En vanskelig dag for Sverige

KOMMENTAR: Angrepet på Stockholm midt i det travleste ettermiddagsrushet, er en ussel handling. Det setter også den svenske offentlige samtalen på en ny prøve.

Sergels Torg (i forgrunnen) og Åhléns City (bygning nr. 2 fra venstre) er naturlige daglige mål både for stockholmere og tilreisende.
 • Lars Helle
  Lars Helle
  Sjefredaktør
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Noen timer etter at alarmen gikk, klokken 14.53 fredag ettermiddag, er det fortsatt ryktene som overgår bekreftede fakta. Statsminister Stefan Löfven sier minst to er døde, men heller ikke dette er bekreftet fra sykehusene i Stockholm-området.

Det gikk også lenge rykter om ytterligere aksjoner, skuddvekslinger og mulige bomber, men det meste av dette er avkreftet. Derfor er det også lurt å vente med å være for konstaterende i spørsmålet om hvem som står bak den forferdelige udåden. At det er noe mer enn en vanlig ulykke, er det derimot ikke lenger tvil om.

Les også

Svensk politi etterlyser mann i hettejakke

Den profilerte svenske kriminologi-professoren og forfatteren Leif GW Persson sier til avisen Expressen at han er sterkt berørt av terrorangrepet, men at han ikke er overrasket. Det er bare to uker siden han skrev i en kronikk i samme avis at Stockholm kan oppleve det samme som London gjorde 22. mars i år.

Området rundt Åhléns, Sergels Torg og Drottninggatan er det mest sentrale og mest sårbare i hele Stockholm. Der samler svenskene seg til fest når de har utført store bragder i utlandet, der handler de og der rusler alle turistene som besøker byen. «Det mest tilgjengelige målet vi har,» konstaterer Persson.

Denne gangen var det en ølbil som ble brukt som våpen. Lastebilterrorismen ble også brukt i Nice, Berlin og London. I større grad enn noensinne er terrorismen dreid mot bruk av slike ukonvensjonelle metoder. Ofrene er dessuten i stadig større grad helt tilfeldige mennesker, som ikke har gjort annet enn å være på et sted de hadde all grunn til å tro var trygt. Angrepene skjer totalt uten forvarsel og framstår, om mulig, som enda mer avskyelige enn den politiske terrorismen som hjemsøkte Europa på 1970- og 1980-tallet.

Sverige ble forandret etter attentatet på statsminister Olof Palme for 31 år siden. Landet fortjener å få raskere og bedre svar på hva som skjedde under årets påskeangrep enn de har fått i Palme-saken. Den svenske debatten trenger også tydelige svar, fordi offentligheten er preget av ensidighet og politisk korrekthet i spørsmål om flerkulturell kommunikasjon.

De har heller ikke knekt koden når det gjelder hvordan de skal håndtere framgangen til partiet Sverigedemokratene, som har beviselige nazistiske aner. Vi får håpe at terroren i Stockholm ikke gir ny næring til denne gjengen.

Den siste uken har to av våre naboland fått merke terrorismens avskyelige og nådeløse virkemidler. Både St. Petersburg og Stockholm har nå all vår støtte i arbeidet med å ta sine byer tilbake. De må gjøre som britene gjorde i forrige måned, og både vise og si at de ikke er redde. Fredag kveld stod, forståelig nok, kinoer, teatersaler og kinoer i Stockholm. Det må ikke får vare.

Leder i Dagens Nyheter: "Dere knekker ikke hovedstaden vår"

Det er også forståelig at norsk politi umiddelbart økte beredskapen, blant annet med økt grad av bevæpning. Før vi vet om nye aksjoner er under oppseiling, før vi vet hvem som står bak og mens smitteeffekten fortsatt er til stede, kan dette skape trygghet.

Men også her på berget må vi tilbake til hverdagsmodus så fort det lar seg gjøre. Svensk politi er alltid bevæpnet. Det hjalp ikke denne gangen heller.

Les også

 1. «Dersom den svenske eliten heller ikke viser tilstrekkelig evne og vilje til å prøve å forstå sitt eget folk, kan det utvikle seg en dyp tillitskrise.»

Publisert:
 1. Bevæpning
 2. Stockholm
 3. Olof Palme
 4. Stefan Löfven
 5. London

Mest lest akkurat nå

 1. To ganger fikk ekte­paret fra Jæren nei til å adoptere. Likevel dro de til Sør-Korea og hentet et barn

 2. Har du sett nordlys i kveld?

 3. Nordlyset danset på høsthimmelen

 4. 20 vil bli ny Kolumbus-sjef

 5. Fugler ved Breiavatnet ble matet med ukokt ris

 6. Lagmannsretten nekter å behandle drapsforsøkssak