Sverige i brann og politisk kaos
KOMMENTAR: En rekke bilbranner i Sverige kan føre den politiske debatten tilbake til innvandring, mindre enn en måned før valget. Det vinner Sverigedemokraterna på.
- Hilde ØvrebekkKommentator


Mandag og natt til tirsdag ble nærmere 150 biler antent ulike steder i landet, i det politiet ser på som organisert vandalisering.
Videoer som er publisert på internett viser at det var ungdommer, ikledd finlandshetter og mørke klær, som tente på bil etter bil på parkeringsplasser i byer vest i Sverige med flasker fylt med brennbar væske.
Politiet jakter på gjerningsmennene. De har en teori om at det har blitt brukt sosiale medier for å oppfordre ungdommene til å sette fyr på bilene.
Det er ikke kjent ennå hvem alle disse ungdommene er. Men ifølge NRK, er mange av de som er identifisert kjent av politiet fra før.
Men en av teoriene fra politiet er at dette dreier seg om ungdommer fra det såkalte parallellsamfunnet i Sverige.
Dette er grupperinger av forskjellig etnisitet og bakgrunn. De har en egen struktur og egne regler, og bryr seg ikke om hva myndighetene sier.
Det er ikke første gang dette skjer.
Valg
Det er mindre enn en måned til riksdagsvalget i Sverige.
Siden 2014 er det socialdemokraterna som har ledet en mindretallsregjering sammen med Miljöpartiet de gröna.
På de siste meningsmålingene er det derimot det omstridte høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna som leder. Med en oppslutning på rundt 20 prosent, ligger de an til å bli det største eller nest største partiet i Sverige.
Partiets leder Jimmie Åkesson kalte i forrige uke de andre partienes politikk for et stort hykleri.
– Om en månad röstar vi bort hycklarna, sa han på partiets årlige sommerfestival.
Bort fra klima
Den siste måneden har den politiske debatten i stor grad handlet om klima. Men etter bilbrannene er det ventet at debatten vil dreie tilbake til innvandring.
Aron Emilsson fra Sverigedemokraterna deltok på onsdag i en debatt om innvandring på Arendalsuka.
Han sier at i svensk politikk er det ikke lenger den tradisjonelle aksen mellom høyre og venstre som gjelder. Det handler om de som står for liberale, internasjonale verdier og de som støtter det nasjonale.
Sverigedemokraterna vil beskytte de svenske, nasjonale verdiene først og fremst. De asylsøkerne som kommer må det stilles strengere krav til, og de bør ha en plikt til å delta i samfunnet før de kan få rettigheter, mener Emilsson. Og som Frp her i landet, mener partiet at det beste er å hjelpe flyktninger i nærområdene.
– Vi har blitt en sosial og kulturell folkebevegelse. Derfor har vi blitt så store, sier Emilsson.
Flyktninger
Sverigedemokraternas oppslutning skyldes i stor grad det skyhøye antallet flyktninger Sverige har tatt imot.
På få år har Sverige tatt imot over 200.000 flyktninger. Bare i 2015 kom det 163.000 flyktninger til landet. Det er mer enn fem ganger mer enn Norge fikk.
I debatten om innvandring i Arendal deltok også justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), SV-leder Audun Lysbakken, byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) og Høyres Ingjerd Schou.
Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier at hendelsene i Sverige bekymrer ham.
Han mener at det svenskene har gjort feil, er å sette inn tiltak for integrering altfor seint.
Han sier Norge foreløpig ikke har de samme utfordringene. Norge har heller ikke tatt imot det samme antallet asylsøkere.
Emilsson sier at han er positivt overrasket over debatten mellom de norske politikerne, der de diskuterer antall kvoteflyktinger landet skal ta inn hvert år. Ifølge den svenske politikeren er dette noe som har vært tabu å snakke om i hans hjemland.
Endret retorikk
Raymond Johansen mener en av grunnene til at Sverigedemokraterna har klart å øke oppslutningen de siste årene er at de har endret retorikk.
Han sier han fikk med seg Åkessons tale under sommerstevnet.
Johansen mener at den svenske partilederen bevisst setter svake grupper, som eldre, handikappede eller syke, opp mot innvandring, når han antyder at folk må velge enten å sette av penger til dem eller innvandring.
Han mener dette er noe som skaper en uro og en frykt for at noe er i ferd med å gå i stykker.
– Det blir meg mot dem, og vi forteller en gruppe mennesker at vi helst vil bli kvitt dem. Det hjelper ikke på integreringen, sier Johansen.
Ingen vil samarbeide
Emilsson sier at hans parti er klar for å diskutere samarbeid både innenfor og utenfor regjering med alle de andre politiske partiene.
Men til nå er det ingen andre partier som vil samarbeide med Sverigedemokraterna. De mener partiet er et nazistparti, siden det ble stiftet av folk fra høyreekstreme miljøer.
Valget i Sverige kan bli et politisk kaos, i et land som i større og større grad opplever en enorm splittelse.
Hvis de andre partiene skal unngå en såkalt cordon sanitaire-situasjon, der de bygger en slags koalisjon mellom alle de andre partiene bare for å hindre at Sverigedemokraterna får makt, kan de bli tvunget til å samarbeide med partiet.
Emilsson påstår at partiet har andre hjertesaker, som helse og eldrepolitikk, men det er innvandring som dominerer alt.
Det blir derfor interessant å se hvilken politikk vi får i Sverige etter valget. Og om den nye regjeringen klarer å ta tak i de store sosiale problemene vårt naboland sliter med.
Kommentator Hilde Øvrebekk
- KOMMENTAR
«For å få slagkraft nasjonalt, må vi sørge for at Norges tredje største kommune ligger i Rogaland»
- KOMMENTAR
Det må et mirakel til
- KOMMENTAR
Politikerne glemte å lytte til folk og se konsekvensene. Det kan skje igjen
- KOMMENTAR
«Verken klima, økonomi eller avbøtende tiltak er holdbare argumenter i Fosen-saken»
- KOMMENTAR
En konsekvensutredning av kjernekraft i Norge er på sin plass. Ikke en gang i framtiden, men nå
- KOMMENTAR
Av og til virker det som regjeringen ikke lytter til noen som helst