Sentrum er dødt. Leve sentrum!

KOMMENTAR: Ap-veteran Jan Bøhler melder overgang til Senterpartiet, mens Ap-fersking Geir Lippestad starter eget parti, Sentrum. Nå mangler det bare at Trond Giske starter Midtnytt.

Veteranen Jan Bøhler forlater Ap for å bli Senterpartiets toppkandidat i Oslo.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel
iconKommentar
Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Jonas Gahr Støres og Hadia Tajiks Arbeiderparti likner nå mer på en kalkun enn en ørn. En skadeskutt kalkun, til alt overmål. Kalkunen kan som kjent ikke fly, men Ap-kalkunen kan ikke løpe heller. Den halter.

Nyheter av det dårlige slaget har kommet tett som hagl for det som i sin tid var landets suverent største parti i 2020, som 100 dager før jul allerede er etablert som nok et annus horribilis for Ap.

Koronapandemien har satt Høyres statsminister, helseminister og justisminister i et konstant og stort sett flatterende rampelys, mens Støre og Tajik er henvist til rollen som statister. På nasjonalt plan ser vi altså omtrent det motsatte av hva vi ser i Stavanger og Sandnes, med hver sin synlige og tydelige ordfører fra Ap.

Giske

Bråket rundt nominasjonen av Trond Giske som fylkesleder i Trøndelag Ap har – inkludert regisserte «varsler» mot ham – skadeskutt bastionen Trøndelag og slått inn nok en kile mellom Oslo og resten av landet. Dette har skapt sår i Trøndelag og i resten av landet som det vil ta lang tid å lege.

Meningsmålingene et år før stortingsvalget er heller ingen kilde til glede for Ap-ledelsen. På Poll of Polls gjennomsnitt for målinger har Høyre vært landets største parti siden slutten av mars. Og hvis den siste meningsmålingen gjort for NRK og Aftenposten hadde vært valgresultatet, ville Ap ha mistet fire plasser på Stortinget.

Når alle, eller i alle fall de aller fleste, målinger fortsatt tyder på at det blir regjeringsskifte neste høst, skyldes det altså ikke Ap’s suksess, men at Venstre og KrF kan havne under sperregrensa og bli nærmest utradert fra Stortinget, mens Senterpartiet, MDG og Rødt seiler på en medgangsbølge.

Bøhler

De to store politiske nyhetene denne uka bare understreker at Ap har store utfordringer nå. Først annonserte Geir Lippestad, advokat og tidligere byråd i Oslo for Ap, at han vil starte et nytt sentrumsparti med det oppfinnsomme navnet Sentrum. Han har riktignok ikke samlet underskrifter ennå, men hans kjendisstatus etter 22. juli-rettssaken er jo en garanti for at han får presseomtale og drahjelp.

Et enda verre slag for Ap var nok bomben som Groruddalens store sønn, Jan Bøhler, slapp torsdag. Etter et helt liv på Aps lønningsliste melder Bøhler nå overgang til Senterpartiet og vil bli Sp’s førstekandidat i Oslo i 2021.

Bøhler er populær på Oslos østkant på grunn av sitt engasjement for integrering, sin vilje og evne til å snakke i klartekst om emner som æreskultur, utenforskap og gjengkriminalitet og for sin «folkelighet». Hans bakgrunn gjorde ham til en sjelden fugl i et parti som stadig sterkere preges av politiske karrierister og høyt utdannede akademikere.

Bøhlers beslutning har allerede utløst en rekke harmdirrende kommentarer fra Ap-hold, med beskyldninger om «svik», «egoisme» og jeg vet ikke hva.

Vedum

Det spørs om det ikke hadde vært en bedre idé, i alle fall når man har gjenvunnet fatningen, å sjekke hva det kan være som mangler i den praktiske politikken. I stedet for å ønske seg et nytt folk, bør Ap prøve å finne ut hva dette folket er opptatt av.

Senterpartiet under Trygve Slagsvold Vedum har erobret Nord-Norge fra Ap og gjort nærmest rent bord i mange distriktskommuner. Venstre har to – 2 – ordførere i hele Norge. Senterpartiet har rent flertall i 28 kommuner, og over 40 prosent av stemmene i 80 kommuner. Partiet kiver nå konstant med Frp om å være landets tredje største.

Senterpartiet har også forvaltet stemmene sine godt. Partiet har sittet i regjering i nesten 21 år av de 75 årene som har gått siden andre verdenskrig. Bare Ap har lengre fartstid som regjeringsparti.

Solberg

Bøhler understreker at Sp og Ap for tiden er allierte, og at hans mål er en regjering med statsminister fra Ap etter valget i september 2021.

La oss si at dette skjer, og Jonas Gahr Støre skal lede en flertallsregjering bestående av Ap, Sp, MDG og SV. Med Rødt som støtteparti. Da er sannsynligheten høy for at Støre og Ap må dempe sine partipolitiske ambisjoner for å bli statsministerpartiet, akkurat slik Erna Solberg har måttet gjøre med Høyre.

Og trass i all den tross alt gode PR-en koronapandemien har gitt Høyre, viser målingene at også Høyre er utsatt for betydelig regjeringsslitasje.

Men tilbake til Bøhler. Kan han vinne et av de 19 setene i Stortinget fra Oslo som listetopp for Senterpartiet? Eller eventuelt det ene utjevningsmandatet Oslo har? Det kan han, men det forutsetter at Sp styrker seg betydelig. Det er neppe noen overraskelse at caffè latte-episenteret Oslo ikke er blant partiets sterkeste områder.

Støre

Senterpartiets ikke-rasistiske nasjonalisme, partiets respekt for industri, landbruk og arbeidsfolk og den dype skepsisen til politiske moteretninger (med unntak av den populistiske retorikken) finner gjenklang hos mange. Bøhler kan bli en boksåpner til velgergrupper i landets tettest befolkede områder som tidligere har vært hvite flekker på kartet for Senterpartiet.

For mange oss som er over gjennomsnittet politisk interessert, er det til dels pinefullt å se hva som skjer med Ap nå, fordi det, uansett hvem man stemmer på, er vondt å se et så stort parti slite så voldsomt med å demonstrere sin relevans i en tid som roper etter politiske løsninger. Kan Jonas Gahr Støre gjøre noe med det? Tiden er i ferd med å renne ut.

I stedet for å ønske seg et nytt folk, bør Ap prøve å finne ut hva dette folket er opptatt av.

Publisert: