Alarm! Alarm!

Bevegelsen mot kaos er evig og uunngåelig, men noen mennesker er avhengige av å slå alarm likevel.

En stjerne mange hundre lysår unna er død, og gassene fra dødskampen forsvinner ut i det uendelige rommet. Slik vil også vår stjerne dø en gang. Kaos er regelen, ikke unntaket, i naturen. Kaoset i verden skremmer oss også. Ekstremister er mye rart, men mest av alt er de redde. Livredde, skriver kommentator Harald Birkevold.
 • Harald Birkevold
  Harald Birkevold
  Kommentator
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Ingen vet hvor stort universet er. Det kan være uendelig. Men en gang, for ca 14 milliarder år siden, var universet uendelig lite. Ifølge teorien var all energi, hvert eneste mikrogram materie i dette uendelige universet, samlet i ett punkt. Dette kan betraktes som en tilstand av fullkommen orden. Siden har det bare gått nedover med universet. Entropi kalles det, teorien om at alle systemer, over tid, beveger seg fra orden til kaos. Hvis alle mennesker forsvant i dag, ville det ta toppen noen hundre millioner år før hvert eneste spor av at vi noensinne har eksistert, vil være borte. Knust, smeltet og pulverisert av tidens tann og jordskorpens evige bevegelser.

Mørk energi

Etter den foreløpig uforståelige hendelsen som kalles det store smellet, eller «The Big Bang», har universet utvidet seg kontinuerlig. Og ikke nok med det, målinger viser at denne utvidelsen av en eller annen grunn stadig øker i hastighet. Alle de milliarder av galakser og billioner av stjerner og planeter som universet inneholder, beveger seg bort fra hverandre, raskere og raskere. Denne merkelige oppførselen må skyldes at en stor del av universet består av materie og energi vi ikke kan oppfatte, og som har egenskaper som er ukjente. Mørk energi, mørk materie.

Evig natt

Effekten av denne erkjennelsen, altså at universet er uendelig og at alt det inneholder, beveger seg utover med stigende fart, leder fram til en teori om hvordan universet vil ende opp. På et tidspunkt, ufattelig langt fram i tid, vil ethvert atom befinne seg så langt unna det neste at ingen krefter virker mellom dem. De siste stjernene vil forbrenne sin siste energi. Lyset vil slukke, for alltid. Bare tiden vil bestå, uendelig og nådeløs. Universet vil være oppdelt i sine enkelte bestanddeler. Og atomene, som så vidt vi vet er evigvarende, eller så godt som, vil sveve alene, hver for seg i et uendelig stort, fullstendig mørkt og totalt stille univers. Slik vil det fortsette. For alltid.

Det er ingen mening med det hele, det bare er sånn

Sånne teorier og en slik erkjennelse er både skremmende og beroligende på samme tid. Skremmende fordi dette er et usentimentalt, mekanisk svar på evige spørsmål om meningen med det hele (svar: Det er ingen mening, det bare er sånn), og beroligende fordi de gir perspektiv til de mer umiddelbare bekymringer vi tross alt må forholde oss til. I kosmisk perspektiv er det meste av liten betydning.

Redd og sint

En effekt av en slik kosmisk erkjennelse kan være eksistensiell angst. Man lammes av erkjennelsen, og spør seg (med rette) om hva som er meningen med det hele. Hva skal vi bruke vår bevissthet og vår såkalt frie vilje til, dersom det ikke finnes noen dypere mening, ikke noe mål? Alt er bare støv. Stjernestøv.

Jeg har tenkt mye på sånt som dette i det siste. Blant annet tenkte jeg på dette mens jeg leste VG i helgen. Lørdag var hele helgemagasinet til VG viet en eneste, imponerende sak; et innblikk i de mest ytterliggående høyreekstreme miljøene i Europa. Fra Sandnes til Aten, fra Moskva til Paris, og med stadig økende politisk gjennomslagskraft, har en ekstrem høyrebølge skyllet inn over Europa. En fellesnevner for disse grupperingene er tanker om undergang og sivilisasjonskrig, samt en forkjærlighet for voldelige løsninger på komplekse problemer. Og mest av alt: En forferdelig frykt. De er livredde.

Nostalgi

En venn av meg på Facebook skrev for noen dager siden om sin begeistring for Netflix-serien «The Americans», som handler om to sovjetiske agenter i USA på 1980-tallet. Særlig var vennen min, som er en kjent politisk kommentator, nostalgisk begeistret for «de oversiktlige konfliktlinjene». Den kalde krigen var jo sånn. Det var oss og dem. Godt og ondt. Kapitalisme versus tyranni. Enkelt.

I dag er verden ikke sånn. Entropien har gjort jobben sin. Orden har blitt avløst av kaos, for kapitalismen var ikke den endelige løsningen. Sovjetunionen gikk velfortjent i oppløsning, men seierens frukter var høythengende og sure. I stedet for at Vesten ledet verden inn i en lysende framtid med velstand for alle, er verden i dag et farlig og uoversiktlig sted. Ulikheten øker mellom dem som eier ting og dem som må jobbe for lønn. Klimaet forandrer seg, og det er sikkert at vi har en del av skylden for det. Etter flere tiår med svekkelse av ideologiene er den blinde troen (religiøs og politisk) igjen blitt en maktfaktor også i Vesten. Idyllen fra den kalde krigen virker uendelig lenge siden.

Klokken tikker

Hos det ekstreme høyre (og venstre), i miljøbevegelsen, i enkelte religiøse grupper, er et sentralt premiss at alarmen har gått. Vi står i en sivilisasjonskrig. Verden er i ferd med å gå under. Klokken tikker. En slik verdensanskuelse har stor appell hos mennesker med særlige tilbøyeligheter. Jeg er overbevist om at dette forklarer at en del mennesker som tidligere fant et hjem på den ytre venstresiden, nå har migrert mot ytre høyre. Og at det er derfor folk jeg kjenner poster dommedagsprofetier om døende korallrev, utryddede dyrearter og stigende hav på Facebook flere ganger i uka. De liker dette. De trenger det. De vil være han eller hun som står i vakttårnet og advarer mot den kommende katastrofen. På gravsteinen deres skal det stå: «Hva var det jeg sa?!»

Imens utvider universet seg, raskere og raskere.

Publisert:
 1. Astronomi
 2. Forskning og vitenskap
 3. Ekstremisme

Mest lest akkurat nå

 1. – Hvis man kan holde seg innendørs frem til søndag formiddag er det best

 2. – Det blir litt mykje, NRK. Litt nærsynt

 3. Slått i ansiktet på spisested i Sandnes

 4. Lokalt talent hentet av Ingebrigtsen – vil gjøre som Viking-stjerneskudd

 5. Regjeringen går bort fra råd om jevnlig testing

 6. Kjell (64) har gratis strøm: – Får betalt for å dusje