Ærlighet i koronaens tid

KOMMENTAR: Koronaviruset får verden til å skrante. Trump trenger nye kort, om han igjen skal vinne spillet om Det hvite hus. Etterspør velgerne troverdige ledere i krisetider, eller roper de på en sterk mann?

Donald Trump klamrer seg til masten. Går han ned med flagget til topps?
 • Arild I. Olsson
  Arild I. Olsson
  Journalist
Publisert: Publisert:

Donald Trump har sikkert noen gode kort i ermet. Hittil i valgkampen har han vist to: Økonomien - og det faktum at han er en mann som holder valgløftene sine.

Det siste er blank løgn. Donald Trump har ifølge Politifact bare holdt 17 prosent av valgløftene fra 2016, og det første er en sannhet med modifikasjoner. Økonomien er smittet av korona-viruset. Den hoster og harker. Én ting har Donald Trump fullstendig rett i: Aldri før har så mange amerikanere vært i arbeid.

Så har det heller aldri før vært så mange amerikanere som nå.

Den globale korona-pandemien truer verdensøkonomien. Donald Trump er nasjonalist og proteksjonist, men har ikke greid å skjerme USAs økonomi mot globale ringvirkninger.

En av grunnene til at den amerikanske økonomien går sånn passe er at Trump har lempet på miljøkrav fra Bush- og Obama-tiden.

Økonomi

Dette har blant annet gjort det mulig å videreføre den omdiskuterte sand- og skiferoljeutvinningen i USA, som bidrar til å gjøre landet mindre avhengig av oljeimport. Problemene med denne omdiskuterte petroleumsutvinningen er mange. Den går hardt utover miljøet. I tillegg er den en kostbar måte å utvinne olje og gass på. Den er - som en tommelfingerregel - avhengig av en oljepris på over 32 dollar fatet for å være økonomisk bærekraftig. I går sank den amerikanske oljeprisen til 33 dollar.

To faktorer som driver oljeprisen ned nå, er korona-pandemien som gjør markedene nervøse og tar ned den globale, økonomiske aktiviteten. Resultatet er mindre etterspørsel etter petroleum. Bruddet i forhandlingene mellom Opec og Russland om å kutte produksjon for å holde oljeprisen oppe, slik at gapet mellom etterspørsel og tilbud reduseres, bidrar til at oljeprisen er så lav at det knapt svarer seg å drive kostbar utvinning. Ironisk nok er det Donald Trumps gode venner i Saudi Arabia som ødelegger regnestykkene hans.

Trumps kort er med andre ord blitt dårligere, etter at han selvsikkert satte seg til bordet.

Mobilisering

Et kort på andre siden av bordet som ser ut til å være bedre enn jeg har trodd hittil, er Biden-kortet. Joe Biden er kanskje ikke spesielt velformulert. Han er heller ingen kvass debattant - to ting som gjerne hører sammen, forresten - men dette ser ikke amerikanske velgere ut til å vektlegge.

Les også

Trump vil frelse USA fra sosialisme

Nå valgte de jo Donald Trump ved forrige korsvei. Heller ikke han vil bli husket for sitt oratoriske eleganteri. Likevel har jeg tenkt at en kamp mellom Bernie Sanders og Donald Trump ville gi demokratene bedre kort på hånden, enn et oppgjør mellom Joe Biden og Donald Trump, men her ser velgerne ut til å være uenige, og det er heldigvis de som skal bestemme når vi skriver 3. november.

Washington Posts tallknuser Lenny Bronner har regnet seg fram til at Joe Biden fikk 60 prosent av stemmene ved primærvalget supertirsdagen, som ble avgitt av stemmeberettigede som ikke deltok ved 2016-valget. Det er interessant.

Joe Biden ser altså ut til å ha en større mobiliserende effekt enn Bernie Sanders har. I tillegg innkasserte Biden 90 prosent av stemmene fra velgerne som gikk for Hillary Clinton for fire år siden. Dette er viktige tall. Blant annet fordi de forteller oss at Bernie Sanders antakelig har brent opp drivstoffet han hadde på tanken fra de første primærvalgene.

Samtidig har Det demokratiske partiet, utenom den Sanders-vennlige venstrefløyen, samlet seg bak Joe Bidens kandidatur. Dermed blir Biden en magnet for velgere som vil fjerne Trump - et verdifullt kort som ikke må underspilles.

Troverdighet

Det er nemlig ikke økonomi som er den viktigste valgkampsaken i 2020 - i hvert fall ikke ennå - det er helse og Trump.

Den sittende presidenten er så sykelig selvopptatt at han tror enhver sak handler om ham. Dette smitter over på velgerne. 65% av demokratenes velgere sier i en undersøkelse utført av Hill-Harris at den viktigste saken ved høstens valg er å kaste Trump ut av Det hvite hus.

I så tilfelle framstår Joe Biden som en mer samlende kandidat enn Bernie Sanders, men han må artikulere tydeligere planer for å garantere velgerne et skikkelig helsevesen og en troverdig klimapolitikk, dersom han også skal få Bernie-mannskapet om bord på skuta.

Joe Biden skryter av at han er på fornavn med praktisk talt alle statslederne i verden. Det er en overdrivelse, men fra hans tid som visepresident for Barack Obama nyter han stor internasjonal respekt. I mye større grad enn Bernie Sanders og Donald Trump.

Men de skal passe seg, alle tre.

De er i en alder som tilsier at koronaviruset kan sette dem ut av spill lenge før velgerne skal avgi stemme.

Publisert:

Korona-viruset

 1. Kombinert vaksine mot influensa og covid under utvikling

 2. Luktesansen som forsvant med covid-19

 3. – Vil barn som vaksinerer seg få grønt koronasertifikat?

 4. Flere og flere dropper å møte til avtalt vaksine­time

 5. Disse korona­reglene gjelder nå

 6. Bergen vil gi flere et tredje stikk for å slippe å kaste 12.000 doser. FHI sier nei

 1. Korona-viruset
 2. Amerikansk politikk
 3. Donald Trump
 4. Bernie Sanders
 5. Joe Biden