Med slegge og kile traff vandalene oss midt i hjertet

I helga har sinnsstemningen i Egersund vekslet mellom sinne og sorg, men også glede; glede over en positiv grunneier, en handlingsorientert entreprenør og hundrevis av folk som gir penger for å få Trollpikken opp igjen. Men hvem står bak miljøforbrytelsen?

I helga ble Trollpikken i Egersund en nasjonal og internasjonal nyhet.
 • Arnt Olav Klippenberg
  Arnt Olav Klippenberg
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Fjellklatrer Tore Sunde Rasmussen tok meg med ut i heia. Han hadde noe jeg måtte se. På et blankskurt berg så vi spor etter slegge og meisel. Noen hadde fjernet flere tusen år gamle helleristninger. Jeg var rystet. Lørdag var Tore Sunde Rasmussen på Dagsrevyen. Han fortalte hvor dypt den vandaliserte Trollpikken rammer oss alle som mennesker. Er dette overspill? Hva skal vi med noen primitive ristninger i en fjellside? Hvorfor skriker vi opp når noen fjerner en litt spesiell steinformasjon? Bør vi ikke heller engasjere oss i sult, krig og død?

Det er ikke overspill! Fjerning av Trollpikken er vandalisme på et mye styggere plan enn tagging og hærverk på bygninger. De som gjorde det rammer nemlig ikke bare oss som lever nå, de ramme alle som skal komme etter oss. Derfor tilhører en attraksjon som Trollpikken ikke en grunneier, en kommune eller et fylke. Den tilhører ikke en turistforening, en stiftelse eller staten. Den tilhører oss alle i nåtid og framtid.

Farlig begeistring

Vi har sjokkert sett islamister sprenge bort kulturskatter i Afghanistan, Syria og Irak. Trollpikken handler selvsagt om noe annet, men det er de samme følelsene som trigges. Vi blir sinte fordi vi merker at vandalismen rammer noe dypt i oss. Ingen har rett til å ødelegge vår felles kulturarv av religiøse, politiske eller private grunner.

Torsdag snakket jeg med leder i NHO Reiseliv, Kristin Krohn Devold. Jeg ser ikke bort fra at det er hennes begeistring som har fått noen til å hente fram borr, kile og slegge. «Trollpikken kan bli større enn Preikestolen», sa hun spøkefullt. Det kommer den neppe til å bli, men jeg har hørt toppfolk innen reiseliv spå 50.000 besøkende allerede neste år. Vandalene har nemlig gjort Trollpikken større. Den lille havfrue i København har flere ganger mistet hodet. For hver gang økte hennes popularitet.

Opp igjen

Lørdag fikk jeg en tekstmelding fra Sverre Garpestad. Han er leder og eier i Bertelsen & Garpestad. Meldingen var krystallklar. Dette fikser vi. Sverre Garpestad er en fin fyr og en velgjører for byen. Derfor er jeg sikker på at Trollpikken er oppe igjen før sommeren er omme. Samtidig strømmer pengene inn til redningsaksjonen. Den er et eventyr i seg selv. Lørdag kveld kontaktet entusiaster DnB. Regelen er at slike kontoer kun åpnes i kontortiden. DnB forsto alvoret og åpnet kontoen lørdag kveld. Nå strømmer pengene inn. Vi er vitne til en folkereisning.

Miljøforbrytelse

Hvem står bak ugjerningen? I sosiale medier vet folk svaret. Bibelbeltet og sekter har fått skylda. Det tror jeg ingenting på. Jeg tror ingenting på at Trollpikken vekker negative reaksjoner i slike miljøer. Det er mange år siden Egersund befant seg der fordommene om byen fortsatt befinner seg hos enkelte. Andre har nevnt grunneieren. Det kan de glemme. Grunneieren som forpakter området er en positiv mann. Han har tilbudt seg å gruse opp parkeringsplass og gjøre alt som står i sin makt for å fremme opplevelsen. Torsdag var Kristin Krohn Devold i Egersund. På et møte med reiselivsnæringen minnet hun alle om at de måtte ta godt vare på den positive grunneieren. "Det kan godt koste en femtilapp å parkere, sa hun.

Så hvem står bak hvis motivet ikke er den litt frekke fremtoningen til Trollpikken og heller ikke grunneieren? Jeg tipper vi vet svaret i løpet av kort tid. Politiet har fått en rekke tips om konkrete navn. Motivet er trolig å holde turister borte fra heia. De skyldige gjør lurt i å melde seg på politistasjonen mandag morgen. Natt til lørdag sto de på Trollpikken med kile og slegge. Da så de neppe for seg at regninga for å få Trollpikken på plass igjen til slutt havner i deres egen postkasse.

– Ødeleggelsen av Trollpikken vil trekke flere turisterTømmer pungen for Trollpikken
Publisert:
 1. Trollpikken
 2. Egersund
 3. Reiseliv
 4. Kristin Krohn Devold
 5. Politiet

Mest lest akkurat nå

 1. Politibil under ut­ryk­ning kolliderte med Porsche i Hille­våg

 2. Flere blir lagt inn på sykehus. Er vi på vei inn i neste korona­bølge?

 3. Leah Isadora Behn stakk av med influencer-pris

 4. Så vakkert, så vakkert

 5. Sandnes-kvinne får million­erstatning etter feil­behandling på SUS

 6. Stavanger-ost best i Norge