacco ble tidligere i år igjen ansatt ved firmaet hun så offentlig ble sparket fra i 2014. Hun leder nå PR-avdelingen for datingtjenesten Match.com.

Og Roseanne Barr? En undersøkelse foretatt etter at tv-programmet hennes ble kansellert, fant at rundt en tredel av de spurte mente det var feil av ABC å ta showet av sendeplanen. Disse mente også det var et brudd på Barrs ytringsfrihet. Det gir gode muligheter for et comeback. Tidligere denne uken fortalte hun da også at hun har fått tilbud.

Les også

Peker på sosiale medier som årsak til økt kriminalitet blant ungdom

Riktig publikum

Hva man slipper unna med, eller tilgis for, ser ut til å handle om responsen hos et gitt publikum. Både Langeland og Barr har appell i enkelte miljøer, men passer muligens ikke inn i «prime time» hos en arbeidsgiver som ønsker å ha et bredt og godt rykte i alle grupper. Justine Sacco bidro på sin side egentlig bare med en teit vits som fikk blodtåka til å spre seg i sosiale medier. Fordi sosiale medier på sitt verste kan fungere slik.

Forfatteren Jon Ronson slår i boken «So you’ve been publicly shamed» fast at Twitter har blitt en scene for oppkonstruerte dramaer. Daglig blir en eller annen person opphøyd til en helt eller utpekt som en skurk. I dette klimaet mister vi evnen til å skille hva som er genuine overtramp fra hva som ikke er det.

Samtidig har det vist seg at også en persons skurk er en annen persons helt.

Og at en del mennesker nok burde tenkt seg litt mer om får de trykket på publiseringsknappen.

Les også

 1. Instagram − hva er rett og galt?

 2. Sosiale medier er barn og unges viktigste nyhetskilde

 3. Smuglergods-gruppe på Facebook ble stengt ned

Publisert:
 1. Gjestekommentar
 2. Audhild Skoglund
 3. Sosiale medier
 4. Nils Rune Langeland

Mest lest akkurat nå

 1. Da to voksne menn snakket høyt om voksne kvinners markedsverdi, ble det bråk

 2. Wirak varslet snø over Vinterland, og det fikk han

 3. Ryfylke har fått sin første vingård

 4. Flere europeiske land melder om omikronsmitte

 5. Forskarens fem om dagen for eit lukkelegare liv

 6. Ny utrolig rekord for Haaland