Kaos og valgflesk fra Netanyahu om annektering før valget i Israel

GJESTEKOMMENTAR: Netanyahus dristige utspill: Jordandalen og de jødiske bosettingene på Vestbredden skal annekteres.

Netanyahus valgkamp-plakater understreker det gode forholdet mellom den israelske statsministeren og presidenten i USA.
 • Peter Beck
  Peter Beck
  Journalist, Jerusalem
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Et valg-apatisk israelsk folk går til valgurnene tirsdag – for annen gang på bare fem måneder. Ingen av de to store, Netanyahus Likud eller Benny Gantz' Blå og Hvit kunne spare israelerne for millioner av shekler til nye valgutgifter.

Netanyahu klarte ikke å skrape sammen det 61 minimum av de 120 Knesset-setene til å danne regjering. Gantz ville ikke gå i samlingsregjering med den «kriminelt belastede» Netanyahu. Israelere flest synes likevel at Bibi er å foretrekke som statsminister.

Utspørrere rapporterer at folk er trøtte og leie av politikk generelt og synet på den kommende valgrunden spesielt. Galluptallene, i god israelsk tradisjon, kommer på løpende bånd og varsler – igjen – dødt løp: Hverken høyre-blokken anført av Likud, sentrum-venstre med Blå og Hvit i spissen eller den svekkede venstresiden synes å ha utsikter til å kunne danne regjering. Et tredje valg om fem-seks måneder? Kommer ikke på tale, enes koret av politiske kommentarer om. Da må det bli en samlingsregjering! Ingen vet hvordan.

Kort i ermet

Bibi Netanyahu værer fare. Som lengstsittende statsminister i Israels historie har han langt fra mistet appetitten på flere år – så sant disse ikke blir bak murene i stedet på grunn av noen – eller alle – de fire kriminelle anklagene som er reist mot ham. Han har arbeidet for å få vedtatt en lov om at en sittende statsminister skal ha immunitet mot straffeforfølgelse. Og for at han i tråd med dette skal kunne sitte videre på taburetten, trekker Bibi, som så ofte før, et trumfkort fra ermet: Løfte om å annektere Jordandalen i første omgang, raskt fulgt av de israelske bosettingene og nesten uunngåelig resten av Vestbredden, eller Judea og Samaria. Bosetterne, høyresiden og ultra-høyresiden jubler. Selv om de inderlig vel husker at tidligere, lignende bragevalgløfter fra Bibi ligger i en eller annen glemt skuffe.

Les også

LES OGSÅ: Nettet snører seg sammen rundt Netanyahu

Men denne gang kan Bibis intensjoner faktisk være ærlig ment: Han mer enn antyder at «administrasjonen i Washington», det vil selvsagt si president Donald Trump, ble varslet på forhånd om anneksjon-proklamasjonen. Uten at det kom bekymringsmeldinger på Twitter derfra. Hvilket utlegges som at Netanyahus anneksjonsplaner er i overensstemmelse med Trumps fredsplan som blir – omsider – åpenbart kort tid etter det israelske valget.

Lunkne reaksjoner

De palestinske reaksjonene på anneksjonsplanene er ikke stort mer enn man kunne vente: Dødsstøt for fredsprosessen, dødsstøt for Oslo-avtalen, dødsstøt for en to-stat-løsning. Den arabiske liga fordømmer pliktskyldig all israelsk anneksjon, Jordan advarer om alvorlige opptøyer i de palestinske områdene.

De arabiske lederne har lenge erklært seg trøtte og leie av de «utakknemlige» palestinerne som stadig ber om penger, men faller dem i ryggen i neste omgang. Som i Jordan mot kong Hussein, i Kuwait på Saddams side, stat i staten i Libanon og i Gaza med hjelp til Islamsk Stat mot Egypt. EU sier at den setter utsiktene for all israelsk-palestinsk fredsprosess i fare og ikke vil ha noen internasjonal gyldighet – og selv Russland synes ikke at en slik anneksjon er bra. Vladimir Putin har nok fortrengt Krim og Donetsk-regionen i Ukraina i en slik sammenheng.

Les også

 1. – Arabere med israelsk pass samler seg på én liste i valget i Israel

Publisert:
 1. Israel
 2. Benjamin Netanyahu
 3. Gjestekommentar
 4. Peter Beck

Mest lest akkurat nå

 1. For 30 år siden skremte denne gjengen vannet av foreldre og rektorer i Sandnes

 2. Slik så det ut ved Vålandstårnet i kveld

 3. Kommuuuuuuuuuuuuunen!

 4. Avhørte vitner kan ha husket feil

 5. To Viking-talenter tatt ut på landslaget

 6. Stor test av 15 brød: To får toppkarakter