Kommentar: Wirak og Ap kraftig såret uten at Høyre tjente noe som helst, men hva er det med Borgli?

Sandnes: Miljøpartiet De Grønne og Folkeaksjonen nei til mer bompenger lever i hver sin verden. I Sandnes er begge vinnere, men Wirak beholder makten.

All grunn for ordfører Stanley Wirak og gruppeleder Annelin Tangen til å være betenkte og skuffet over at Ap mister tillit og tapte nesten en tredjedel av velgerne fra 2015 til 2019. I bakgrunnen blant andre Arne Buchholdt Espedal.
 • Egil Ø Nærland
  Egil Ø Nærland
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

18 minutter etter midnatt var opptellingen i Sandnes unnagjort. Som etter at forhåndsstemmene ble offentliggjort klokken 21.00 på valgkvelden, framstår MDG, SV, Rødt og i særlig stor grad Folkaksjonen nei til mer bompenger, FNB, som valgets vinnere.

Ap og Frp tapte

Arbeiderpartiet og Frp er de store taperne.

Ap mister nesten 11 prosentpoeng oppslutning. Det er dramatisk selv om ordfører Stanley Wirak og hans lag av nå litt visne, røde roser måler seg mot eksepsjonelle 35,9 prosent for fire år siden.

Posisjonen, Ap, Frp og Sp, mister rundt 14 prosentpoeng av stemmene i sum og taper 7 av 32 representanter i kommunestyret.

Likevel kommer partnerne tilbake med et tynt flertall, 25 av 49 representanter.

Trenden er klar

Trenden er tydelig: Byens velgere svelger ikke alt som kommer fra Ap-Wirak, Sp-Håland og Frp-Borgli.

Varaordfører Pål Morten Borgli må innse at partiet taper 5,3 prosentpoeng og tre mandat. Det kan Borgli i noen grad skylde på kaosregjeringen Solberg. Der har partiet stelt seg slik at velgerne har mistet troen på Frp i kampen mot bompenger.

FNB har på kort tid overtatt den posisjonen. Det samme skjedde i Stavanger.

Høyres ordførerkandidat, Inger Klippen, er skuffet over valgresultatet, men morgenen etter valget er hun fortsatt aktiv for å sjekke om det er mulig å danne flertall.

I Sandnes jafser FNB og Ellen Karin Moen til seg 5 representanter i kommunestyret og blir fjerde størst.

Forunderlig svakt av Sp

Sp er blant flere som må stille bak, og det forundrer meg.

Oppslutningen om Senterpartiet øker rett nok med 2,2 prosentpoeng, men bare til 7 prosent. Det er lite i landets sjuende største landbrukskommune som i tillegg har fått med rurale Forsand.

Partiet er det eneste som går frem av koalisjonspartneren, fra 2 til 3 i kommunestyret.

Jeg kan ikke tenke meg at toppkandidat Martin S. Håland er tilfreds med det, særlig ikke når naboene i Klepp, Time og Hå fikk det løftet meningsmålingene ellers i landet hadde lovet.

Tilfreds er heller ikke ordet som passer hos Høyre etter dette oppgjøret. Til tross for at Ap fikk et sår, om ikke banesår, og mistet en tredjedel av velgerne, viste de ikke noe sug etter det tidligere ordførerpartiet og nå største oppsisjonspartiet.

Høyre ble halvvert ved valget i 2015 og gjorde det bare marginalt bedre nå. Det bør være er varsku om at noe er alvorlig galt fatt.

Ordførerkandidat Inger Klippens syrlige omtale av Frps toppkandidat Pål Morten Borgli seint valgnatten, gjør ikke avstanden mellom to mulige partnere mindre enn den var på forhånd. Og den var stor.

Underlig at Borgli nekter å bli ordfører

Samtidig er det grunn til å stille spørsmål ved Borglis motiv og historie. Han er flere ganger tilbudt ordførerjobben, senest nå i god tid før valget, men takket nei.

Han har sittet i kommunestyret sammenhengende siden 1995, han har tre perioder som varaordfører, men ordfører vil han slett ikke bli. Er det av bekvemmelighetshensyn?

Gadd vite hva Frp sentralt tenker om at de blir tilbudt toppvervet i Norges sjuende største by og sier nei, nei og atter nei.

Høyre trenger ekstern hjelp

Dersom Høyre vil tilbake i posisjon, er mitt råd at de skaffer seg hjelp langt utenfor partiets egne rekker, ikke minst utenfor de sentraldirigerte. Der finnes i dag altfor mange tapere.

Intern kos med misnøye i åtte år har definitivt ikke gitt resultater.

For et styringsparti av Høyres dimensjon vil målet naturligvis alltid være å ha hånda på rattet, eller i alle fall å sitte i den fremste bilen. Det er bare mulig ved å bygge allianser og unngå konfrontasjoner for konfrontasjonens skyld.

Les også

Kommentar: Wirak-vinden stilner, kan få hjelp av en taper

De små har markert seg

Det behøver ikke Sandnes-valgets vinnere tenke på et eneste øyeblikk.

De vet alle at de i beste fall blir en liten del av et flertall. For MDG, SV, Rødt og FNB handler det om å støye mest mulig for bli sett og hørt. Denne gangen klarte de det.

Den grønne og knallrøde fløyen, MDG, SV og Rødt, får 6 representanter i kommunestyret, 4 flere enn nå.

FNB mener mye diametralt motsatt av de tre nevnte, men kommer som en vind og henter 5 mandat.

Les også

MDG vil takke av Borgli/Wirak-posisjonen

Polarisering på bekostning av de etablerte

Det sier alt om hvordan velgerne også i Sandnes markerte sine standpunkt - på bekostning av de såkalt etablerte.

Uredde Erlend Kristensen i MDG taler gjerne ordfører Wirak og varaordfører Borgli midt imot. Det er det tydeligvis mange som setter pris på.

SV og Heidi Bjerga har også gitt tydelig beskjed om at nok er nok, at SV aldri mer skal samarbeide med Frp. Partiet fikk betalt.

Les også

KrF eller Venstre kan gi Wirak fire nye år som ordfører

Skikkelige KrF og Venstre har ikke hamret og jamret, men lir først og fremst av moderpartienes deltakelse i regjeringen. Venstre dupper som spådd ned til 1, mens KrF kjenne det langt inn i sjela når 5 blir til 4.

Du skal ikke lenger tilbake enn til 90-tallet da Geir Mykletun var den siste ordføreren fra et KrF som i flere tiår alternerte om toppvervet med Høyre.

Nå tyder alt på Stanley Wirak får sin tredje periode i ordførerstolen. Får han FNB inn i folden, vil det i første omgang styrke posisjonen, men det vil også inkludere noen urøynte, uredde og opprørske. Kanskje blir det litt spennende underveis mot 2023.

Publisert:

Kommunevalget 2019

 1. Stortingsrepresentant Tina Bru reagerer på kvinne-grepet i Sandnes

 2. Sandnes utvider formannskapet for å få inn nok kvinner

 3. Hvorfor står det «Gudda-fest» på brystet til tidenes yngste, norske ordfører?

 4. Håper å bli ferdig med forhandlingene på fredag

 5. Kaoset i FNB: 15 medlemmer i Klepp trekker seg

 6. SV: - Høyre og Ap fikk posisjoner, vi fikk politikk

 1. Kommunevalget 2019
 2. Sandnes kommune
 3. Sandnes
 4. Erlend Kristensen
 5. Bompenger